"Kuzinede zeytin"i enstitüye ilham oldu

"Kuzinede zeytin"i enstitüye ilham oldu
Artvinli köylülerin yıllardır zeytini kuzine sobalarda kurutması, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne ilham kaynağı oldu. Enstitü, kurutulmuş az tuzlu sofralık zeytinler üretmeye başladı.

Yalova'da kurulu Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce üretim yöntemine patent alınan kurutulmuş az tuzlu sofralık zeytinler ilgi görüyor.

Artvinli köylülerin yıllardır zeytini kuzine sobalarda kurutmalarından ilhamla geliştirilen projede üretilen ürünlere genellikle tansiyon hastaları talep gösteriyor.

Hiçbir kimyasal kullanılmadan üretilen sofralık zeytinle ilgili AA muhabirine konuşan enstitünün gıda mühendisi Yasin Özdemir, bu konuda çalışmalara 2011'de başladıklarını söyledi.

Artvin'in Yusufeli ilçesindeki bazı köylerde vatandaşların olgunlaşan zeytinleri sobada veya kuzinede kurutarak acılığını giderme yöntemlerinden ilham alarak Ar-Ge çalışması yaptıklarını anlatan Özdemir, "Yaptığımız ön denemelerde de zeytinlerin sele zeytinleri gibi ama aynı zamanda düşük tuz içeriğine sahip olduğunu tespit edince bu projeyi hayata geçirdik ve sonuçlandırdık." dedi.

Gıda Mühendisi Özdemir, 2011 yılından beri farklı yöntemlerle kurutma işlemiyle acılığını giderdikleri zeytin ürettiklerini belirterek, "Dalından koparılır koparılmaz doğrudan yıkama, ayıklama ve kurutma işlemleriyle zeytin üretilebilir. Fireyi azaltmak için kurutma sırasında meydana gelebilecek su kaybını en aza indirmek ve maliyetleri düşürmek için 1 ya da 2 gün su içinde beklettikten sonra kurutma işlemi yapılarak sofralık zeytin üretimi yapılabilir." diye konuştu.

BİZİM YÖNTEM ÇEVRE DOSTUDUR

Doğal kurutulmuş zeytinin hem çevre hem tüketici hem de üretici dostu olduğunu vurgulayan Özdemir, şöyle devam etti:

"Normal şartlarda bir kilogram zeytin üretmek için yaklaşık 6 litre su harcanır. Bu suyun gerek fenol içeriğinin gerek tuz içeriğinin yüksek olması arıtmasını oldukça zorlaştırır. Bu yüzden bizim yöntem çevre dostudur. Kurutmayla sofralık zeytin üretiminde ise su yalnızca yıkama amacıyla kullanılır ve çevre kirliliği oluşturmaz. Tüketici dostudur çünkü tuz içermiyor ya da çok az içeriyor. Üretici dostudur çünkü bir günlük işlem üretim için yeterlidir. Geleneksel salamura zeytin üretiminde 8 aya varan bir bekletme süresi vardır. Birkaç saatte zeytinin çeşidine ve olgunluğuna bağlı olarak en fazla bir gün içinde sofralık zeytin üretimi tamamlanmış olur."

Özdemir, "sıcak hava akımlı kurutucuda" yani yapay kurutucularda ve "mikrodalga kurutucuda" ürettikleri 2 çeşit zeytinin üretim yöntemlerine patent aldıklarını ifade ederek, yapay kurutucuda az tuzlu çekirdeksiz zeytin üretiminin usulüne yönelik patent sürecinin devam ettiğini aktardı.

Geçen yıl yaklaşık 2 ton üretim gerçekleştirdiklerini dile getiren Özdemir, şunları kaydetti:

"Farklı sağlık sorunları yaşayan ve zeytin tüketmek isteyenler, enstitüye başvuruyor. Hastalığa yakalanmamak ve sağlıklarını korumak isteyen tüketiciler, tansiyon gibi rahatsızlıkları olanlar, diyetlerinde tuzu tüketmemeleri veya azaltmaları gereken kişiler çoğunlukla enstitümüze başvuru yapıyor. 10 yıldır zeytin tüketmediğini ama bu yöntemle üretilenler sayesinde zeytin tüketmeye başladığını ifade eden birçok tüketici enstitümüzü ziyaret ediyor, satın alıyor ve teşekkür ediyor. Sektörün önde gelen üreticileri patentli ürünümüzden üretmek için bizimle görüşüyor. Birçok köy kooperatifi ve üretici bizim bu projeyi hayata geçirdikten sonra bizden teknik bilgi ve destek alarak şu an üretim yapıyor, satıyor. Tansiyon hastaları ağırlıkla tüketiyor ama çocukların da ilgisi sevindirici."