Mahmut Tanal’dan elektrik faturalarında usulsüzlük açıklaması

Mahmut Tanal’dan elektrik faturalarında usulsüzlük açıklaması
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal elektrik faturalarındaki usulsüzlükleri dile getirerek, “Düşük tüketimli aboneye ek tüketim uygulayarak 180 kilowata neden sabitliyorlar?" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, elektrik faturaları üzerinden yapılan usulsüzlükleri Meclis kürsüsünde dile getirdi.

Tanal, “Düşük tüketimli aboneye ek tüketim uygulayarak 180 kilowata neden sabitliyorlar? Yani bir ev en az 180 kilowat elektrik kullanabilir diyerek afaki faturalar belirleniyor. 1 kilowatı 180 kilowata sabitlemenin yasal dayanağı nedir” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, TBMM kürsüsüne ampul ile çıkarak, elektrik faturaları üzerinden vatandaşa yapılan haksızlığı dile getirdi. Güneydoğu Anadolu Bölgesinin elektrik dağıtım şirketinin, faturalara ek tüketim adı altında bir miktar yansıttığını açığa çıkaran Tanal, ek tüketim miktarının bir yasal dayanağı olmadığını kaydetti. Tanal, sözlerine şöyle devam etti:

EK TÜKETİM MİKTARI VE YASAL DAYANAĞI NEDİR?

“Elektrik faturalarında (+/- kwh) terimlerinin yer aldığı bir bölüm var. Bu bölüm ek tüketim anlamına gelmektedir. Bunun bir diğer adı da ATF yani Asgari Tahakkuk Faturasıdır. Yani özel şirketler eliyle vatandaştan alınan miktardır. Hiçbir açıklaması olmadan, hiçbir mantığı olmadan, karşılığında hiçbir hizmet olmadan, özel elektrik dağıtım şirketinin uygun gördüğü ancak yasada yeri olmayan herhangi bir miktarın vatandaşın faturasına yansımış halidir.

Biri çıksın Asgari tahakkuk miktarı nedir açıklasın! Bu Asgari Tahakkuk miktarı faturalara kalem olarak yansımaz! Bu miktarı bu işi gerçekten anlayan biri faturaya baktığında ancak anlayabilir. Bazı faturalarda bunu anlamak da mümkün değildir. Bu ATF yani ek tüketim dediğimiz vurgun yöntemi genelde kırsal alanlarda uygulanıyor.

Neden olduğunu hiç düşündünüz mü? Kırsal kesimde yaşayan vatandaş bu işin peşine düşmez anlamaz, bakmaz, gözü kapalı faturayı öder mantığı ile vatandaşa hem hakaret edilmiş oluyor hem de vatandaş kelimenin tam anlamıyla soyuluyor. Düşük tüketimle aboneyi ek tüketim uygulayarak 180 kilowata neden sabitliyorlar? Yani bir ev en az 180 kilowat elektrik kullanabilir diyerek afaki bir anlayışlar çalakalem faturalar belirleniyor. 1 kilowatı 180 kilowata sabitlemenin yasal dayanağı nedir? Bu en insaflısı… 1 kilowat tüketim yapılmış, aynı saat, aynı tarih aynı kişi tarafından düzenlenmiş elektrik faturaları düşünün. Aynı elektrik faturaları birinde 75 TL kesilmiş, birinde 210, birinde 217 TL…

Bu farklılığa neden olabilecek hiçbir şey yokken neden farklı miktarlar? 2016, 2017 ve 2018 yılları içinde ödenen düşük tüketimli bütün elektrik faturalarında ek tüketim uygulandı. 2018 yılında 2 milyon 300 bin kez ek tüketimli fatura basıldı. Bu faturalardan her yıl için 100 milyon TL vurgun yapıldı. 3 yılda 300 milyon TL vurgun vatandaşın cebinden çıktı!”