Manifestom

Cumhurbaşkanı adayları manifesto yayınlar da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve seçmen olarak manifesto yayınlamam mı?

Yayınlarım elbette işte merakla (!) beklediğiniz benim manifestom:

- Siyasetçiler asla yalan söylemeyecek, rantiyecileri değil, milleti zengin etmek için çalışacak.

- Siyaseti ailesinin ve kendisinin zenginleşmesi için değil, açlık sınırının altındaki halkın insanca yaşam hakkına kavuşması için çalışacak.

- Medyaya sahip olmaya değil, medyayı özerk, gazetecileri özgür yapmak için her türlü yasal önlemi alacak.

- Medya reformu yapılarak RTÜK ve Basın kanunları ile ceza, ticaret ve medeni kanunlardaki medya ile ilgili tüm hükümler tek bir kanun içerisinde toplanacak.

- Yolsuzluklar ve rüşvetle mücadelede şeffaf olacak, adı karışanları Meclis'te aklamayıp yargıya sevk edecek.

- Bağımsız, tarafsız yargı için Adalet Bakanı ve Müsteşarı Hâkimler Savcılar Kurulu'nda (HSK) görev almayacak.

- HSK üyeleri atama ile değil en az yıl 20 yıllık mesleğini yapan adaylar arasından seçim ile göreve sadece 2 yıllığına gelecek.

- Anayasa Mahkemesi üyeleri de hâkim ve savcılar tarafından seçilecek.

- Siyasi Partiler Yasası değişecek, milletvekili adayları liderler tarafından değil, ön seçimle belirlenecek.

- Milletvekili seçiminde oy pusulalarında milletvekillerin adları bir misli fazlası ile yer alacak, seçmen kimi istiyorsa onu işaretleyecek.

- Partilerde diktatörlüğe dönüşen liderlik sultası yıkılacak.

- Seçim yasası baştan sona yenilenecek ve %10 seçim barajı kaldırılacak.

- Yüksek Seçim Kurulu üyeleri iktidar tarafından atama ile değil seçim ile göreve gelecek, sadece bir seçimde görev yapacak ve her seçimde yeni bir kurul oluşturulacak.

- Cumhurbaşkanının, bakanların, milletvekillerinin üst düzey bürokratların mal varlıkları şimdiki gibi gizli değil halka açık olarak yayınlanacak.

- Yüksek Askeri Şûra'da Cumhurbaşkanı ve bakanlar yer almayacak, kariyere ve liyakata dayalı yükselme sağlanacak.

- Millî İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı, Emniyet Genel Müdürü gibi kritik görev atamalarında liyakat, kariyer ve deneyim ile kurumlarında en az 20 yıl görev yapma şartı aranacak.

- Müsteşarlar hariç tüm kamu görevlileri liyakat, kariyer ve deneyim ile yükselecek.

- Emekli maaşları ve asgari ücret insanca yaşam seviyesine açlık sınırı üstüne yükseltilecek ve benzin, mazot gibi dolara endeksli artırılacak.

- Eğitimde fırsat eşitliği olacak, öğretmenlerin maaşları Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önerdiği gibi milletvekili maaşları ile eşitlenecek.

- Sağlık ve ilaç konusunda devlet vatandaştan tek kuruş kesinti yapamayacak.

- Otoyol, köprü gibi devletin yapması zorunlu olan yatırımlarda geçişler ücretsiz olacak.

- Vatandaşların oturduğu konutların, elektrik, su ve doğal gaz harcamalarından KDV kaldırılacak.

- ÖTV, KDV, KDV'nin ÖTV'si, ÖTV'nin KDV'si gibi katmerli vergiler tek bir oranda vatandaşı mağdur etmeyecek şekilde alınacak.

- Vergi reformu ile adaletli bir şekilde vergiler zenginden alınıp fakirlere verilecek.

- Üniversite yurtları ve öğrenci yemekleri ücretsiz olacak, her öğrenciye ayrıca karşılıksız burs verilecek.

- Fabrika kurmak isteyen arsa ve fabrika binası devlet tarafından 49 yıllığına bedava tahsis edilecek.

- Fabrikalara alınacak her türlü makine ve teçhizat finansmanı istihdam edilecek işçi sayısına göre 5-10 yıl ödemesiz dönem ve 20 yıl düşük faizli krediler ile KOSGEB ve Kredi Garanti Fonu (KGF) tarafından sağlanacak.

- Yerli ve yabancı yatırımcıların ithal edilen sanayi ürünlerinin yerli üretimle sağlanması konunda fabrikalar kurmasına çok önemli teşvikler verilecek.

- Dış Ticaret açığı 5-10 yıllık yatırım planları ile sıfırlanacak.

- İthal edilen her türlü tarım ürünün yerli üretimi için Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından çiftçilere çok ucuz mazot, gübre ve tohum desteği verilecek.

- Çiftçilerin ürünleri piyasa değerinden Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından satın alınacak ve hallere ücretsiz nakledilerek tüccarlara satılacak.

- Çiftçilere bu tür desteklerin finansmanı için Ziraat Bankası tarafından Tarım Kredi Fonu oluşturulacak.

- Benzer şekilde hayvancılık da teşvik edilecek, Et-Balık Kurumu yeniden aktif hale getirilecek ve Türkiye genelindeki şubeleri vasıtası ile ucuz et satılacak.

- Asker, polis ve memurlara verilen memur maaşları yeni bir piramit ile sıfırdan düzenlenecek, ek gösterge, makam tazminatı ve benzer tüm ek ödemeler kaldırılarak tek maaş sistemine geçilecek.

- SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mevcut Sosyal Güvenlik Kurumu içerisinde birleştirilecek ve tek bir sosyal güvenlik kurumu ile emekli maaşları da sağlık hizmetleri de tek tip hale gelecek.

- Maaşlarda taban asgari ücret olacak ama prime esas tavan limiti kaldırılacak, brüt maaşlar yükseldikçe vergi ve SGK primleri düşecek, kayıt dışı maaş ödemeleri engellenecek.

- İşçi ve memurların kıdem tazminatları hak ettikleri çalışma yılına ve aldıkları ücrete göre devlet güvencesi altında ödenecek.

- Devlette gelir ve gider reformu yapılacak, devlet harcamalarında savurganlık önlenecek. Kiralık bina ve araç olmayacak.

- Örtülü ödenek harcamaları Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenecek.

- TOKİ her yıl muhtaç durumdaki işsiz ve geçim sıkıntı çeken 50 bin aileye kira almadan konut tahsis etmek zorunda olacak.

Ve sıfırdan yepyeni bir Anayasa yapılarak ile güçlendirilmiş demokratik parlamenter rejim yeniden tesis edilecek.

Yazarın Diğer Yazıları