Geniş Türk coğrafyasının ’başkent’i konumundaki Türkiye, Anadolu’nun her karışında ayrı bir lezzeti saklıyor. Anadolu’nun vergimli topraklarında yetişen çeşitli ürünlerden yapılan yemeklerin yer aldığı ve bölgelere göre farklılık gösteren sofraralar, her damak zevkine hitap edecek tatları da cömertçe sunuyor. Tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle cennetten bir köşe olan Türkiye’de, gezilen her mekanda, o yöreye özgü yemekleri tadmadan geçmek hata olur.
Hazır yiyeceklere direniyor
Türk mutfağı modern zamanın ’fast food’ denilen hazır yiyecek alışkanlığına karşı direnişini de sürdürüyor. Günümüzde hazır yiyecekler ağırlıklı olarak tüketilmeye başlansa da yörelerimize özgü yemekler hâlâ sofraların baş köşesindeki yerini kaptırmadı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi acı ve baharatlı et yemekleriyle ön plana çıkarken, Akdeniz ve Ege bölgelerinde sebze ağırlıklı ve zeytinyağlı çeşitileriyle ’Akdeniz mutfağı’nın en güzel örneklerini sunuluyor. Karadeniz sofraları her çeşit balık ve sebze yemekleriyle donatılırken, Marmara’da köfte ağırlıklı olmak üzere ’Rumeli çeşnili’ mutfaklar İç Anadolu da leziz hamur işleriyle karşımıza çıkıyor.
Türk tatlıları dünyaya nam saldı
Yaz günlerinin neşesi dondurma
Antalya’ya has yanık dondurma da keçi sütünün hafif yanmasına neden olacak kadar uzun kaynatılması zorunluluğu nedeniyle ortaya çıkan lezzetlerden biri. Eskiden yanık sütle yapılan dondurma yörenin en meşhur tatlılarından.
Helvanın 1001 çeşidi
TÜRK mutfağı tatlılarının vazgeçilmezlerinden biri de şüphesiz helva. Ülkemizde yörelere göre adeta binbir çeşidi yapılan helva sofralarda yerini alıyor. Bu helva çeşitlerinden biri de Burdur yöresine has kenevir helvası...
Şekerlemelerin şahı: Lokum
UluslararasI üne sahip olan ve birçok dilde deyimleşen lokum, yolu Isparta’ya düşenlerin tadına bakmadan geçmemeleri gereken bir lezzet. Gülleriyle ünlü kentte yapılan ’gül lokumu’, ağız tadına düşkünler için özel bir yere sahip
Vazgeçilmez tat kadayıf
Damak zevkine düşkünler için vazgeçilmez tatlılardan biri de kadayıf. Her restoranın menüsünde mutlaka yer alan bu tatlı, yurdun dört bir yanında da değişik şekillerde sofralarda yer alıyor.
Tantuni’yi yemeden dönmeyin
Mersin’in meşhur et yemeği ’tantuni’, bu şehre gelenlerin muhakkak tatması gereken tatlar arasında.
Düğünlerin gelenekseli
Isparta’nın eşsiz lezzetlerinden biri olan ’kabune’ ile düğünlerin vazgeçilmez tadı.