Mars’ta yaşam için uygun şartlar aranırken nehir deltası bulundu

Mars’ta yaşam için uygun şartlar aranırken nehir deltası bulundu
Mars Keşif Programı kapsamında kaya ve tortu örneklerini toplandı. Mikroskobik yaşamın belirtilerini araştırmayı hedefleyen uzmanlar Mars’ta yaşam için önemli anahtarlar ararken bir nehir deltası keşfetti.

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) keşif için, geçtiğimiz yılın şubat ayında önemli bir adım attı. Bu adım, Perseverance gezgini ve Ingenuity helikopterinin Mars’a başarılı şekilde inmesiyle oldu. İlk olarak Perseverance, Jezero kraterinin yakınındaki eski bir nehrin deltasında ilk toprak örneğini aldı. Bu kratere inişinden on beş aydan fazla süre sonra, NASA’nın Perseverance gezgini, eski yaşama dair arayışlara başladı.

ShiftDelete''den aktarılan bilgilere göre; Perseverance, Jezero kraterinin yakınındaki eski bir nehrin deltasında ilk toprak örneğini aldı. Bu kratere inişinden on beş aydan fazla süre sonra, NASA’nın Perseverance gezgini, eski yaşama dair arayışlara başladı.

Son 15 ayda gezgin, kraterin dibinde birkaç kilometre yol kat etti. Bununla birlikte kraterin, izotopik bileşimle tarihlenmesine izin veren volkanik kayalarla kaplı olduğu ortaya çıktı. Sonundaysa gezgin, milyarlarca yıl önce suyla dolu olan ve bir çöküntüye akan nehir deltasına ulaştı.

Ancak delta nehri, bulunduğu kısımda nehir tarafından biriktirilen tortul kayalardan oluşuyor. Bu tür yerler Dünya’da, yaşamla iç içedir. Bu nedenle bilim insanları burada, organizmaların kalıntıları olmasa da, katılımları olmadan oluşamayacak maddeleri bulmayı umut ediyor.

Delta, kreter tabanından yaklaşık 40 metre yukarıda yer alıyor. Perseverance, en alttaki kaya katmanından bir örnek aldı. Ardından, örnek almanın daha iyi olacağı yerleri değerlendirerek deltaya çıkacak. Ancak sonuçlar için bir süre beklemek gerekiyor.

Mars Sample Return görevinin ise 2020’li yılların sonunda başlatılması planlanıyor. Gezgin, bunun için de örnekler topluyor ve koruyor. Bu örneklerin ise 2031’den önce Dünya laboratuvarlarında ulaşması bekleniyor.

İlgili Haberler