Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Madalyaları tasfiye...

Canım memleketimde faydalı işler yapmanın bedeli ağırdır. Klasik "Memleketi sen mi kurtaracaksın!" zihniyeti ne yazık ki orduya kadar sirayet etmiş. Elbette Jandarma da nasibini aldı...

15 Temmuz'da emir beklemeden, hayatlarını ortaya koyarak FETÖ'cülere ilk müdahaleyi yapan Jandarma subayları ile ilgili basında birçok haber çıkar. Kamera görüntüleri televizyonda ve internette yayınlanır. Jandarma Genel Komutanlığı FETÖ iddianamesindeki ifadeler de, TBMM Araştırma Komisyonu raporunda yer alır. Ayrıca, 15 Temmuz sonrası yazılan kitaplarda ayrıntılı şekilde anlatılır. 15 Temmuz'da Emniyet ve Jandarma'da yaşananlarla ilgili gazeteci Fehmi Çalmuk'un yazdığı "Ay Yıldızın Çocukları" isimli kitapta da konu ayrıntılı olarak yer alır.

Hain darbe girişiminden sonra açılan J.Gn.K.lığı davasının iddianamesinde şu tespitler yer alır:

"J.Kur.Alb. Ali Demir, İsth.Daire Başkanı J.Kur.Alb. Nurettin Alkan, İsth.Pl.Güvenlik Daire Başkanı J.Kur.Alb. Güven Şağban ve Per.Pl.Ynt.Daire Başkanı J.Kur.Alb.Aziz Yılmaz'ın darbeci personele karşı müd6ahalede bulunmak amacıyla büyük bir kahramanlık örneği göstererek silahlı olan darbecilerle mücadele ettikleri anlaşılmıştır."

Benzer bir tespit TBMM Araştırma Komisyonu'nun raporunda da yer alır.

Söz konusu olayda yaralanması nedeniyle, üç Albaya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından "Gazi" kartı verilir.

Olayın önemi ve başarıları nedeniyle TRT belgesel hazırlar. Ne hikmetse bu belgesel yayınlatılmaz. TRT, 15 Temmuz'la ilgili olarak her kesimden onlarca belgesel yayınlamıştır. Ama Jandarma'yla ilgili tek bir belgesel yoktur. Sahi Süleyman Soylu niye yayınlatmamıştır, bu belgeseli?

İlgili Kaymakamlıkların psikolog ve danışmanları birkaç defa evlerinde ziyaret ederler. Bakanlık yetkilileri defalarca telefonla ararlar. Olayı duyup ziyaretlerine giden vatandaşlar defalarca "Allah razı olsun. Yüreğinize sağlık, iyi ki sizler varmışsınız" derler...

Bu Albayların hayatlarını hiçe sayarak darbecilerle mücadele etmeleri nedeniyle, 29 Temmuz 2016 tarihinde TSK Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası ile ödüllendirilmesi amirleri tarafından teklif edilir.

Bu arada Orgeneral Yaşar Güler, Ağustos 2016 başında G.Gn.Komutanı olarak atanır.

Genelkurmay Başkanlığı yetkilileri tarafından ödül teklifinin yeni komutan imzalı olarak gönderilmesi istenir. Bu kapsamda hazırlanan yazıyı bir J.Gn.K.Yrd. Korgeneral Ata Kalkan parafe etmez ve göndermez.

Müteakip günlerde 15 Temmuz darbe girişiminin önlenmesinde başarı sağlayan diğer personelin takdirname ile ödüllendirilmesi teklifleri yine aynı korgeneral tarafından "Beklensin" denilerek parafe edilmez.

Kısaca, konuya ilişkin olarak siviller yukarıdakileri yaparken, Jandarma'dan aferin anlamına gelen bir kağıt parçası dahi verilmez.

Bununla da kalınmaz önce Albay Güven Şağban ve Aziz Yılmaz'ın terfi etmelerine engel olunur, Güven Şağban'ın emekliye sevki sağlanır, Aziz Yılmaz daire başkanlığı görevinden alınır ve kızak bir göreve verilir. Daha sonra, ödül verilmediği konusu basına yansıdığı için Aziz Yılmaz hakkında savcılığa suç duyurusu yapılır ve soruşturma açılması sağlanır, ayrıca J.Gn.K.lığı Yüksek Disiplin Kuruluna meslekten ihraç istemiyle sevk edilir ve 10 gün maaştan kesme cezası ile cezalandırılır. Hem de hiçbir delil yokken, gösterdiği tanıklar bile dinlenmeden. Aziz Yılmaz mahkemeye başvurur Ankara Bölge İdare Mahkemesi soruşturma izninin iptal eder. Disiplin cezası ile ilgili mahkeme ise devam etmektedir.

Jandarma'nın İçişleri Bakanlığı'nın ödüllendirme yapmaması manidardır. TSK'nın ve Jandarma'nın içinde binlerce FETÖ'cü hain çıkmışken, bu hainler tarafından devlet yıkılmaya çalışılmışken, yine bu hainler tarafından vatandaşın üzerine ateş açılmışken, böylelikle TSK'nın itibarı zedelenmişken; TSK'nın ve Jandarma'nın yüzünü ağartacak birkaç olaydan biri olan bu olaydaki başarılarından dolayı Jandarma personeline aferin bile denilmemesi onur kırıcıdır. Diğer personele de ülke, millet vb. için bir şey yapmayın mesajı veren bir uygulama değil midir? Ödül verilmemesi "Darbe girişimini niye önlediniz, ne güzel başarıya ulaşacaktı. Siz nereden çıktınız" anlamına veya "Yaptığınız işin hiçbir önemi yoktur. Bir daha benzer bir olay olursa oturun oturduğunuz yerde" anlamına gelmez mi?

Jandarma'nın içinde binlerce FETÖ'cü hain çıkmışken, bu hainler tarafından devlet yıkılmaya çalışılmışken, yine bu hainler tarafından vatandaşın üzerine ateş açılmışken, darbecilere hayatları pahasına karşı koyan gazi Jandarma subaylarına hiçbir ödül verilmemesi, diğer personele ülke, millet vb. için bir şey yapmayın mesajı veren bir uygulama değil midir? (Devam edecek.)

***

CEVAP VE DÜZELTME

Yeniçağ Gazetesinde, 06 Ekim 2018 tarihinde Yavuz Selim Demirağ tarafından kaleme alınan "Madalyaları Tasfiye..." başlıklı yazı yer almıştır.

  1. Yukarıda bahsi geçen yazıda;

a. "...Bununla da kalınmaz Önce Albay Güven Şağban ve Aziz Yılmaz'ın terfi etmelerine engel olunur, Güven Şağban'ın emekliye sevki sağlanır, Aziz Yılmaz daire başkanlığı görevinden alınır ve kızak bir göreve verilir...",

b. "...Diğer personele de ülke, millet vb. için bir şey yapmayın mesajı veren bir uygulama değil midir? Ödül verilmemesi "Darbe girişimini niye önlediniz, ne güzel başarıya ulaşacaktı. Siz nereden çıktınız" anlamına veya "Yaptığınız işin hiçbir önemi yoktur. Bir daha benzer bir olay olursa oturun oturduğunuz yerde" anlamına gelmez mi?...",

c. "...darbecilere hayatları pahasına karşı koyan gazi Jandarma subaylarına hiçbir ödül verilmemesi, diğer personele ülke, millet vb. için bir şey yapmayın mesajı veren bir uygulama değil midir?" şeklinde ifadeler yer almıştır,

3. Jandarma Genel Komutanlığında bünyesinde yapılan atamalar JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI ATAMA YÖNERGESİ'ne göre, albay rütbesinde emeklilik işlemleri 2803 Sayılı JANDARMA TEŞKİLAT, GÖREV VE YETKİLERİ KANUNU Madde 13'te (15/8/2017/KHK-694/53 md.; Aynen kabul: 1/2/2018-7078/50 md.) belirtildiği üzere "İlgili personel, personel kaynağı planlaması, iç güvenlik politikaları ve gelişen güvenlik ihtiyaçlarına göre albay ve üstü rütbelerde bekleme süreleri dolmadan kadrosuzluk tazminatı ödenmek suretiyle Cumhurbaşkanı onayı ile emekliye sevk edilebilir" hükmüne; Jandarma Genel Komutanlığında bünyesinde yapılan Albay ve General rütbesindeki terfiler ve atamalar 2803 Sayılı JANDARMA TEŞKİLAT, GÖREV VE YETKİLERİ KANUNU 13 ve 14'üncü maddeleri ve 3 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 10 ve 11'inci maddeleri hükümlerine göre yapılmaktadır.

4. Yapılan incelemede belirtilen hususların kısmen veya tamamen soyut iddialardan ibaret ve hukuki dayanaktan yoksun olduğu ve gerçeği yansıtmadığı, bu durumun yazının geneli üzerinde Jandarma Genel Komutanlığının tüzel kişiliğinin şeref ve haysiyetini ihlâl edici ve kamuoyunu yanıltıcı, Jandarma Genel Komutanlığına yönelik haksız ve olumsuz algı oluşturabilecek bir etki yaratabileceği ve Jandarma Teşkilatının itibarını olumsuz etkilemeye yönelik olduğu değerlendirilmiştir.

5. Söz konusu yazıda, daima milletinin hizmetinde olmayı ve hukukun üstünlüğünü kendisine ilke edinmiş Jandarma teşkilatına atfedilen değerlendirmeler asılsızdır.

 

Yazarın Diğer Yazıları