Ligimizin sahaları

İkinci yarı kışın kendini göstermeye başlamasıyla zaten birçoğu bozuk olan sahaların gerçek durumu ortaya çıktı. Yeni yapılmalarına rağmen statlar güzel ancak zeminleri maalesef futbol oyununa cevap verecek boyutta değil. Kötü zeminlerde Avrupa standartlarının çok altında futbol oynatıyoruz. Bu zeminlerin, futbol kalitesini kötü yönde etkilemesinin yanı sıra futbolcu sağlığı bakımından mahzurları tartışılmaz. Ülke futbolunun kamburu olan bu kötü sahalara önlem alınmaması düşündürücü. İyi ve kaliteli futbol iyi zeminlerde oynanır. Yıllar önce, devrin Milli Eğitim ve Spor Bakanı Metin Eroğlu, Futbol Federasyonu Başkanlığı için beni çağırdığında, “Şayet beni başkanlığa atarsanız, ilk işim Beden Terbiyesi ile birlikte Süper Lig sahalarının çimlendirmek olur” demiştim. Sayın bakana 60’lı yıllarda Manisa Beden Terbiyesi İl Müdürlüğü yaptığım sıralarda Türkiye’nin en güzel çim sahasını nasıl yaptığımı anlatmıştım. Futbol Federasyonu bu konuda mutlaka öncü olmalı ve ‘Bu kulüplerin işi’ dememelidir. Ya kendisi yapıp parasını kesmeli ya da yaptırım olarak, o takımın maçını sahası iyi olan başka illerde oynatmalıdır. Sahaların bu kötülüğü yüzünden futbolun güzel hareketlerinden biri olan kayarak müdahaleyi ancak Avrupa sahalarında görebiliyoruz.

 

*

 

Kasımpaşa-Gaziantepspor

Tolga Özkalfa

Titi’nin çelmesi ceza alanında devam ediyor. Gaziantepspor lehine verilen penaltı kararı doğru. Ayrıca bariz gol şansı nedeniyle hakem kırmızı kartı atladı. Yalnız hakem penaltı pozisyonu öncesi rakip sahada faul pozisyonunu atladı ve o top dönüp penaltı oldu. Vermediği sarı kartlar vardı.

 

*

 

Kayserispor-Osmanlıspor

Volkan Bayarslan

Sarı kartı olan Prochazka’nın rakibine çelmesi ikinci sarı kartlıktı. Prochazka’yı atmalıydı. Onun dışında iyi bir müsabaka çıkardı.

 

*

 

Akhisar Belediye-Konyaspor

İlker Meral

Kötü bir zemin ve çok kuvvetli bir rüzgarın ortaya çıkardığı tabloya rağmen hatasız bir müsabaka yönetti. Kendisini tebrik ederim.

 

*

 

Galatasaray-Sivasspor

Cüneyt Çakır

İlk yarı ve ikinci yarıdaki penaltı kararları doğru. Sakin kendisini kabul ettiren bir müsabaka çıkardı.

 

*

 

Antalyaspor-Başakşehir

Yaşar Kemal Uğurlu

Ev sahibinin kaybettiği müsabakada neticeye tesir eden çok büyük bir hatası olmadı.

 

*

 

Çaykur Rize-Gençlerbirliği

Hüseyin Göçek

Çok tempolu geçen müsabakada verdiği panaltı kararı doğru, başarılı bir müsabaka yönetti.

 

*

 

Bursaspor-Trabzonspor

Serkan Çınar

Bursasporlu Sercan, Mbia tarafından formasından çekildi. Penaltı kararı doğru. Aykut ikinci sarı verilmediği için şanslıydı. Necid’in yine Mbia tarafından düşürülüşü penaltıydı verilmedi. Aynı Mbia’nın Sercan’a çelmesi penaltılıktı. O da verilmedi. Üç pozisyonda da ihlali yapan Mbia’ydı. Bursa’nın Necid’le attığı iptal edilen golünde önce gol kararı verdi, sonra yardımcı hakemle istişare etti ve golü iptal ederek doğruyu buldu, çünkü pozisyon açık ofsayttı.

 

*

 

Beşiktaş-Mersin İdman Yurdu

Mete Kalkavan

Kar yağışı nedeniyle oynanması mümkün olmayan maç 6. dakikada tatil edildi. Ancak burada hakemin kaptanların görüşünü aldıktan sonra maçı tatil etmesi yanlıştı. Hakem kaptanları sadece maçı tehir ettiğini bildirmek için çağırır.

 

*

 

Eskişehirspor-Fenerbahçe

Alper Ulusoy

Eskişehirspor ceza alanında Sezgin’in açık olan sol eliyle topun buluşması yüzde yüz penaltıyı gerektiriyordu. Ancak hakem Alper Ulusoy penaltıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan bir pozisyonda penaltı icat etti. Alpaslan’ın kayarak sadece topa müdahalesinde ikinci sarıdan ihraç kararı çok yanlıştı. Tam tersi Alpaslan’ın ayağına tehlikeli şekilde basan Mehmet Topal’ın kart görmesi gerekiyordu. Kadlec’in Meye’ye son dakikadaki hareketi penaltı ve sarı kartlıktı.

Yazarın Diğer Yazıları