Levent Kırca yıllar öncesinden bugünleri görmüş. Nur içinde yat mekanın cennet olsun Atatürkçü güzel adam

Levent Kırca yıllar öncesinden bugünleri görmüş. Nur içinde yat mekanın cennet olsun Atatürkçü güzel adam
Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşçu, 500 liralık banknot ve 5 liralık madeni paraların basımı için hazırlık başladığını iddia etti. 500 liralık banknotun çıkma iddiası akılları usta oyuncu Levent Kırca’nın skecini getirdi.

Ülkede yaşanan ekonomik krizin ardından Türk Lirası tarihi değer kayıpları yaşarken Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşçu’dan bomba bir iddia geldi.

Babuşçu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Merkez Bankası’nın 500 liralık banknot ve 5 liralık madeni paraların basımı için hazırlık başladığını dile getirdi.

Şenol Babuşçu, “500''lük banknotlar ve 5 TL madeni paralar için hazırlıklar başladı....” ifadelerini kullandı.

YETKİ MERKEZ BANKASI’NDA

Merkez Bankası; Türkiye’de para basma ve ihraç yetkisine sahip tek banka olmakla birlikte, bu imtiyazı Türkiye Büyük Millet Meclisinden (TBMM) almıştır. Bu yetkinin tamamen ve süresiz olarak Bankaya devredilme süreci şu şekilde gerçekleşmiştir:

Merkez Bankasının kuruluşuna esas teşkil eden 11 Haziran 1930 tarih ve 1715 sayılı Kanunda; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası''nın 87’nci maddesine göre TBMM’ye ait olduğu belirtilen para basma yetkisi, Merkez Bankasına devredildi.

1715 sayılı Kanunun 1’inci maddesi ile banknot ihracı imtiyazı, 30 yıl boyunca yalnızca Merkez Bankasına verildi ve bitimine 5 yıl kala bu sürenin uzatılabileceği de hükme bağlandı.

27 Nisan 1955 tarih ve 6544 sayılı Kanunun 1’inci maddesi ile banka ihracı imtiyaz süresi, 1999 yılına kadar uzatıldı.

14 Ocak 1970 tarih ve 1211 sayılı yeni Merkez Bankası Kanununda, banknot ihracı imtiyaz süresi ile ilgili ifade aynı şekilde korundu.

21 Nisan 1994 tarih ve 3985 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesiyle banknot ihracı yetkisine ilişkin süre sınırlaması tamamen kaldırıldı.

 

AKILLARA LEVENT KIRCA’NIN SKECİNİ GETİRDİ

Yüksek enflasyon ve döviz kurlarındaki artış nedeniyle Türk Lirası’nın alım gücü günden güne eriyor. Dolaşımdaki paraların yetersiz kalması nedeniyle 500 liranın basılacağı iddiası akıllara usta oyuncu Levent Kırca’nın skecini getirdi. Olacak O Kadar’da yayınlanan skecte “Sizin basacağınız paranın da enflasyonun da sonu yok” ifadelerine yer veriliyor.

 

İlgili Haberler