'Macaristan, göçmenleri aç bıraktı' iddiası

'Macaristan, göçmenleri aç bıraktı' iddiası
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Macaristan'da iltica başvurusunda bulunan ve 3 gündür yemek verilmeyen 58 ve 63 yaşındaki şeker hastası çifte yemek verilmesine hükmetti.

Macaristan Helsinki İnsan Hakları Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, Macaristan hükümetinin düzensiz göçmenlerin iltica başvurusu için Sırbistan sınırında inşa ettiği kampta iltica başvurusunun sonuçlanmasını bekleyen Afganistan vatandaşı çifte 3 gündür yiyecek verilmediği bildirildi.

Açıklamada, Macaristan Helsinki İnsan Hakları Komisyonu'nun başvurusu üzerine AİHM'nin şeker hastası 58 yaşındaki kadına ve 63 yaşındaki erkeğe hemen yiyecek verilmesi gerektiğine hükmettiğini ve karar üzerine çifte yiyecek verilmeye başlandığı belirtildi.

‘ŞEKER HASTALARINI AÇ BIRAKMAK İSE DAHA BÜYÜK BİR SUÇ’

Açıklamada ayrıca, ''Yetkili kurumun, sorumluluğu altında bulunan insanlara yiyecek vermesi için neden AİHM kararı gerekli. Demir parmaklıklar ardına kapatılmış insanları aç bırakmak işkence ve suç. Şeker hastalarını aç bırakmak ise daha büyük bir suç'' şeklinde ifadeler yer aldı.

Birleşmiş Milletler (BM) de 3 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Macaristan'ın sığınma başvuruları reddedilen ve sınır dışı edilmeyi bekleyen göçmenleri kasıtlı olarak gıdadan mahrum bıraktığını duyurmuştu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani açıklamasında, göçmenlerin kasten gıdasız bırakılmasını ‘insanlık dışı" olarak nitelendirmiş, "Haberlere göre, Ağustos 2018’den bu yana sınır dışı edilmeyi bekleyen en az 21 göçmen, Macar makamları tarafından yiyeceklerden mahrum edildi" bilgisini paylaşmıştı.