Kuzey Kore - Güney Kore krizinin gerçek sebebi ortaya çıktı! Namus Meselesi

Kuzey Kore - Güney Kore krizinin gerçek sebebi ortaya çıktı! Namus Meselesi
Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki gerilim devam ederken, tansiyonun bu denli yükselmesinin arkasındaki gerçek sebep belli oldu. Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye olan öfkesinin, Pyongyang karşıtı broşürler üzerinde Kim Jong Un'un eşinin 'uygunsuz, cinsel içerikli ve hakaret dolu' tasvirlerinin yer almasıyla zirveye ulaştığı ortaya çıktı.

Güney Kore'deki aktivistlerin Kuzey Kore'ye broşür göndermesiyle çıkan gerilim, Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo Jong'un açıklamalarıyla zirve yapmıştı.

5efc7ed855427f0d38c8a038.jpg

Kim Yo Jong, 4 Haziran'da, broşürlerin yer aldığı balonları uçuran ilticacılar için "ana vatanlarına ihanet eden alçaklar ve melez köpekler" demişti.

Kim Yo Jong, ayrıca "Güney Koreli yetkililer, birtakım mazeretler sunarken bu durumun devam etmesine izin vermeyi sürdürürse ağır bir bedel ödemek zorunda kalacaktır." ifadesini kullanmıştı.

5efc7fdf55427f0d38c8a069.jpg

Pyongyang yönetimi de 9 Haziran'da, Güney Kore ile tüm sınır ötesi iletişim hatlarını keseceğini duyurmuştu.

Güney Kore Birleşme Bakanlığı, bunun üzerine 10 Haziran'da, sınırdan Kuzey Kore'ye broşür balonları gönderen Özgür Kuzey Kore Savaşçıları ve Keunsaem grupları hakkında polise şikayette bulunacağını açıklamıştı.

Kim Yo Jong, ordunun, Güney Kore'ye karşı "gerekli adımları atması ve planlaması" için görevlendirildiğini belirterek Seul yönetimini askeri harekat ile tehdit etmişti.

5efc7fdf55427f0d38c8a06e.jpg

Kuzey Kore, bununla da kalmamış ve 16 Haziran'da, Koreler arası bir irtibat bürosu binasını havaya uçurmuştu.

Kuzey Kore Genelkurmay Başkanlığı, 17 Haziran'da da Güney Kore sınırında turizm ve sanayi bölgelerine yeniden asker konuşlandıracağını ve 2018'de bölgede gerilimi düşüren anlaşmaları hükümsüz kılacak diğer adımları atacağını açıklamıştı.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Sözcüsü Virginie Battu-Henrikkson, Pyongyang’ın Koreler arası irtibat bürosunu havaya uçurması, askeri söylemleri artırması ve Seul ile iletişimi kesmesinin "kabul edilemez" olduğu açıklamasında bulunmuştu.

5efc7fdf55427f0d38c8a06c.jpg

Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansında, çok sayıda Seul karşıtı propaganda materyalleri basıldığını ve bunları, Güney sınırına göndermek üzere hazırlık yapıldığına ilişkin haber yer almıştı.

Kore Birleşme Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, Kuzey Kore, ülkeye Seul karşıtı broşürler gönderme planından "derhal" vazgeçmeye çağrılmıştı.

Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye olan öfkesinin, Pyongyang karşıtı broşürler üzerinde Kim Jong Un'un eşinin 'uygunsuz ve hakaret dolu' tasvirlerinin yer almasıyla zirveye ulaştığı ortaya çıktı.

5efc7ee455427f0d38c8a040.jpg

Rusya'nın Kuzey Kore'deki büyükelçisinin yaptığı açıklamaya göre, iki ülke arasında krize sebep olan broşürlerde, Kuzey Kore'nin First Lady'si Ri Sol Ju'nun uygunsuz fotoğrafları yer alıyor.

Rusya’nın Pyongyang Büyükelçisi Aleksandr Matsegora, Pyongyang ile Seul arasında son dönemde yaşanan gerginliğin başlıca sebebinin, Güney Kore’de basılan propaganda broşürlerinde bu kez Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un eşinin ahlaksızca ve rencide edici biçimde hedef alınması olduğunu söyledi.

5efc7efe55427f0d38c8a04b.jpg

Matsegora’ya göre, 31 Mayıs’ta basılan yeni broşürde Kuzey Kore First Lady’si Ri Sol-ju’nun provokatif bir görselinin kullanılması Pyongyang’ı kızdırdı.

5efc7ee355427f0d38c8a03e.jpg

Rus basınına açıklamada bulunan Aleksandr Matsegora, “Bu tür broşürler ilk kez yayınlanmıyor, geçen yıl 10 kez basıldı. 31 Mayıs’ta yeni broşürler basıldı ve bunlar Kuzey Kore'yi rahatsız edip ciddi derecede öfkelenmesine yol açtı." ifadelerini kullandı.

Matsegora, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu kez broşürlerde Kim’in eşine odaklı, ahlaka aykırı, rencide edici bir propaganda tarafı vardı. Öte yandan her şey düşük kalitede bir formatla photoshop’la yapılmıştı."