Lütfü Türkkan’dan Mustafa Şentop ile görüşme açıklaması

Lütfü Türkkan’dan Mustafa Şentop ile görüşme açıklaması
İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, Mustafa Şentop ile TBMM Başkanı seçilmesinden önce yaptıkları görüşmede, Meclis’in “işe yaramaz hale getirilip, kapatılması” noktasına getirilmesine yönelik endişelerin dile getirildiği belirtildi.

TBMM’nin yeni başkanı AKP’li Mustafa Şentop’un, seçimden önce siyasi parti gruplarını ziyaretinde önemli konular gündeme geldiği ortaya çıktı. Şentop’un, yirmi dakika süren İYİ Parti ziyaretinde, Meclis’in “işe yaramaz hale getirilip, kapatılması” noktasına getirilmesine yönelik endişelerin dile getirildiği belirtildi.

T24’e konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, AKP Grubu'nun Meclis’in çalışma sürelerinin “kısıtlanmasına” yönelik çabaları olduğunu ancak bunları grup olarak bozduklarını söyledi. Türkkan, “İtirazlarımızı yaptık ve Salı ve Çarşamba dışında, Perşembe çalışma yapılmasını da sağladık. Ben burada onu gördüm. Meclis’i işlevsizleştirip, daha sonra "Meclis zaten bir işe yaramıyor, bunu kapatalım" noktasına gelmesiyle ilgili endişelerimiz vardı. Bunu de ilettik yeni Meclis Başkanı'na. Bu konuda Meclis’in tekrar işlevini yapacak bir konuma gelmesi arzu ettiğimizi söyledik” dedi.

Türkkan, TBMM Başkanı'ndan toplumun beklentilerini anlattıklarını belirterek, bu beklentilerden birinin de “Meclis’in giderek tevessül eden itibarının yeniden geri gelmesi” olduğunu söyledi. Türkkan, “Meclis’in, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde işlevinin kaybetmesinden sonra tekrar işlevine kavuşmasına konusunda çalışma yapılmasını istedik. Milletvekillerinin sadece ve sadece Saray’dan gelen emirlere, kanunlara evet demekten öte, söz haklarının çoğalması konusunda çalışma yapılmasını istedik.” dedi.

Şentop’un Meclis İçtüzüğüyle ilgili çalışma yapılacağını ifade ettiğini belirten Türkkan, “Ciddi anlamda milletvekillerinin söz hakkının kesildiğini, grupların kanunlarla ilgili konuşma sürelerinin, torba kanun geldiği için gittikçe kısaldığını ifade ettik. Daha önce zaten hem gruplar arasında yaptığımız görüşmede torba kanundan artık vazgeçmeleri gerektiği ısrarla söylüyoruz. Bu konuda ısrarımız devam edecek. İçtüzük konusunda birtakım aksaklıkların olduğunun o da farkında. Bazı düzenlemeler yapılacağını ifade etti.” dedi.

İlgili Haberler