Mahfi Eğilmez: “Günü kurtarmak için aceleyle alınan kararlar…”

Mahfi Eğilmez: “Günü kurtarmak için aceleyle alınan kararlar…”
Ekonomist Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası’nın döviz hamlesine tepki göstererek kararın günü kurtarmak için aceleyle alındığının altını çizdi.

Ekonomist Mahfi Eğilmez, Merkez Bankasının döviz hamlesine tepki gösterdi. Twitter hesabından paylaşım yapan Eğilmez, “Günü kurtarmak için aceleyle uygulamaya konan her ekonomik karar, gelecek için yükümlülük oluşturur. Keynes'in dediği gibi "uzun dönemde hepimiz ölmüş olacağız" ama kısa dönemde sağ kalabilmek için de doğru şeyler yapmak gerekiyor. Ayrıca kısa dönemler eklenince uzun dönem olur” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası, yabancı para zorunlu karşılık oranlarının tüm vadelerde 200 baz puan artmasını kararlaştırdı. Böylelikle piyasadan yaklaşık 4.2 milyar dolar çekilecek.

Ekonomist Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası’nın kararını şu şekilde değerlendirdi:

“MB, yabancı para zorunlu karşılıklarını her kademede 200'er puan arttırdı. Bu yolla piyasadan 4,2 milyar dolar çekecek ve azalan döviz rezervlerine takviye yapacak. 6 yıl önce yazmışım: Ödünç Rezerv Olur mu?”

“Günü kurtarmak için aceleyle uygulamaya konan her ekonomik karar, gelecek için yükümlülük oluşturur. Keynes'in dediği gibi "uzun dönemde hepimiz ölmüş olacağız" ama kısa dönemde sağ kalabilmek için de doğru şeyler yapmak gerekiyor. Ayrıca kısa dönemler eklenince uzun dönem olur.”

egilmez1.pngegilmez2.png

Mahfi Eğilmez Twitter hesabından yaptığı paylaşımda 2013 yılında Merkez Bankası’nın döviz rezervleri ile ilgili yazdığı bir yazıyı paylaşmıştı. Eğilmez, : Ödünç Rezerv Olur mu?” başlıklı yazısında şu ifadeleri kullanmıştı:

“Birinci soru: Merkez bankaları niçin rezerv tutar? Ülke ekonomisinin sıkıntılı ve kötü günlerinde, kriz dönemlerinde döviz gereksinimi karşılamak için.

İkinci soru: Merkez bankaları bankalardan niçin zorunlu karşılık alır? Bankaların sıkıntıya düştükleri dönemlerde onlara karşılık olarak yatırdıklarını iade ederek likidite sıkıntısını aşmalarını sağlamak için.

Üçüncü yanıt: Rezerv Opsiyon Katsayısı yöntemini kullanarak bankaların TL zorunlu karşılıklarının bir bölümünü dövizle alıp rezervlere ekleme buluşu iyi günlerde iyi sonuç verir. Merkez Bankası’nın rezervleri yüksek görünür, ekonomiye güven artar. Ne var ki gün gelir de işler tersine dönerse bu ödünç rezervler zorunlu karşılıklarla iç içe girer ve baş ağrıtır.

Bu tür bir rezerv politikası iyi günler için iyi kötü günler için kötüdür. Oysa rezervler iyi günleri daha iyi göstermekten çok kötü günlerde durumun daha da kötüye gitmesini önlemek için tutulur.

Rezervin ödüncü olmaz. Ödünç veren geri isterse rezerv vadesi geçmiş borca dönüşür.”