Kuyumcular kepenk indiriyor!

Kuyumcular kepenk indiriyor!
Altın fiyatlarındaki yüksek artış nedeniyle vatandaş, düğün takısı olarak altından vazgeçip nakit paraya yöneliyor.

Altın fiyatlarındaki artış kuyumcuların işlerini olumsuz yönde etkiliyor. Düğün takısı olarak en çok tercih edilen çeyrek altının fiyatının 217 lira seviyesine çıkması vatandaşı çeyrek altından vazgeçip düğün takısı olarak nakit para kullanmaya yönlendiriyor. Vatandaş düğün takısı olarak en çok 100 lira veya çeyrek altın görünümlü gram altını tercih ediyor. 

ÇEYREK ALTIN GÖRÜNÜMLÜ GRAM ALTIN TERCİH EDİLİYOR

Vatandaşın düğün takılarındaki değişikliğin arkasında, altın fiyatlarındaki yükseliş yatıyor. Vatandaş düğünde 217 liraya çeyrek altın yerine bu kez çokça para takmayı ya da çeyrek görünümlü kulplu gram altını tercih etmeye başladı.

ÇEYREK ALTIN SATIŞLARI DURDU!

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, gram altının Temmuz ayında tüm zamanların zirvesi olan 132 lirayı test etmesiyle sezonda çeyrek altın satışlarının durduğunu ifade etti. Memiş, çeyrek altının 217 liralara kadar yükselmesinin düğünlerde takı takacak vatandaşları olumsuz etkilediğini söyledi. Memiş, şöyle devam etti: “Düğünlerde çeyrek altına talep olmayışı Darphane’nin çeyrek altın basımını da olumsuz etkiledi. Bu düşüşün nedenini çeyrek altın fiyatının 217 lira seviyesine kadar yükselmesine bağlıyoruz. Bu yıl düğünlere giden vatandaşların takı olarak en çok 22 ayar 1 gram altınları tercih ettiklerini gördük. Vatandaş, 217 liraya çeyrek altın takmak yerine 124 liraya çeyrek görünümlü kulplu gram altını tercih etti. Kuyumcu esnaf da çeyrek altın satamadığı için gram altın satışlarından memnun kaldı. Yani gram altın hem vatandaşın yüzünü güldürdü hem de esnafın.”

FİYAT ARTTIKÇA TAKILAR KÜÇÜLÜYOR

Ekim ve Kasım düğün sezonunda yoğunluk yaşanacağı için vatandaşın gram altın talebinin devam edeceğini kaydeden Memiş, “Vatandaş ve esnafın yeni gözdesi gram altın diyebiliriz. Çeyrek altının tahtına artık gram altın oturmuştur, fiyatlar yükseldikçe hediyelikler maalesef küçülüyor” dedi.

KUYUMCULAR ZOR DURUMDA!

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Norayr İşler de darphane verilerinin, tüketicinin alım gücünün düştüğüne işaret ettiğini vurguladı. İşler, “Kuyumculukta peynir, ekmek gibi satılan, düğünlerin vazgeçilmezi çeyrek altında talep bu kadar düşmüşse siz mücevhercileri, atölyecilerimizi, toptancılarımızı ve perakendecilerimizin içinde bulunduğu durumu bir düşünün” şeklinde konuştu. Kuyumcu esnafının yavaş yavaş kepenk indirdiğini ifade eden İşler, “40 bin işletmeden oluşan, 1.5 milyon kişiye istihdam sağlayan kuyumcu ailesi, büyük bir acı çekiyor. Meslektaşlarımız yolumuzu kesip, ‘Ne yapacağız? Evimize nasıl ekmek götüreceğiz?’ sorularını soruyor” dedi.