Kuzey Irak'taki ateşi Türkiye'ye taşıma planı var

Kuzey Irak'taki ateşi Türkiye'ye taşıma planı var
Yurt Partisi Genel Başkanı Saadettin Tantan, "Moritanya, Cezayir, Tunus, Mısır gibi ülkelerde her an meydana gelebilecek sert kalkışma hareketlerine karşı uyanık olunmalı. Bunlarla İran ve Türkiye'ye de ateş sıçratmak isteyeceklerdir" dedi.

Fatih Erboz / ANKARA

ABD ve İsrail merkezli Büyük Ortadoğu Projesi'nde Libya ve Suriye'deki karışıklıkların görüldüğünü belirten Tantan, şöyle konuştu: "İki ülke de darmadağın edildi. Ön Asya'daki 2 kilit ülke Türkiye ve İran. Bu 2 ülke de içeriden ve dışarıdan karıştırılırsa siyasi, güvenlik ve ekonomik anlamda istikrarsızlaştırılırsa, bu aynı zamanda bu ülkelerin kendi içinde ayrışmasının önünü açabilir. Bunun etkisiyle Kafkasya, Balkanlar, Orta Doğu, Hazar bölgelerinde küresel güçlerin hakimiyeti daha çabuk olur ve artar. Doğu Akdeniz, Ege ve Karadeniz, Kafkasya, Balkanlar ise Türkiye'nin jeopolitik yaşam alanı. Türkiye bu bölgede güçlü olduğu takdirde Batılı ülkeler doğal olarak hakimiyet kuramayacaktır. Türkiye siyaseten şu anda gereken güçte değil."

Sadettin Tantan, Türkiye'nin Büyük Ortadoğu Projesi kapsamında Batı'nın egemenliği altında, bölgesinde kaybeden ülke konumuna geldiğini de öne sürdü. "YPG ve PYD'den şikayet ediliyor ama yıllardır PKK'nın NATO ülkeleri tarafından nasıl korunduğunu görmemiz gerekiyor" diyen Tantan, şöyle devam etti:

"Suriye politikasındaki yanlışlar çok dikkatli analiz edilmeli. Türkiye Suriye muhaliflerine destek oldu ama operasyon yaparak huzur ve güveni getirdiği alanlarda Suriye rejiminin ve oradaki bazı grupların baskısıyla yöre halkı her an Türkiye'ye karşı isyana kalkışabilir. Bunu gözardı etmemek gerekir. Son dönemde İran'a yönelik gösteriler bunun için bir örnek teşkil ediyor. İran'da önümüzdeki dönemde yaşanabilecek karışıklıklar Türkiye'yi de etkileyebilir."