Londra piyasasında gecelik TL swap faizi yüzde 850'yi aştı

Londra piyasasında gecelik TL swap faizi yüzde 850'yi aştı
Londra piyasasında TL sıkışlığı, swap faizinde sıçramaya yol açtı. Gecelik vadede TL faizi 29 Temmuz'daki yüzde 6.8 olan seviyeden yüzde 850'nin üzerine çıktı.

BERKAY BİGEÇ / YENİÇAĞ / ANKARA

Dünya'nın aktardığı habere göre, Londra piyasasında gecelik vadede lira faizi en son tam gün işlem olan 29 Temmuz'daki yüzde 6.8 olan seviyeden yüzde 850'nin üzerine yükseldi.

Londra swap piyasalarında gecelik vadede TL faizleri Türk bankalarının Londra piyasalarına lira akışını durdurmalarıyla Nisan 2019'da yüzde 1.200'e sert yükseldikten sonra odak noktası haline gelmişti.

Bu adım sonrası BDDK para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlerin toplamının bankaların yasal özkaynakları ile sınırlaması sonrası ise bu piyasalarda işlem hacimleri yok denecek kadar azaldı.

Gecelik lira swap faizi yüzde 1.200'e yükseldikten sonra zaman zaman yaşanan sıçrama hariç tutulduğunda genel olarak yatay bir seyir izliyordu. Swap getirileri zaman zaman dalgalansa da 2019 Nisan'dan beri 500 puanı hiç aşmamıştı. 

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı, Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, Londra swap piyasalarında gecelik vadede TL faizinin yüzde 1050'ye kadar yükselmesi konusunda şöyle konuştu;

“BU DURUM TÜRKİYE’YE UZUN VADEDE ZARAR VERİR”

“Merkez Bankası yurtdışında Türk Lirası bazlı swaplara karşı bir tedbir almıştı. Yurtdışına TL akışını bloke etmişti. Yabancılar döviz-Türk Lirası değiş tokuş vadelerinde Türk Lirası bulmakta zorlanıyorlar. Bu nedenle de faizler yükseldi. Merkez Bankası Türk lirasını korumak ve rezervlerdeki yetersizlik nedeniyle böyle bir politika izliyor. Bu olay Türk Lirasının konvertiblesine büyük yara veriyor. Sistemde rahat dolaşan bir para olma durumunu zedeliyor. Bu durum Türkiye’ye uzun vadede zarar verir. Bu durum ayrıca Türkiye’de dış yatırımcıyı da kaçırır ayrıca yeni gelenin de girmesini düşündürür.”

Günboyu Gazetesi yazarı Murat Özbülbül ise Merkez Bankasının bu yaptığının oyunbozanlık olduğunu belirterek “Hükümetin tamamen kur yükselmesin diye attığı adımlardan biri. Sermaye hareketlerine kısıtlama getirirsen elinde sonunda bedelini ödersin, gün gelir döviz bulamazsın. SWAP operasyonlarında canın istediği zaman serbest canın istediği zaman kontrol yapamazsın” dedi.