Mafya parasını, Putin'e hiç tavsiye etmem!

Siyasi polemiklerin hedefi, algıyı değiştirmektir. "Türkçe Kuran okundu" diye muhalefete yüklenmek gibi… Lehte veya aleyhte taraf olmanızın pek bir anlamı yoktur. Tartışılması istenen konuyu siz de gündemde tutmuş olursunuz. Fakat gündemin de dışında kalamıyorsunuz. Her neyse bugün, "mafyadan vergi almak" konusu ile ilgili polemiğe bir ucundan gireceğim ama hem Türkiye'nin hem Rusya'nın siyasilerine önemli bir hatırlatma da yapacağım… "Rusya ile ne ilgisi var?" demeyin, okuyunca bana hak vereceksiniz.

***

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'ye sorgusuz sualsiz getirilen kara paradan vergi alınması gerektiğini gündeme getirdi. AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan da "Bu ne sapkınlıktır ya. İstikametini tamamen şaşırmış. O zaman gel uyuşturucu örgütü, bir de organ mafyası kur. Hiç olmazsa devlet senden bir şeyler elde etsin. Başka bir işe yaramıyorsun" diye cevap verdi.

Kılıçdaroğlu da konuyu özetle bir daha anlattı:

"2006'da AK Parti hükümeti bir kanun getirdi, Kurumlar Vergisi Kanunu. 30'uncu maddenin 7'nci fıkrası diyor ki 'Vergi cennetlerinden Türkiye'ye para gelirse yüzde 30 oranında vergileyeceğim.' Yalnız kanunun bir şartı var. O da 'vergi cennetleri listesi' yayınlanmasıdır. Aradan 14 yıl geçti, 15'inci yıla girilmesine rağmen Erdoğan, bu kararnameyi çıkarmadığı gibi bir kanun çıkardı, 'Eğer yurt dışında paranız varsa paranın kaynağına bakmayacağım.' diyor. Ne parası olursa olsun. 'Kimliğinize de bakmayacağım.' diyor. 'Asla Türkiye'de vergilendirmeyeceğim, yeter ki getirin parayı diyor.' Uyuşturucu parası, kadın ticareti parası, organ ticareti parası... Oysa bu ülkede kefen bezinden, çocuk bezinden dahi vergi alınıyor. Ben bunu söyledim." 

***

Gelelim Rusya'ya… Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uluslararası turizmin durduğunu, bu süreçte Türkiye'nin iç turizmde Rusya'ya model olabileceğini söyledi. Putin, "Bazı ülkelerde, vergilendirme dahil büyük devlet sistemleri oluşturuluyor. Türkiye de turizm alanına yönelik aynısını yapıyor. Biz de bu yönde hareket edeceğiz" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı Osman Ayık da Sputnik'e yaptığı açıklamada "Sayın Putin doğru söylüyor. Türkiye'nin nereden baksanız 80'lerden bu yana 40 yıllık bir deneyimi var. Hatta onun öncesinde de yatırım deneyimiyle birlikte 1960'ların başına kadar giden bir alt yapı var" diye konuştu.

***

Osman Ayık, "80'lerden bu yana" diyor. Peki 80'lerde ne olmuştu. Turizm yatırımları büyük ölçüde vergiden muaf tutulmuştu. Turizm yatırımı yapanlara paranın kaynağı sorulmamış, Ege ve Akdeniz sahilleri, birkaç yıl içinde otellerle donatılmıştı!

1996 yılında polisle ilgili bir dizi yazı hazırlarken, dönemin Emniyet Genel Müdür Yardımcılarından birine konuyu sormuştum. "Özal döneminde yapılan turizm yatırımlarının yüzde 98'i uyuşturucu parası ile yapılmıştır" diye cevap vermişti…

Gerçi 2008 yılında yine Türk yatırımcıların yurt dışındaki bankalarda bulunan paralarını getirmesi için çıkarılan kanunda "uyuşturucu ve silah kaçakçılığı ile elde edilmiş paralar dışında" diye bir kayıt konulmuştu ama uyuşturucu ve silah kaçakçıları, paravan şirket kurarak, o şirketin kârı gibi gösterdikleri paraları getirmek gibi dolambaçlı bir yola başvurmuştu. Yani piyasaya, Özal döneminde olduğu gibi uyuşturucu parası girmişti.

İşte o kara paralar Türkiye'yi nereye getirdi, hep birlikte görüyoruz. Dolayısıyla Putin'e Türkiye modeli turizm yatırımlarını hiç tavsiye etmem! Kendisi eski bir istihbaratçı olarak kara paraya nasıl el konulacağını herhalde benden iyi bilir…

Yazarın Diğer Yazıları