Kuzey Kore yerli akıllı telefonunu tanıttı

Kuzey Kore yerli akıllı telefonunu tanıttı
Devlet baskısının en üst düzeyde olduğu Kuzey Kore'de yerli bir akıllı telefon tanıtıldı. Pyongyang 2425 isimli telefon sadece devlet onaylı sitelere giriş yapıyor.

Kuzey Kore hükümeti yalnızca devlet onaylı uygulamaları çalıştıran ve yabancı WiFi'ye bağlanması yasak olan Pyongyang 2425 modelini sundu. Çin'de üretildiği öğrenilen akıllı telefonun devlet tarafından işletilen 'Mirae' ağı dışında internete bağlanması yasaklanmış.

Kuzey Kore'nin sunmuş olduğu Pyongyang 2425'i alan ve Güney Kore'de inceleyen Daily NK, telefonun seri numarasına göre Çin'de üretildiğini açıkladı. Uzmanlara göre, cihazlar Kuzey Kore yazılımı kurulmadan önce tamamen bitmiş bir cihaz olarak ithal edildi. Kore'ye getirildiğinde ise yerli yazılım yüklendi.

YÜZ TANIMA VE KABLOSUZ ŞARJ DESTEKLİ

“Yazılımın değiştirilmesi, kullanılan donanımın türüne bakılmaksızın, işlevsellikte bazı sorunlara yol açabilirken, Kuzey Kore telefonun yazılımını aldıktan sonra değiştirmiş olabilir" şeklinde bir açıklama yapıldı ve ayrıca cihazın gücünü sekiz çekirdekli işlemciden aldığı, kablosuz şarj desteklediği ve hatta yüz tanımaya sahip olduğu aktarıldı.

UYGULAMA SAYISI SINIRLI

Fakat telefonu satın alan vatandaşlar ülkedeki kısıtlı internet nedeniyle, meydanlarda uygulama indiremediler ve teknisyenlerin kurduğu mağazaya gitmek zorunda kaldılar. Zaten indirilebilir uygulamalarda ise Çince ve İngilizce öğrenmek için devlet onaylı bir ansiklopedi ve hava durumu uygulaması olduğunu dile getirildi.