LGS sınavına girecek çocuklara son uyarı

LGS sınavına girecek çocuklara son uyarı
Korona virüs salgını sonrası ertelenen LGS sınavı yarın gerçekleştirilecek. Milyonlarca öğrenci ise, LGS sınavında ulaşım ücretsiz mi?, LGS sınavında uygulanacak kurallar neler?, LGS sınavında veliler okula gidebilecek mi? gibi soruların cevaplarını arıyor. İşte yarın (20 Haziran 2020) gerçekleştirilecek LGS sınavına ilişkin detaylar…

Korona virüs salgını sonrası yarın gerçekleştirilecek LGS sınavına ilişkin detaylar belli oldu. İşte LGS sınavına ilişkin detaylar.

LGS NE ZAMAN YAPILACAK?

LGS, 20 Haziran 2020 tarihinde yapılacak. Merkezi Sınav, 20 Haziran 2020 Cumartesi günü yurt içi ve yurt dışı tüm sınav merkezlerinde Türkiye saati ile birinci oturum 09.30'da, ikinci oturum 11.30'da başlayacak.

Sözel alanda 50 sorudan oluşan birinci oturum 75 dakika, sayısal alanda 40 sorudan oluşan ikinci oturum 80 dakika olarak uygulanacak.

SINAVDA KİMLİK BULUNDURMAK ZORUNLU MU?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sınav giriş belgeleri hakkında geçtiğimiz günlerde açıklama yapmıştı. Bakan Selçuk, "Öğrencilerin sınava giriş belgelerini 28 Mayıs'ta okullarından almaları gerekiyordu. Bu kuralı da kaldırdık. Öğrencilerin sınava giriş belgeleri sınavdan önce sınava girecekleri okuldaki sınıfta oturmaları gereken masaya konulacak. Yani öğrencinin sınav giriş belgesi ile ilgili bir kaygı duymasına gerek yok.

15 YAŞ FOTOĞRAF ŞARTI KALDIRILDI

Geçerli kimlik belgesinde 15 yaş ve üzeri fotoğraf bulunması gerekiyordu. 15 yaşına girenlerin korona virüs süreci dolayısıyla fotoğraflı kimlik belgesi çıkartmasında yaşanabilecek zorlukları göz önüne alarak 2020 LGS'de geçerli kimlik belgelerinde fotoğraf olma koşulunu çıkarttık." açıklamasında bulundu.

LGS'DE VELİLER OKULA GİDEBİLECEK Mİ?

İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı genelgede LGS sınavına girecek adayların yakınları ile ilgili şu detay yer aldı:

Gerek LGS gerekse YKS sınavlarına girecek adayların sınav binasına ulaşımlarının toplu taşıma ile sağlanması halinde kendilerinin yanı sıra bir yakını, özel araçlarla gelinmesi halinde ise araç sürücüsü ile birlikte bir yakını sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olmayacak."

ÖĞRENCİLER SINAVA ALINMAYACAK

Öğrencilerin ayrıca yanlarında fotoğraflı ve renkli çıktısı alınmış, okul müdürlüklerinde mühürlenerek onaylatılmış LGS giriş belgeleri ile birlikte, üzerinde T.C kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı veya T.C kimlik kartı ya da geçerlilik süresi devam eden pasaport bulundurmaları şart.

Yabancı uyruklu öğrencilerin ise İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilen resimli, mühürlü kimlik belgesi olması gerekiyor. Geçerli kimlik belgesi ve fotoğraflı sınav giriş belgesi yanında olmayan öğrenciler sınava alınmayacak.

KALEM VE KALEMTRAŞ ÖNEMLİ

Bunların dışında adayların LGS’de kullanmak için en az iki tane koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulundurması öneriliyor.

BUNLARI SAKIN YANINIZA ALMAYIN

Öğrenciler, sınav salonlarına alınırken üzerlerinde kullanımı doktor raporu ile belirlenen hasta veya engellilere ait cihazlar (işitme cihazı, insülin pompası, şeker ölçüm cihazı ve benzeri) hariç, çanta, cep telefonu, telsiz, radyo, saat, bilgisayar, kamera ve benzeri iletişim araçları ile depolama kayıt ve veri aktarma cihazları, kablosuz iletişim sağlayan cihazlar ve kulaklık, kolye, küpe, bilezik, yüzük, broş ve benzeri eşyalar ile her türlü elektronik ve/veya mekanik cihazlar, databank sözlük, hesap makinesi, kâğıt, kitap, defter, not vb. dokümanlar, pergel, açıölçer, cetvel vb. araçlar, delici ve kesici aletlerle sınav binasına alınmayacak.

Öğrenciler, bu araçlarla sınava alınmayacağı gibi sınav anında yanında bulunduğu tespit edilirse kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle sınavı tutanakla geçersiz sayılacak. 

İLK 15 DAKİKADAN SONRA SALONA GİRİŞ YASAK

Salon görevlileri, LGS’nin başlamasından itibaren ilk 15 dakika içerisinde sınav binasına gelen ve bina sınav komisyonunca sınava girmesi uygun olan öğrencilerin sınava katılmalarını sağlayacak. Bu öğrencilere ek süre verilmeyecek. 15 dakikadan sonra gelen adaylar sınava alınmayacak. Sınavın başlama ve bitiş saatleri sınav görevlileri tarafından öğrencilerin görebileceği şekilde tahtaya yazılacak. Sınavın ilk 30 dakikası tamamlanmadan ve sınav bitimine 15 dakika kala öğrencilerin sınav salonundan çıkmalarına izin verilmeyecek.

LGS VE YKS'YE GİRECEKLERE ULAŞIM ÜCRETSİZ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, YKS ve LGS'nin olduğu günlerde öğrenciler, veliler ve görevlilerin İETT otobüsleri ve metrobüsleri ücretsiz kullanabileceğini açıkladı. 

Açıklamada "İETT, LGS ve YKS günlerinde ek seferler yapacaktır. Sınav tarihlerinde öğrenciler, veliler ve sınav görevlileri İETT otobüsleri ve Metrobüs'e ücretsiz binebilecekler" ifadeleri kullanıldı. 

Yine ulaşımın ücretsiz olacağı Ankara’da belediye, LGS sınavının yapılacağı 20 Haziran Cumartesi günü öğrencilere, velilere ve sınav görevlilerine ücretsiz maske dağıtacak.

Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı ekipleri, 20 araç ve 40 personelle otobüs duraklarında 150 bin, ANKARAY ve Metro İstasyonlarında ise sınav öncesi 100 bin maske dağıtımı için hazır olacak.