Marmaris yolunda büyük skandal ortaya çıktı

Marmaris yolunda büyük skandal ortaya çıktı
Muğla’nın Akyaka beldesinde yaşayan eski gazeteci Cemal Köyük, önceki gün bisikletiyle yaptığı gezintide doğa katliamının yaşandığı büyük bir skandalla karşılaştı. Marmaris yolu üzerinde bin 500'e yakın Okaliptüs ağaçlarının birçoğunun çakı, bıçak ile kazınmış halleri, yapanların yetinmeyip cıvatalarla isimlerini gövdelerine yazmış olması Köyük’ü üzüntüye boğdu.

Eski gazeteci Cemal Köyük iki gün önce bisikletiyle çıktığı çevre gezisinde kendisini oldukça üzen bir olayla karşılaştı. Marmaris yolu üzerinde bin 500 'e yakın Okaliptüs ağacının anlaşılmaz tahrip edilmesi eski gazeteci de üzüntüye boğdu.

Ağaçların birçoğunun çakı, bıçak ile kazındığı hatta bazılarının bunlarla da yetinmeyip cıvatalarla isimlerini gövdelerine yazmış oldukları dikkat çekti.

yenicag-agac.jpg

İşte Gazeteci Cemal Köyük’ün yaptığı paylaşım:

Bunlar ruh hastası ağaç katili. Bin 500 'e yakın Okaliptüs ağaçlarının bulunduğu eski Marmaris yolundaki ağaçların hali içler acısı..

Ağaçların hemen hemen hepsi çakı, bıçakla çivi ile kazınmış. Birileri bununla yetinmemiş ismini kazıdığı yere vida cıvata somun ile ağacı katletmiş adeta.

Bunları bugün gördüm.

Yani bunu yapmak için saatlerce uğraşmış belli ki..

Ağacı kaporta sandı bunu yapan kişi galiba..

Bunu yapanlar normal insanın yapacağı bir şey değil. Kesinlikle ruh hastası.

Trafiğe kapalı olan bu güzel yol fotoğraf tutkunlarının mekanı..

Ben de zaman zaman bisiklet ile gittiğim bir yer. Gelip geçerken görüyorum bu ağaçların halini.

Gerçekten acınası haldeler.

Hayır kimseye zararı yok ne istiyorsunuz o ağaçlardan anlamak mümkün değil.

Yani insan ne diyeceğini bilemiyor...”

yenicag-agac1.jpg

OKALİPTUS AĞACI NEDİR? 

Okaliptus veya halk arasında bilinen adıyla ökaliptus ağacı, özellikle sıcak ve nemli yerlerde yetişmeye uygun bir bitkidir. Anavatanı Avustralya başta olmak üzere Yeni Zelanda, Brezilya, Portekiz gibi ülkelerde de yetişmektedir. Dünyanın dört bir yanına yayılmış ve özellikle su çekici olması nedeniyle bataklıkların kurutulmasında sıkça kullanılan bir bitki olarak bilinmektedir. Okaliptus bitkisi, alternatif tıpta olduğu kadar birçok ilaç içeriğinde de kullanılmaktadır. Buna ek olarak reçinesinden ve odunundan da faydalanılabilmektedir. Okaliptus türleri, tohum aracılığı ile çoğaltılabilmektedir ve hızlı büyüyen bir bitki olduğu söylenebilir.

yenicag-agac2.jpg

OKALİPTUS AĞACININ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Eucalyptus boyu 100 metreye kadar ulaşabilen bilinen en uzun ağaçlardan birisidir. Gri ve az engebeli bir gövdeye sahiptir. Gövdesi büyük ve düzgün tabaklar hallinde kuruyarak dökülür. Yaprakları ise koyu yeşil ve sarkıt biçiminde olup sarmaşık bir yapıya sahiptir. Okaliptus bitkisinin tadı oldukça acıdır.

Yaprakları gövdeye yapışık büyür ve çiçekleri, kırmızı renkte olup tek tek veya kümeleşmiş biçimde açmaktadır. Okaliptus ağacı birçok ağaç türünden farklı olarak kış aylarında yaprağını dökmez. Bu nedenle her mevsimde toplanmaya elverişlidir. Ancak yapısındaki eterik yağı sonbahar döneminde daha yoğun olacağından Eylül-Ekim civarı toplanması tavsiye edilmektedir.

yenicag-agac3.jpg

OKALİPTUS AĞACININ FAYDALARI NELERDİR?

Okaliptusun birçok faydası bulunmaktadır. Bilinen en büyük etkisi solunum yolu enfeksiyonları üzerinedir. Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde etkili ve iyileştirici olduğu kanıtlanmıştır. Bileşiminde yüksek oranda sineol içeren okaliptus, bu tip rahatsızlıklarda balgam söktürücü, solunum yollarını açıcı ve göğsü yumuşatıcı etkiler göstermektedir.

Kullanımı çeşitli yağlar ile karıştırılarak sürülmesi veya buhar banyosu şeklinde yapılabilir. Buna ek olarak, antiseptik özelliği sayesinde mikrop kırıcı ve enfeksiyon giderici olduğu bilinir. Bu nedenle, diş eti çekilmesi gibi diş eti rahatsızlıklarında, ağız kokusu tedavisinde veya mide rahatsızlıklarının başında gelen ülserde iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Yanık benzeri açık aralarda okaliptustan faydalanılabilir.

Okaliptüs birbirinden farklı şekillerde tüketilmeye müsaittir. Zeytinyağı veya ispirto içerisinde 10 gün süre ile bekletilen okaliptus, sonrasında gargara olarak kullanılabilir. Yaş okaliptus yaprakları üzerine kaynar su ilave edilerek çayı hazırlanabilir ve tatlandırıcı ilavesi ile kullanılabilir.

Acı tadı dolayısı ile çoğu insan okaliptusu tek başına tüketemez ancak bal ile tadı kırılabilir. Buhar banyosu oluşturmak isteniyorsa, kaynar su çerisine okaliptus yaprakları atılarak mümkün olduğunca solunması yeterlidir.

Okaliptusun hamile veya emziren kadınlar tarafından kullanılması ancak doktor tavsiyesi söz konusu olduğunda gereklidir. Buna ek olarak çıplak elle ellenmemesi tavsiye edilir. Göz veya ince deri ile direkt teması kaşıntıya ve kızarıklıklara neden olabileceği için böyle bir durumda bol su ile yıkanması gereklidir.

yenicag-agac4.jpg

Okaliptüsün bilinen diğer faydaları şunlardır;

Sağlıklı saçlara ulaşmada çok başarılıdır. Hindistan cevizi yağının içine birkaç damla okaliptüs yağı ekleyip saç diplerinize masaj yaparsanız, saç köklerinin beslendiğini, daha hızlı uzadığını ve çok daha parlak saçlara ulaştığınızı görebilirsiniz. Bunun için zeytinyağını da karışım olarak kullanabilirsiniz. Duşa girmeden önce saç diplerine sürdüğünüz bu karışım kan dolaşımını artırmaya ve daha sağlıklı uzayan saçlara sahip olmanıza yardımcı olmaktadır. Yine saç diplerinde meydana gelen kepek, kuruluk ve kaşıntı gibi deri problemlerini geçirir.

Özellikle okul döneminde olan kız çocuklarının sık yaşadığı bir sorun olan saç bitlerinin çözümü de okaliptustan gelmektedir. Doğal bir böcek ilacı olan bu yağ direkt veya şampuanın içerisine karıştırılarak uygulanırsa, bitlerden kısa süre içerisinde kurtulabilirsiniz.

Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olan bitki, çay olarak tüketilebilir. Yapılan araştırmalar diyabet hastaları için uygun olduğunu ve kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğunu ortaya koymaktadır.

Vücut ateşinin düşmesine yardımcı olur. Enfeksiyon kaynaklı çıkan ateşler bu bitkinin çayı veya yağı sayesinde düşürülebilmektedir. Bunun için 2 bardak ılık su içerisine 10 damla okaliptüs yağı damlatılır. Bu suya batırılan bir bez kola altlarına veya alın kısmına konularak, hastanın ateşi daha kısa süre içerisinde düşürülür. Çocuklar için karışıma bir damla da lavanta eklenerek, keskinliği giderilebilir.

Kötü nefes kokusu için birebirdir. Topluluk içinde yaşayan insanların çok dikkat etmesi gereken konulardan birisi kuşkusuz ki kişisel bakımdır. Bunlar içerisinde ağız bakımı da ilk sıralarda yer almaktadır. Okaliptus bakterilerle savaşan bir ağaç olduğu için koku oluşumuna izin vermez. Ek olarak diş eti hastalıklarını ve iltihabını da geçirir. Bunun için aromalı sakızlar veya ağacın yaprağından çok küçük bir parça koparılıp çiğnenebilir.

Romatoid artrit, osteoartrit ve kas yaralanması sebebiyle yaşanan ağrıları geçirir. Bu nedenle eklem ağrıları için verilen birçok ilacın içeriğinde okaliptüs yağı bulunmaktadır.

Sinüslerin açılması ve bundan kaynaklanan baş ağrılarını gidermede çok başarılıdır.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde faydalıdır

Antipseptik özelliği sayesinde temizlik malzemelerinin içinde kullanılır. Özellikle el sabunlarında tercih edilmektedir.

Deride meydana gelen mantar ve egzama gibi hastalıkların tedavisinde yardımcıdır.

Ergenlik döneminde meydana gelen akne ve sivilceleri geçirir.

yenicag-agac5.jpgyenicag-agac6.jpgyenicag-agac7.jpgyenicag-agac8.jpg