Manisa'da erkenci kiraz hasadı başladı

Manisa'da erkenci kiraz hasadı başladı
Manisa'nın Şehzadeler ilçesinin Sancaklı Bozköy Mahallesi'nde sezonun ilk kirazının hasadına başlandı. Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, hasadı yapılan ilk kirazların Avrupa ülkelerinin yanında bu yıl tekrardan Uzak Doğu'ya gönderileceğini ifade etti.

Manisa''da ''kırmızı altın'' olarak adlandırılan erkenci kirazın ilk hasadı, Sancaklı Bozköy Mahallesi''nde yapıldı. Hava sıcaklıklarındaki artışın ardından dallardaki kirazlar kırmızıya döndü. 

İlk hasat, kiraz üreticisi Yavuz Tun''ün tarlasında yapıldı. Yaklaşık 40 kilo hasat edilen ''cristobalina'' çeşidi kirazın açık artırma yöntemiyle satılması bekleniyor. Hasada Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk ve Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak da katıldı.

Hasadın ardından açıklamada bulunan Öztürk, Manisa''nın kiraz üretiminde Türkiye''de alan bakımından 2''nci, üretimde ise 4''üncü sırada bulunduğunu ifade ederek, "Biliyorsunuz ilimizde don hadisesi gözlemlendi. Donun etkilerini şu an gözlemliyoruz. İnşallah rekolte anlamında bir verim kaybı olmaz. Ekiplerimizle birlikte sahada bunun takipçisiyiz" dedi.

Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak ise, ihracat rakamlarını paylaştı. Bu yıl Avrupa''nın yanı sıra geçen yıl korona virüs nedeniyle ihracatın durdurulduğu Çin''e tekrar kiraz yollayacaklarını belirten Uçak, "2020 yılında 224 milyon dolarlık kiraz ihracatı yaptık. Kiraz ihracatında ilk sırada 91 milyon dolarla Almanya yer aldı. Bu ülkeyi 52 milyon dolarla Rusya ve 13 milyon dolarla Avusturya takip etmektedir. Son 2 senedir Çin''e de başladık. Çin''e 4 milyon 500 bin dolarlık ihracatımız oldu. Geçen sene son zamanlarda yasaklandı ama şuanda Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli''nin desteğiyle bu yıl tekrar Çin''e de göndereceğiz. Çalışmalarımız sürüyor. Sebze ve meyve ihracatı içerisinde kiraz şampiyon oldu. İnşallah bu sene şampiyonluğu elden tekrar bırakmayacaktır" ifadelerini kullandı. (DHA)