Libya tezkeresi Meclis'te

Libya tezkeresi Meclis'te
Libya tezkeresi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Meclis, yaşanan gelişmelerin ardından 2 Ocak Perşembe günü olağanüstü toplanacak.

Libya tezkeresi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunuldu. 12 boyunca süren bütçe görüşmelerinin ardından 7 Ocak 2020 tarihine kadar tatile giren Meclis, yaşanan gelişmelerin ardından 2 Ocak Perşembe günü olağanüstü toplanacak.
 

Tezkerede, "Sözde Libya Ulusal Ordusu'nun saldırılarının durdurulmaması ve çatışmaların yoğun bir iç savaşa dönüşmesi halinde Türkiye'nin gerek Akdeniz havzasındaki gerek Kuzey Afrika'daki çıkarları da olumsuz yönde etkilenecektir" denildi.

Tezkerede ayrıca, Libya Ulusal Ordusu'nun dış güçlerden aldığı destekle sivilleri hedef alan saldırılara devam ettiği belirtilerek, Libya'da insani durumun giderek kötüleştiğinin altı çizildi. Çatışmaların, Libya'da DAEŞ ve El Kaide gibi terör örgütlerinin eylemleri için uygun ortam oluşturduğu vurgulanırken, Libya topraklarının insan ve göçmen kaçakçılığı için kullanıldığı bildirildi.

Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında 27 Kasım'da imzalanan ve 21 Aralık'ta TBMM'de onaylanan güvenlik ve işbirliği mutabakat muhtırası ise 26 Aralık 2019'da Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmişti.