Malezya'dan örnek Doğu Türkistan kararı

Malezya'dan örnek Doğu Türkistan kararı
Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, Çin'in Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerinden kaçan Uygur Türklerinin Malezya'dan sığınma istedikleri takdirde, Çin'den bu yönde bir başvuru gelse dahi sınır dışı etmeyeceklerini açıkladı.

Malezya Parlamentosu'nda muhalefet partilerinin sorularını yanıtlayan Başbakan Mahathir Muhammed, Doğu Türkistan'da yaşayan Uygur Türklerine yönelik baskı ve etnik ayrımcılığa ilişkin açıklamalarda bulundu.

Mahathir, Malezya'nın başka ülkelerin iç işlerine karışmama prensibini hatırlatarak, "Uygurlar da dahil olmak üzere Müslümanlara yönelik dünya genelinde uygulanan baskıların varlığı tüm taraflar nezdinde kabul edilmelidir" şeklinde konuştu.

Çin'deki baskılardan kaçan Uygurların Malezya'ya iltica taleplerinin kabul edilip edilmeyeceği sorusuna ise Mahathir, "Başka ülkeye gidebilirler çünkü güvenlikleriyle alakalı meşru korkuları var ve kendi ülkelerinde korunmayacaklarına yönelik düşünceleri mevcut. Uygurlar Malezya'ya gelip sığınma istedikleri takdirde Malezya, Çin'den bu yönde bir başvuru gelse dahi Uygurları sınır dışı etmeyecektir" yanıtını verdi.