Marketlerde ürünlere gizli zam. Fiyatlar aynı görünüyor

Marketlerde ürünlere gizli zam. Fiyatlar aynı görünüyor
CHP Trabzon Milletvekili, marketlerde yaptığı incelemeler sonucunda birçok ürünün gramajlarını düşürerek fiyatının sabit tutulduğunu aslında ürünlere gizli zam yapıldığını açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, marketlerdeki ‘gramaj oyununu’ ortaya çıkardı.
Sözcü’den Deniz Ayhan’ın haberine göre, Kaya, marketlerde yaptıkları inceleme sonucun birçok ürünün gramajlarının düşürülerek fiyatlarının sabit tutulduğunu ve bu şekilde gizli zam yapıldığını açıkladı. Türkiye’de artık iki türlü zam yapıldığını belirten Kaya, “Biri fiyatları artırarak, diğeri de gramajları azaltarak. Aslında ikisi de zam ama birisi gizli yapılıyor ve vatandaşın kesesine, evine, mutfağına yansıyor” dedi.
FİYAT AYNI
Fiyatı sabit tutulan birçok üründe gramajın eksiltildiğini saptayan Kaya, şunları söyledi: “Bir markete girdik ve ürünlerin eski gramajları ile yeni gramajlarını belirledik. 69 gramlık bir bisküvi 61 grama düşürülmüş, fiyatı sabit kalmış. Oysa bisküvi 8 gram azalmış. Puding 75 gramdı, 70 grama düşürülmüş, fiyatı değişmemiş ancak bu yolla zam gizlenmiş. 45 gramlık kek 40 gram olmuş, fiyatı sabit kalmış. Markete gidip aynı keki aynı fiyata aldığımızı zannediyoruz ama aslında kekten 5 gram eksilmiş”
“VATANDAŞIN GELİRİ ARTMIYOR"
Birçok ürünün fiyatı aynı kalsa da bazı zamların gramaj düşürülerek yansıtıldığını vurgulayan Kaya, şu ifadeleri kullandı: “Oysa vatandaşın geliri artmıyor. Her şeye zam yapıldığı yetmiyormuş gibi bir de gizli gramaj zammı yapılıyor ama vatandaşın haberi olmuyor. Yapılan zamlara da fiyat güncellemesi deniyor. Gizli zam yapılan ürünlerin tek tek denetlenmesi ve bundan vatandaşın haberdar edilmesi gerekiyor”
“EKMEĞE DE ZAM YAPILDI”
Kaya, benzer şekilde geçtiğimiz günlerde ekmeğe de gizli zam yapıldığına dikkat çekerek, “280 gramlık ekmek 230 grama düşürülerek fiyatı 2 lirada sabit tutuldu. Aslında bu yüzde 22 zam demektir. Unun çuvalına son 1 yılda 80 lira zam geldi. İşçilik maliyetleri, elektrik, su, doğalgaz arttı. Ekmeğin fiyatı aynı kalsa da bu zamlar gramaj düşürülerek yansıtılıyor” dedi.
ekran-goruntusu-2021-01-25-045122.jpg