Laboratuvarda üretilen kaslarla biyorobot yapıldı

Laboratuvarda üretilen kaslarla biyorobot yapıldı
Yeni nesil biyorobot metal ve plastik yerine yaşayan dokular ,kaslar kullanılmaya başlandı. Kaslar bu gibi robotlarda hareket ve fonksiyonu sağlayan anahtar gücü oluşturuyor.

Science Robotics dergisinde yayınlanan makalede, Tokyo Üniversitesi’nden bilim insanları bu problemlerin üstesinden gelmek için bireysel kas öncülü hücrelerden, kas hücresi dolu katmanlara ve sonrasında tümüyle fonksiyonel olan iskelet kası dokularına işlem yapıyor.

Sonrasında bu kasları biyohibrit robota bu kasları tanımlayarak, vücutta birbirine karşı çalışan(antagonistik)  çiftler gibi çalıştırarak, robota hareketi ve devamlı kas fonksiyonu sağlandı. Aslında bu ilk değil 2016 yılında kalp hücreleri (sıçan kalbi) altın iskelete tutturularak, vatoz benzeri ışıkla çalışan bir biyorobot yapılmıştır. Sonrasında diğer bir ekip, deniz salyangozu kaslarından üretilen diğer bir robot üretti.

Tokyo Üniversitesi’nin ürettiği robot ise  miyoblast(kas öncül hücreleri) hücrelerini hidrojel katmanlara tutturdu. Bu hücreler iskelet yapıya tutturularak, kasları aynı fiberler gibi şekillendirdi. Kasları kasılmasını sağlamak için elektrotlar yerleştirilerek, robotun hareket kazanarak aynı parmak gibi bükülmesi sağlandı. Önceki çalışmalarda yapay kaslar çabucak eskiyordu ve koordine bir şekilde büzülüp kasılamıyordu. İşte bilim insanları bunu doğal bir karşıtlıkla sağlayarak iki kasın koordineli bir şekilde çalışmasını sağladı.

“Kaslaarı bir kez karşıt çiftleriyle başarıyla kullanmaya başlayınca,biri kasılıp diğeri aynı vücuttaki gibi genişlemeye başladı, “diyor araştırmanın yazarlarından Shoji Takeuchi. Tasarımı test etmek için araştırmacılar robot parmakları 90 dereceye kadar elektrikle esnetebildi.

Bu robotlar bir halkayı tutarak, çekebiliyor, ikisi birlikte bir kare çerçeveyi tutabiliyor. Önceki tasarımların aksine bu yeni biyorobotlar bir haftadan daha uzun süre bozulmadan çalışabiliyor. Yapılan çalışmalar sonucunda, bu antagonistik çalışan kasların bir insan parmağını taklit edebileceği gösterildi.

Eğer bu kasları tek bir cihazda birleştirebilirse eller,kollar veya vücudun diğer parçaları gibi çalışan biyorobotlar mümkün olabilir. Araştırma Science Robotics, dergisinde yayınlandı, videoda nasıl çalıştığını görebilirsiniz.