Mankurtlaşmaya karşı Konya’dan 42 bin dilekçe

Mankurtlaşmaya karşı Konya’dan 42 bin dilekçe
Konya Selçuk Üniversitesi (SÜ) Etkileşim ve Uzlaşım Topluluğunca kültür yozlaşmasına, insanların olaylar karşısında hissisleşmesine neden olduğu düşünülen televizyon programlarının ekrandan kaldırılması için “Mankurtlaşmaya Karşı Konya’dan 42 Bin Dilekçe” kampanyası başlatıldı.

Toplumsal sorun

Topluluğun Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Yağmur Küçükbezirci, “ulusal kimlikten uzaklaşma, içinde bulunduğu topluma yabancılaşma” anlamına gelen “mankurtlaşmaya hayır” kampanyasıyla ilgili yaptığı açıklamada, medyada milli ve dini anlamda kültürle uyuşmayan birçok programın servis edildiğini söyledi. Böylelikle özellikle genç zihinlerin, çizgi film, dizi ve buna benzer programlar aracılığıyla kirletildiğini belirten Küçükbezirci, şunları söyledi: “Ne yapılıyor çizgi filmlerde? Özellikle cinsellik içeren, adam öldürmeye yönelik yayınlar yapılıyor ve çocuklar maalesef gerçek dünyayı böyle algılıyor. Diğer taraftan baktığımızda, dizilerimizde çarpık ilişkiler yaşanıyor. O yüzden de ekranların düzeltilmesi ve kültürümüze uygun yayınların yapılması için işin açığı ’Konya’dan 42 bin dilekçe’dedik. 42 olmasının sebebi, Konya ile özdeşleşmiş sembolik bir rakam. Yapacağımız çalışmanın ses getirmesini umuyoruz.” Küçükbezirci, 42 bin imzaya ulaşılmasının ardından dilekçeleri Tayyip Erdoğan’a iletmek istediklerini belirterek, “Kampanyamız, Selçuk Üniversitesi Gökkuşağı AVM’de 2 gün devam edecek. bugün ve yarın Edebiyat Fakültesi’nde, önümüzdeki hafta İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde, İletişim Fakültesi’nde devam edeceğiz. Sivil toplum kuruluşlarının da desteklerini almayı planlıyoruz” diye konuştu.

Kökeni nedir?

Gerçekte “bilinçsiz köle” anlamına gelen mankurt, eski dönemde insanları köleleştirmenin bir yöntemi olarak kullanılıyordu. ‘Mankurt’ haline getirilmek istenen insanın saçları kazınıp başına devenin boyun derisi gerdirilerek geçirilir ve güneş altında birkaç gün bekletilirdi.