Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hulki CEVİZOĞLU

Hulki CEVİZOĞLU

Makinelerin isyanı

Makinelerin yaratıcısı "insan" kıskançlığı tutunca, makinelerin arasına fitne tohumları eker. 
Makineler, kibirli ve aptal oldukları için kendilerine hayrandırlar ve başkalarının da hayran olmasını beklerler. 
*
Bu nedenle makinelerin yaratıcısı diğerlerini kıskandırmak için bazılarına hayranlık gösterir. Onları en güzel ve en güçlü oldukları için üstün otoriteyi hak ettiklerine ikna eder…
Makineler çok geçmeden birbirlerinin boğazına sarılırlar…
Kişneyerek, böğürerek, hoplayıp zıplayarak, tekmeleyerek ve ateş açarak birbirlerinin üzerine yürürler.
*
Deniz uçaklarına karşı hava uçakları, barış makinelerine, dev vinçlere, mekanik testerelere, delgilere karşı savaşın makineleri ve tanklar birbirlerini ele geçirirler, kayalık yamaçlardan yuvarlanırlar, havada çarpışırlar.
Karınları deşilir, parçalanırlar, patlarlar ve denizin dibine batarlar. 


OLAĞANÜSTÜ DÜŞLER
Yukarıdaki satırlar Minsoo Kang'ın, Avrupa imgeleminde otomatları işlediği "Yaşayan Makinelerin Olağanüstü Düşleri" adlı eserinden alınmıştır (İthaki Yayınları, 2015). 
*
Yazar Kang'a göre, makineler bilim ve teknoloji ürünleri olsalar da tanınabilir insani duygulara göre hareket eden ve pek de akılcı olmayan yaratıklardır. Yaratıcıları onların arasına girip fitne fesat tohumları eker.
*
Eserde, insanlığın kendisini bilimsel barbarlığın ve makine uygarlığının yasalarından kurtarmak suretiyle en yüksek seviyeye ulaştığı konusu işlenmektedir.
*
Acaba bizler de birer "mekanik bilince" mi sahibiz, yoksa birbirimizi yerken, özgür iradelerimizle günahlarımızın sahibi miyiz?
İyi pazarlar.

Yazarın Diğer Yazıları