Mansur Yavaş'ın başlattığı kampanyada dava çıkmazı

Mansur Yavaş'ın başlattığı kampanyada dava çıkmazı
Korona virüs sürecinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın başlattığı destek kampanyasına Valilik kararıyla bloke konmuştu. Söz konusu paranın nasıl kullanılacağına ilişkin Kaymakamlık ve Belediye arasında dava çıkmazı ortaya çıktı.

Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre, Ankara Valiliği, 3.5 milyon liralık bağışın toplandığı hesaplara bloke koydurdu. Ardından, toplanan paranın kamuya geçirilmesi gerektiğine ilişkin bir rapor hazırlayarak Çankaya Kaymakamlığı'na gönderen Valilik, paranın kamuya geçirilmesine ilişkin işlemlerin tamamlanmasını istedi. Kaymakamlık da ABB'den bağış paralarının kamuya aktarılmasını talep etti.

ABB bağış toplanmasının yasal olduğunu kaydederek, konunun yargıya taşındığını hatırlattı, mahkeme kararına göre işlem yapılacağını belirtti ve talebi yerine getirmedi. Bunun üzerine Kaymakamlık toplanan bağışların kamuya geçirilmesine karar verdi ve kararın yerine getirilmesi için ABB'ye yazı yazdı. ABB, Kaymakamlığın kamulaştırma kararını da yargıya taşıdı.

PEŞ PEŞE DAVA

Böylece ABB'nin topladığı bağış paralarının nasıl kullanılacağıyla ilgili konu, açılan davalar ve alınan idari kararlarla daha da çıkmaza girdi. ABB yetkilileri bağış toplama işinin Yardım Toplama Kanunu'na göre değil Büyükşehir Belediye Kanunu'na göre yapıldığını, herhangi bir mahkeme kararı olmadan bağış hesaplarının idari bir kararla bloke edilmesinin Bankacılık Kanunu'na aykırı olduğunu vurguladı.