Mahkemeden MHP Kurultayına iptal kararı

Mahkemeden MHP Kurultayına iptal kararı
Mahkemeden MHP'deki değişim hareketine kötü haber. 19 Haziran Tüzük kurultayı geçersiz sayıldı.

MHP'deki değişim isteyen 700'den fazla delegenin imzalarıyla başlayan süreç son buldu. Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi değişim isteyenlerin gerçekleştirdiği 19 Haziran Kurultayı'nı iptal etti.

MHP üst kurul delegesi ve MYK Üyesi Cemal Enginyurt'un, partinin söz konusu olağanüstü genel kurulunun iptali talebiyle açtığı dava, Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesince karara bağlandı.Duruşmaya davacı Enginyurt'un avukatı, davaya müdahale talebinde bulunan bazı üst kurul delegelerinin avukatları ile MHP Genel Merkezinin avukatı Yücel Bulut katıldı.Arasında Ümit Özdağ, Müsavat Dervişoğlu, Şefik Çirkin, Enez Kaplan, Yurdadoğ Mutlu'nun da bulunduğu üst kurul delegelerinin davaya müdahillik taleplerini kabul eden mahkeme, taraflara son sözlerini sordu.

Duruşmada söz alan Enginyurt'un avukatı İbrahim Ethem Yiğit davanın kabul edilerek, olağanüstü genel kurulun iptalini istedi. Davalılardan MHP Genel Merkezinin avukatı Yücel Bulut ise dosyanın tekemmül ettiğini söyledi ve karar verilmesini istedi. Bazı müdahillerin avukatı Feridun Bahşi ve Mustafa Veysel Güldoğan, olağanüstü genel kurula ilişkin tedbir kararlarının kaldırılmasını ve davanın reddini talep etti.Sinan Oğan'ın avukatı Kürşat Ergün ise kongreye katılan delegelerin noter tarafından tespit edildiğini, alınan kararlar açısından delege iradesinin sabit olduğunu savunarak, "Delege iradesinin sakatlanması dışında hiçbir hal kongrenin iptaline gerekçe oluşturamaz. Bu nedenle davanın reddi gerekir." dedi.

Hakim Fatih Akarsu, bu beyanları dinledikten sonra kararı açıkladı.

İŞTE O KARAR 

Davacı Enginyurt tarafından açılan davanın kabulü ile 19 Haziran 2016'da yapılan MHP Olağanüstü Genel Kurulunun iptaline, bu genel kurulda alınan tüm kararların yokluğunun tespitine karar verildi. Mahkemece verilen 23-24 Haziran 2016 tarihli tedbir kararlarının, karar kesinleşinceye kadar devamına hükmedildi.

Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin bu kararına karşı istinafa başvurulabilecek.

KARARA İLK TEPKİ AKŞENER'DEN : ADALETİN RUHUNA EL FATİHA 

Mahkemenin iptal kararını açıklamasının ardından Meral Akşener karara sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Akşener: "Kongre iptal oldu.Tam 10 dakikada dava bitti.10 dakikada verilecek bir karar için bir yıl beklendi.700 delegenin iradesi yok sayıldı. Adaletin ruhuna el Fatiha!" dedi.

ada-001.jpg

ÖZDAĞ: ADALETİN OLMADIĞINI BİLİYORDUK 

Ümit Özdağ da ilk tepkisini sosyal medya üzerindeki şu mesajıyla dile getirdi: 

"Türkiye'de adaletin olmadığını biliyorduk.10 dakikada verilen MHP kurultayının iptali kararı sadece adaletin olmadığı gerçeğinin altını çizdi"

 

 

SİNAN OĞAN: ADALET DEYİNCE AKLIMA ARTIK... 

Sinan Oğan da karara şu sözlerle tepki gösterdi. 

"Geçtiğimiz yıl yaptığımız kurultay AKP'nin talimatlandırılmış Hakimlerince iptal edildi. Kurultay kararları yok sayıldı. Bu karar göstermiştir ki, Türkiye'de Adalet iktidarın emrindedir. Adalet Hakimlerin vicdanları yerine Hükumetin talimatıyla yapılıyor. Dün FETÖ'nün emrine giren Adalet bugün AKP'nin emrindedir. Bugün en acil konu Adalet'i iktidar ve FETÖ tahakkümden kurtarmaktır. Adalet'i tahakkümden kurtarmadan Türkiye normalleşemeyecek, ülkede demokrasi sağlanamayacaktır. Talimatlandırılmış emir kulu hakimler ve mahkemeler MHP delegesinin özgür iradesinin üstünde değildir, olamaz.MHP'de Ülkücü İrade'yi hakim kılana ve Türkiye'de de Adaleti tesis edene kadar mücadelemiz sürecektir. Türkiye'de "Adalet" kelimesini görünce artık benim aklıma bir partinin isminin içindeki bir kelime ve komşumuz Adalet teyze geliyor.."

KORAY AYDIN : KARAR VİCDANLARI YARALAMIŞTIR

Koray Aydın da Twitter'dan ilettiği mesajlarında kararı şöyle yorumladı: 

"Ülkücü iradenin haklı talepleri karşısında, parti yönetiminin tutumu ve nihayetinde yargının bugün verdiği karar vicdanları yaralamıştır. Olağanüstü kurultay taleplerinin haksız şekilde engellenmesi, sadece Ülkücü Hareket için değil, Türk demokrasisi için de büyük kayıptır. Partiiçi demokrasiye darbe vuran ve hak arama yollarını tıkayan tutum ve kararlar, Türk siyasetinde kötü birer emsal olarak anılacaktır."

OKUTAN: “BU KARARIN PARTİ KAPATMADAN NE FARKI VAR?”

Kararın ardından bir açıklama da Isparta Milletvekili Nuri Okutan'dan geldi. Okutan karar ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Bugün verilen kararla ülkücü irade yok sayılmıştır. Bu kararın parti kapatmadan ne farkı var? MHP Olağanüstü Tüzük Kurultayı ile ilgili alınan karar, esasen "parti kapatma" ile eşdeğerdir.  Ülkücü iradenin ezici çoğunluğunun haklı talebi parti yönetiminin keyfi uygulaması ve tartışmalı yargı kararıyla hiçe sayılmıştır. Demokratik hak arama kanallarının tıkanması hukuk devletine ve nihayet adalete olan güveni sarsmıştır.  Kaybolan adaleti yeniden inşa etme ve aziz milletimizin haklı taleplerini takip ve karşılama yolunda hiç durmadan yürümeye devam edeceğiz" dedi.
 

 

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Mahkemenin bugün verdiği kararla yaklaşık 1 yıldır beklenen ve 700'den fazla delegenin destek verdiği değişim süreci mahkeme eliyle durdurulmuş oldu. MHP'de olası bir genel başkan değişimi ihtimali ortadan kalktı. 19 Haziran 2016 Kurultayı'nda alınan kararlar tamamen geçersiz sayıldı. 700'den fazla delegenin vermiş olduğu imzalar mahkeme eliyle dikkate alınmamış oldu.

SOSYAL MEDYA TEPKİLERİ 

Karar, sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Mahkeme kararının ironik olduğunu belirten çok sayıda mesaj paylaşıldı. Onlardan biri de şu mesajdı: 

 

MHP YÖNETİMİNDEN İLK AÇIKLAMA

MHP yönetiminden karar ilişkin ilk açıklama geldi. Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, "Tarlalarda yapılan kongrelerden sonuç alınamayacağını belli çevrelerin artık öğrenmesi lazım. MHP'yi mahkeme koridorlarına düşürenlerin asıl amacı iç muhalefet değildi. MHP'yi ya yok etmek ya da teslim almaktı, bu karar buna da set çekmiş oldu. Biz olağan kurultayımıza hazırlıklarımızı sürdürüyoruz, 732 ilçe 44 il kongremizi tamamladık, büyük bir şölenle kurultayımızı yapacağız" dedi.

İlgili Haberler