Mahfi Eğilmez: "Stagflasyona çeyrek kaldı"

Mahfi Eğilmez: "Stagflasyona çeyrek kaldı"
TÜİK'in açıkladığı büyüme rakamlarını değerlendiren ekonomist Mahfi Eğilmez, "Bu eğilim devam ederse Türkiye, önümüzdeki iki çeyrekte slumpflasyon olgusunu yaşayabilir" ifadelerini kullandı.

TÜİK'in açıkladığı büyüme verilerini değerlendiren ekonomist Mahfi Eğilmez, "Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış olarak bakıldığında 3. çeyrekte ekonomi yüzde 1,1 küçülmüş görünüyor"ifadelerini kullandı.

Geçen yılın 3.çeyreğine göre gerileme olduğunu söyleyen Eğilmez, "Tarım, ormancılık ve balıkçılık kesiminin katkısı yüzde 1 (geçen yıl yüzde 3,6 idi), sanayi kesiminin katkısı yüzde 0,3 (geçen yıl yüzde 15,4 idi), inşaat kesiminin katkısı - %5,3 (geçen yıl yüzde 18,8 idi), hizmetler kesiminin katkısı yüzde 4,5 olarak gerçekleşmiş (geçen yıl yüzde 21,8 idi.) Üretimde böyle bir gerileme olduğunun sinyallerini son dönemlerde sanayi üretiminde hızlı düşüş ve imalat sanayii kapasite kullanım oranında görülen düşüşten alıyorduk" dedi.

Hanehalkı ve yatırım harcamalarında da gerileme olduğunu ifade eden Eğilmez, "GSYH'nin en büyük bileşeni olan hanehalkı tüketim harcamaları kaleminin büyüme oranı yüzde 1,1 görünüyor. Geçen yıl aynı dönemde bu kalemdeki büyüme oranı yüzde 10,3 idi" şeklinde konuştu.

2018 yılının ilk çeyreğinde görülen duraklama dışında ekonomi sürekli bir gerileme içinde olduğunu söyleyen Eğilmez, "3. çeyrek itibarıyla Türkiye ekonomisi stagflasyona (durgunluk içinde enflasyon olgusu) çok yaklaşmış durumda. Son çeyrek için tahminler eksi büyümeye işaret ediyor. Bu eğilim devam ederse Türkiye, önümüzdeki iki çeyrekte slumpflasyon (enflasyon içinde küçülme) olgusunu yaşayabilir" dedi.

 

İlgili Haberler