Libya IŞİD zulmü

Libya IŞİD zulmü
41 sayfalık Sirte raporunda, IŞİD'in kentte sigara içenler veya müzik dinleyenleri çarmıha gerdiği yer aldı.

Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün yayımladığı 41 sayfalık Sirte raporunun başlığı, "Lanetlenmiş Gibiyiz: Sirte'de IŞİD Kontrolünde Hayat." Raporun başlığı, Sirte'de yaşayan bir Libyalı'nın sözlerinden alınmış.

Libya'daki siyasi krizden yararlanarak kentte kontrolü Şubat 2015'te ele geçiren terör örgütü, bugüne kadar en az 49 kişiyi infaz etti. Öldürülenlere yöneltilen suçlamalar arasında büyücülük, ajanlık, inançsızlık var.

Raporda, sigara içen veya müzik dinleyen bazı Sirtelilerin çarmıha gerildikleri ve kırbaçlandıkları yer aldı. Rapora göre, insanlar sokak ortasında başları kesilerek infaz edildi, çarmıha gerilenlerin cesetleri günlerce indirilmedi.

'PARAMIZ YOK, HAPİS KALDIK'

Raporda 30 yaşındaki Libyalı bir kadının "Sirte’de yaşam dayanılmaz durumda. Herkes korku içinde yaşıyor. Gıda maddeleri yok. Hastanelerde ne doktor ne hemşire ne de piyasada ilaç var. Sokaklarda IŞİD’in ajanları dolaşıyor. Parası olan bir çok insan kenti terketti. Parası olmayan bizler burda hapis kaldık" sözlerine yer verildi.

ÜÇ HAPİSHANE KURULDU, BANKALAR KAPALI

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, 80 bin nüfuslu kentin dörtte üçünün Sirte'yi terketti, örgüt kentteki liman, havalimanı ile enerji santralini elinde bulunduruyor. IŞİD kentte üç hapishane kurdu, biri hariç tüm bankaları kapattı, dış dünya ile olan haberleşmeyi tümüyle kontrolü altında tutuyor.

IŞİD kontrolündeki kentten kaçan 45 kişinin ifadelerine dayandırılan raporda, maskeli teröristler ayrıca evlere baskın yapıp mallara da el koydu.

BM'YE VE DÜNYAYA ÇAĞRI

İnsan Hakları İzleme Örgütü uzmanlarından Letta Tayler, "Dünyanın tüm dikkati Suriye veIrak’taki vahşete, kıyıma çevrilmişken Libya’da IŞID cinayetlerine serbestçe devam ediyor. Uluslararası aktörler, boş tehditler savurmak yerine Libya'da işlenen suçların sorumlularını bulup ortaya çıkarmalı ve cezalandırmalı" dedi.

ABD: 6 BİN TERÖRİST VAR

Sirte, IŞİD'in Suriye ile Irak dışındaki en büyük kalesi konumunda. ABD ordusu, terör örgütünün Libya'da 6 bin kadar militanı olduğunu tahmin ediyor. Libyalı istihbarat yetkilileri ise ülkedeki militan sayısının 2 binden az olduğunu ve bunların yüzde 70'inin yabancılardan oluştuğunu söylüyor.