Maçlardaki yanlışlar düzeltilmeli

Müsabaka esnasında kaleci, kalesini terk edip hakeme itiraz etmeye koşarsa sarı kart görür. Bunu defalarca bu köşemde yazdım. Bu hafta yine Galatasaraylı Muslera aynı hatayı yaptı. Sarı kartı gördü ve haftaya oynanacak Antalyaspor maçı öncesi cezalı duruma düştü. Uluslararası oyun kuralları kaptan dahil hiçbir futbolcuya itiraz hakkı tanımıyor. Taktıkları pazu bandı hakemin takımdan birisiyle muhatap olması içindir. Her faul veya frikikte rakip savunmacıların durumuna göre atışı kazanan takım hemen oyuna başlayabilir. Hakem de oynatacaktır. Futbolcular rakip 9-15 açılsın diye düşünürse o top artık hakemin blokajına girmiştir ve işaretine kadar beklenecektir. Oyun kuralları köşe gönderi alanlarını 1 metre yarı çapı olarak belirlemiştir. Kural korner atışlarında topun köşe alanı İÇİNE konulmasını istemiştir. Ancak atışların büyük bir bölümü bu alanın dışından yapılıyor. Yere düşen oyuncunun destek koluyla buluşan topta oyun devam eder. Yalnız topun geçmesini önlemek için kendisini yere atanlar cezalandırılır. Çünkü hareketin içinde kasıt vardır. Tehlikeli oyun olarak adlandırılan endirekt vuruşla cezalandırılan hareketlerde hedef top değilse hiçbir zaman tehlikeli oyundan bahsedilemez. Sakatlıklarda hakemler bu yetkisini futbolculara bırakmamalı. Bu durumda sedye ve doktor sahaya beraber girmeli ve gereksiz zaman kaybı önlenmeli. Taç atışları yerinden kullanılmıyorsa atış karşı takıma verilmeli. Bizde bir el destekli tek el taç atışı adet haline geldi. Top başın üzerinden elden çıkarılmalı. Yarım metre önden yapılan taç atışları da geçersiz sayılmalı. Sözün kısası bu yanlışların bir an önce düzeltilmesi gerekiyor.

 

Bursaspor-Beşiktaş

Halil Umut Meler

 

Vermediği bazı kartlar vardı. Kart standardını yakalayamadı. Penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu ve iyi bir yönetim gösterdi.

 

K. Karabük-A. Alanya

Arda Kardeşler

 

Karabüklü Alexe 2. sarıyı görmemekle şanslıydı. Yine Karabüklü Ergin'in rakibinin boğazını sıkması kırmızı kartlıktı görmedi.

 

Antalyaspor-EY Malatya

Cüneyt Çakır

 

Penaltı kararı doğru. Kontrolsüz rakibe çarpma, hatta aynı şekilde nizami şarjda bile futbolcu cezalandırılır. Malatyasporlu Chabake'nin rakibine vurması doğal bir kırmızı karttı karar doğru. Yardımcısının hatalı bayraklarını düzeltmesi de artısıydı.

 

Fenerbahçe-Gençlerbirliği

Mete Kalkavan

 

Bazı kartlar verilmedi ancak önemli olan Issah'ın 2. sarı kartını görmemesi hataydı. Kendisi itirazları iyi değerlendiremezken, yardımcıları da atladı. Müsabaka sonlarında Gençlerbirliği'nden Sessegnon'nın Isla'ya hareketi de kırmızı kartlıktı.

 

Kasımpaşa-TM Akhisar

Barış Şimşek

 

Genelde iyi bir yönetim gösterdi. Karşılıklı beklenen iki penaltı itirazlarındaki kararı doğruydu.

 

Osmanlıspor-Kayserispor

Ümit Öztürk

 

Atılan tek golün penaltıdan olduğu maçta ceza alanının dışında Kayserisporlu oyuncu rakibe takılıp düşüyor. Devamında yere düşen Yalçın topla el, kolla da oynamıyor ve kasıt yok. Skoru doğrudan etkileyen penaltı yanlış.

 

A. Konyaspor-M. Başakşehir 

Halis Özkahya

 

İptal edilen A. Konyaspor golünde Jahovic kalecinin sağ koluna vuruyor karar doğru. Emre'nin net faule verdiği sarıya itirazı ile sonrasında hem söz, hem de kolla itirazından ihracı, esasında kötü sözden dolayı 2. sarı değil direkt kırmızı olabilirdi.

 

DG Sivasspor-Galatasaray

Fırat Aydınus

 

Tartışılan penaltıda kararını yardımcı Aleks Taşcıoğlu verdi. Denayer sağ koluyla rakibine faulü ceza alanına gelmeden de yapabilirdi ancak tam ceza alanı girişinde yaptı ve karar doğru. Pozisyon hakeme kapalıydı bu nedenle yardımcı ikazıyla verdi. Ziya'nın ayak üstü kramponu sarı değil kırmızı karttı. Galatasaray golü öncesi Eren'in, Hakan'ı itmesini değerlendiremedi.

 

Trabzonspor-Göztepe

Hüseyin Göçek

 

Çok tempolu oynanan bir müsabaka oldu. 90 dakika boyunca yağmur kesilmedi. Bu hava koşulları nedeniyle fazla sarı kart çıktı. Yalnız Tanju'nun sarısı tartışmasız kırmızılıktı. Rodallega'nın hava topunda aldığı darbe penaltı çağrıştırıyordu.

Yazarın Diğer Yazıları