Mahkemeden skandal karar: Ercan Harmancı öğretmenliğe dönüyor!

Mahkemeden skandal karar: Ercan Harmancı öğretmenliğe dönüyor!
Konya Bölge İdare Mahkemesi, beden eğitim dersinde eşofman giyen öğrenciler için 'çıplaklık' algısı yaratmaya çalışan ve Atatürk'e hakaret eden paylaşımlarda bulunan sözde öğretmen Ercan Harmancı'nın öğretmenlik görevine devam edebileceğine hükmetti.

Konya’nın Selçuklu ilçesindeki Ayşe Kemal İnanç Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde görevine devam ettiği sırada kız öğrencilerin beden eğitimi dersine eşofman giymesi için "Kız öğrencilerin giydiği eşofman onları çıplak yapar" gibi skandal ifadeleri ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü hedef alan paylaşımları nedeniyle öğretmenlikten ihraç edilen Ercan Harmancı açtığı davayı kazandı.

Konya Bölge İdare Mahkemesi, Harmancı’nın meslekten ihraç edilmesinin hukuka aykırı olduğuna karar verdi.

Mahkeme 2019/363 Esas, 2019/823 no’lu kararında 'vicdan' vurgusu yaptı. Herhangi bir kişiye suçlama yöneltilirken inandırıcı delillerin yanı sıra vicdanlı olunması gerektiğinin altını çizen mahkeme, aynı okulda görev yapan diğer öğretmenler ve öğretim gören öğrencilerin mütedeyyin eğitimcinin aleyhine bir beyanda bulunmadığına dikkat çekti.

"YENİDEN ÖĞRETMENLİK YAPABİLECEK"

Mahkeme kararında şu ifadelere yer verildi:

“Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar haricinde, idare hukuku anlamında öğretmenlik mesleğinden alınmayı gerektiren ‘öğretmenlikte yetersiz olduğu’ niteliğinde bir fiili bulunmadığının sonucuna varılması nedeniyle ölçülülük ilkesine göre salt sosyal medya paylaşımlarının, öğretmenlik mesleğinde yetersiz olduğu sonucunu doğurmayacağı değerlendirildiğinden, hakkında yürütülen disiplin soruşturması sonucunda düzenlenen soruşturma raporunda getirilen teklife istinaden Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 58 inci maddesi uyarınca hizmet sınıfı (kadro ve unvanı) değiştirilerek Konya İli, Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne memur olarak atanmasına ilişkin 09/03/2018 tarih ve 5067410 sayılı işlemde hukuka uyarlık, aksi yönde davanın reddi yolundaki idare mahkemesi kararında ise yasal isabet görülmemiştir.”

Buna göre Harmancı, yeniden öğretmenlik yapabilecek.

YENİ AKİT SAHİP ÇIKTI: "HUKUK ZAFERİ"

Öte yandan skandal isme hükümete yakınlığı ile bilinen Yeni Akit gazetesinin sahip çıkması dikkat çekti. Söz konusu gazetenin, Muhammed Uzun imzalı haberinde Harmancı'nın göreve dönmesi "hukuk zaferi" olarak nitelendirildi.

Haberde, "Karma eğitim dayatmasına karşı çıktığı için azgın azınlık tarafından linç edilen Felsefe öğretmeni Ercan Harmancı, uzun süredir verdiği hukuk mücadelesinden zaferle çıktı" ifadelerine yer verildi.

Karma eğitim eleştirilerine ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan referans gösterildi.

İlgili Haberler