Yüzlerce ev terk edildi vatandaşlar kaçıyor

Yüzlerce ev terk edildi vatandaşlar kaçıyor
Afrika'nın kuzey batısında yer alan İspanyol toprağı Las Palmas takım adalarında büyük gürültüyle patlayan yanardağın püskürttüğü lavların biri cayır yolda cayır yanarken görüntülendi.

Gökyüzünden yanan kaya yağıyor

AA''nın haberine göre, Cumbre Vieja Volkanı, Atlas Okyanusu üzerindeki küçük İspanyol adası Las Palmas''ı cehenneme çevirdi. Reuters haber ajansı, yanardağdan çıkan lav nehrinin evlerin üstünü örttüğünü bildiriyor.

Volkan gece boyunca gökyüzüne lav püskürttü, gökyüzü kırmızıya boyandı ve kızıl nehirler aktı. Üç kola ayrılan lav nehri önüne çıkan her şeyi yok etti, buna bir okul da dahil.

154 hektarlık alana yayılan ve 190''ı aşkın evi haritadan silen lav nehri, soğuduktan sonra siyaha dönüyor. Siyah kütle, El Paso ve Los Llanos de Aridane kasabalarına yayılmış durumda.

Kanarya Adaları Volkanoloji Enstitüsü, Cumbre Vieja Yanardağı''nda Salı''yı Çarşamba''yı bağlayan gece boyunca sismik hareketlerde artış gözlemlendiğini açıkladı.

Yanardağın çevresinde 80 bin insan yaşıyordu. İspanyol yetkililer şimdiye kadar yaklaşık 6 bin kişiyi tahliye etti, felaket bölgesinden çıkarılanlar arasında yüzlerce turist de var.

Reuters ve Associated Press (AP), ateş nehri gelmeden önce evlerini taşıma telaşına düşen ada sakinleri ve yavaşça siyah lavların altında kaybolan evlerin fotoğraflarını geçti.

Dehşet verici kareler arasında, bir yola düşmüş alev topu da bulunuyor. Las Palmas''taki felakette şimdiye kadar tek güzel haber, can kaybı ya da yaralanan kimsenin olmaması.

PATLAMADAN ÜÇ GÜN ÖNCE RAPOR ETTİLER 

Amerikan Associated Press, Kanarya Adaları''ndaki sekiz yanardağdan biri olan Cumbre Vieja''nın 4.2 büyüklüğündeki depremin ardından 50 yıl sonra yeniden uyandığını hatırlatıyor.

Durdurulamayan lav nehrinin yüksekliği yer yer 6 metreyi bulurken, AP''ye göre adada yaşanan deprem fırtınası volkanın yeniden faaliyete geçmesine yol açmış olabilir.

Bilim insanlarının patlamadan önce bir hafta boyunca yanardağı yakından izlediğini aktaran AP, söz konusu zaman diliminde 20 bini aşkın yer sarsıntısının kaydedildiğini vurguluyor.

Patlamadan üç gün önce ise dikkat çekici bir başka gelişme daha yaşandı. Kanarya Adaları Volkanoloji Enstitüsü, 11 milyon metreküp erimiş kayanın Cumbre Vieja''nın içinde biriktiğini rapor etti.

Kanarya Adası''ndaki felaket, Avrupa Uzay Ajansı''na (ESA) ait Kopernik Sentinel 2 uydusu tarafından uzaydan görüntülendi, Cumbre Vieja sarı bir nokta olarak belirdi.

1971 yılından bu yana ilk kez faaliyete geçen Cumbre Vieja Yanardağı, kulakları sağır eden bir gürültüyle patladı. Yerel bir tur rehberi olan Jonas Perez, patlamaların yeri titrettiğini belirtip "Sanki 20 jet uçağı aynı anda kalkıyor gibi… İnanılmaz bir ses" ifadesini kullandı.

Sivil savunma ekiplerinin yanı sıra ordu birlikleri de volkan çevresindeki kurtarma operasyonlarına katılıyor. Polisler ise tahliye operasyonlarını organize ediyor.

TELEVİZYON KANALLARI CANLI YAYINLIYOR 

İspanyol televizyon kanalları ise, güvenli bir mesafeye kurdukları açık hava stüdyolarından patlamaya ilişkin haberleri canlı yayınlarla izleyicilerine aktarıyor.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez New York''taki Birleşmiş Milletler zirvesine gitmeye hazırlanıyordu ancak volkan patlayınca Amerika turunu erteleyip Las Palmas''a uçtu.

Las Palmas''ta yaptığı açıklamada önceliklerinin ada sakinlerinin güvenliğini sağlamak olduğunu vurgulayan Pedro Sanchez, lav nehrinin önünde durulamadığını ifade etti.

Afrika''nın kuzey batısında yer alan İspanyol toprağı Las Palmas takım adalarında son volkanik patlama, tam 10 sene önce, 2011 yılında denizaltında gerçekleşmişti.