Lütfü Türkkan: "Evet doğrudur darbe var. Dolar darbesi var"

Lütfü Türkkan: "Evet doğrudur darbe var. Dolar darbesi var"
TBMM'de basın açıklaması yapan İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, darbe tartışmalarına ilişkin "Evet doğrudur darbe var. Dolar darbesi var." ifadelerini kullandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde basın açıklaması yapan İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, darbe tartışmalarına değindi.

Doların 7 TL'yi aştığına dikkat çeken Türkkan, "Bir darbe tartışmasıdır gidiyor. Evet doğrudur darbe var. Dolar darbesi var. Vatandaşa, üreticiye, sanayiciye, ticarete, üretmeyen tüketen, tükettiğini ithal eden Türkiye’nin tamamına bu hafta dolardan büyük bir darbe indi." ifadelerini kullandı.

Türkkan'ın açıklamaları şu şekilde:

"Dolar şu an 7 lira 20 kuruş. Dolar neden 7 lira sınırını aştı? ABD faizleri yükseltti, dolar yükseldi. Faizleri düşürdü, dolar yine yükseldi. FED faizleri sıfıra getirdi, yükselmeye yine devam etti. Salgında ABD ekonomisi sallanırken dolar yine yükseldi. ABD trilyonlarca dolar bastı, bizde dolar yükselişini sürdürdü. Petrol fiyatı düştü, dolar yükseldi. Demek konu dış güçler, üst akıl, Batı’nın bizi kıskanması değilmiş."

"TÜRKİYE ARTIK TAMAMEN SİSTEMSEL BİR AÇMAZA GİRDİ"

Ekonomiye yönelik de eleştirilerde bulunan İYİ Partili Türkkan, "Hani Başkanlık sistemi geldiğinde ekonomi yükselişe geçecekti?" diye sordu.

Türkkan, sözlerine şöyle devam etti:

"Mesele şu; Türkiye artık tamamen sistemsel bir açmaza girdi. Madem başkanlık sistemine geçtik. Hani Türkiye’de ekonomik kriz olmayacaktı.

Hani dolar vatandaşın elinde patlayacaktı, o halde neden dolar hükumetin elinde patladı?

Hani Başkanlık sistemi geldiğinde ekonomi yükselişe geçecekti?

Hani 2023 yılında Dünyanın 10 büyük ekonomisi içine girecektik?

Oysa şu an bırakın 2023’ü 2013’ü bile mumla arıyoruz. Neydi 2013’te milli gelirimiz? Tam 12 bin 500 dolardı. 2019 yılında kişi başı milli gelir 9 bin 127 dolara düştü.Bugün ise milli gelirimiz ortalama 7 bin 200 dolar.

Esas korkunç olanı ise; herkesin bildiği bir gerçeğe göre Türkiye ekonomisi bu sene yüzde 5 küçülecek. Yani biraz daha fukaralaşacağız. Sene sonu milli gelirimiz 6 bin 848 dolar olacak. Bu da en iyi tahmine göre.

Başkanlık sistemi dediğimiz, ne olduğu belli olmayan, neresinden tutarsan tut elinde kalan bu ucube sistem, Türkiye’ye daha çok büyük bedeller ödetir."