Lütfü Türkkan: "IBAN ile devlet yönetilemez"

Lütfü Türkkan: "IBAN ile devlet yönetilemez"
Salgınlara karşı 12 Nisan 2019 yılında genelge yayımlandığını belirten Lütfü Türkkan, "Madem bir plan hazırlanmıştı hastalığın Türkiye'ye yayılması neden beklendi?" dedi.

HALİL YATAR / YENİÇAĞ - ÖZEL HABER

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, "Ortada olan bir gerçek var ve bu gerçek karşısında halkına dürüst olamayan bir iktidar anlayışıyla karşı karşıyayız. Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte, konunun uzmanları ve bilim insanları yaklaşmakta olan bir influenza salgını hakkında yıllardır ilgili kurumları uyarıyordu. Bu uyarıları ciddiye mi almadınız yoksa inanmak mı istemediniz?" dedi. Türkkan, geçtiğimiz yıl Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Pandemik İnfluenza Ulusal Hazırlık Planının 12 Nisan 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı Genelgesi olarak yayımlandığını anımsattı. Türkkan, "Eğer salgın riski ciddiye alınsaydı Nisan'da pandemiye karşı hazırlık genelgesi yayınlayıp, böyle durumlarda kullanılması gereken ihtiyat akçesini Temmuz - Ağustos aylarında kendi açtığınız bütçe açığını kapatmak için hazineye aktarmazdınız. Sizin için Türk milleti önemli olsaydı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinden sonra kim Merkez Bankası'ndaki ihtiyat akçesine dokunmaya cesaret edebilirdi? Eğer salgın riski ciddiye alınsaydı yandaşların yarım kalan inşaat projelerine destek çıkılmaz, Varlık Fonu'nun içi boşaltılamazdı. Eğer salgın riski ciddiye alınmış olsaydı, Suriyelilere 40 milyar dolar harcadık, bir 40 milyar dolar daha onlara helal olsun demezdiniz. Eğer önlem alsaydınız ve hazırlıklı olsaydınız, bu salgını bir şişe kolonya ve duayla yeneceğinizi düşünemezdiniz. Ve sürecin geldiği noktada IBAN numarasıyla krizi yöneteceğiniz fikrine kapılmazdınız" diye konuştu.


Dünya Sağlık Örgütü'nün defalarca uyarmasına rağmen hiçbir tedbir alınmadığını söyleyen Türkkan şunları kaydetti: "Geldiğimiz süreçte insanlar maske bile bulamıyor, bulsa da 3 kuruşluk maskeyi tanesi 5 liradan almak zorunda kalıyor. Mesela Ticaret Bakanlığı neden daha önce önlem almadı? Beklenen pandemi Çin'de ortaya çıktığında Almanya ve Rusya maske ve tıbbi gereçlerin ihracatını yasaklarken, Ticaret Bakanlığının hiçbir önlem almamasının sonucu istifa etmek olmalıdır. Olmuyor. Yapamıyorsunuz. TÜİK verilerine göre Türkiye'nin maske ihracatının 236 kat artarak 98 bin dolardan 23 milyon dolara yükselmesi, böyle bir dönemde gurur duyulacak bir şey değil utanılacak bir şeydir. Vatandaş karaborsacıların, merdiven altı maskecilerin insafına bırakılmış, hastanelerde insanlar evlerinden dikiş makinası getirerek maske hazırlamaya çalışıyor.  Çok uzağa gitmeyelim. Burada meclisteki personelimize maske bulamıyoruz, günde en az 100 kişiyle temas eden çay ocağı görevlilerinin bile maskeleri sayıyla. 2 saatlik kullanması gereken maskeyi 2 gün takıyorlar."


Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlatılan planda o kadar ciddi ifadeler olduğuna değinen Türkkan, "Planın 130.sayfası; Yaklaşan pandemi durumunda hastaneye başvuranların yüzde 15'inin yoğun bakıma yatacağı öngörülüyor. Orta şiddetli bir senaryoda 16 milyon vaka görülebileceği, 8 milyon klinik başvurusu olacağı, 160 bin kişinin normal serviste, 24 bin kişinin ise yoğun bakıma yatacağı öngörülüyor. 59 bin 200 kişinin ise hayatını kaybedeceği belirtiliyor. Şu anki duruma baktığımızda rakamlar durumun ciddiyetini, Hükumetin ise krizi yönetmede hantal olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.