Marulun faydaları saymakla bitmiyor

Marulun faydaları saymakla bitmiyor
Salatalarınızın en temel malzemelerinden biri olan marul bol miktarda A, K ve C vitaminleri içerir. Peki, marulun faydaları neler? İşte yanıtı…

Marul kalori bakımından oldukça düşük bir besindir. 100 gram marul yaklaşık olarak 16 kaloridir. Lif zengini ve düşük kalorili bu besini, faydalarından da yararlanmak için öğünlerinize bolca ekleyebilirsiniz. Marulun faydaları şöyle sıralanabilir:

DİYETLERİN BAŞ TACI

Diyet deyince akla ilk gelen besinlerden biri şüphesiz maruldur. Lif içeriği ve kalorisi düşük olması marulu iyi bir diyet sebze yapar. Ayrıca düşük kalorili bir diyette alınmayacak kadar mikrobesin alınmasını da sağlayabilir. Marulun bol lif içermesi tokluk hissi verir ve yemeye engel olur. Ayrıca çok az yağ içerir. Kilo kontrolü için de iyi bir seçenek olabilir.

İLTİHABI ÖNLEMEYE YARDIMCI

Marul, lipoksigenaz ve karagenan enzimleri sayesinde anti-inflamatuar bir özellik gösterir ve vücutta iltihabı kontrol altına almaya yardımcıdır. Yine A, K ve E vitaminleri inflamasyonu azaltmada destekçidir. Marulun koyu yeşil yaprakları daha fazla antioksidan içerir ve daha anti-inflamatuar etkiye sahiptir. Ağrı kesici özelliği de bilinen marulun artrit gibi ağrılı hastalıklarda faydalı olabileceği düşünülür.

BEYNİ ‘GENÇ’ TUTAR

Nöronlar, fiziksel bağlantılar kurarak beyinde hafıza gelişmesine yardımcı olan hücrelerdir. Alzheimer, Parkinson gibi beyin hastalıklarında nöronların öldüğü bilinir. Glikojen depo hastalığı gibi hastalıklarda maruldaki özlerin bu hücrelerin ölümünü önlemeye yardımcı olduğu düşünülmektedir.

KÖTÜ KOLESTEROLÜ ENGELLER

Yüksek seviyelerdeki kötü kolesterol (LDL), kardiyovasküler hastalıkların gelişmesi için zemin hazırlar. C vitamin ve beta karoten içeriği ile marul, kan akışını sağlayarak damarlarda plaklar oluşmasını engeller. Bu sayede kötü kolesterol seviyeleri düşer ve kalp hastalıkları önlenebilir.

KANSERE KARŞI DESTEK

Nişasta içermeyen bir sebze olarak marul mide, ağız, özofagus gibi kanserlere karşı koruma sağlayabilir. Maruldaki özlerin lösemi ve meme kanseri hücrelerinin yayılmasını önleyeceği iddia edilir. Sağlıklı beslenmenizin bir parçası olabilecek bu sebze ile kanser risklerine karşı önlem alabilirsiniz.

DİYABET DOSTU

Yeşil yapraklı sebzelerin tip 2 diyabet riskini azalttığı bilinir. Düşük glisemik indeksli marul da bu sebzelerden biri olup diyabet dostu bir diyette yer alabilir. Marul aynı zamanda kan şekeri düzeyini düşürebilen ve diyabet tedavisinde destekçi olabilecek lactucaxanthin karotenoidini içerir.

TOKSİNLERDEN ARINDIRIR

Maruldaki mineraller, vücuttan toksinlerin atılması için destek olur. Bu durum da vücutta asit dengesinin sağlanması anlamına gelir. Toksinlerden arınan vücut daha sağlıklı kalabilir. Ayrıca antioksidan zengini marul, bu sayede de sağlıklı dokulara ve hücrelere zarar verebilen serbest radikallere karşı vücudu korur.

UYKUSUZLUKLA MÜCADELEYE DESTEK

Maruldaki lactucarium maddesinin yatıştırıcı özelliği olduğunu biliyor muydunuz? Marul yapraklarının kırılması ya da kesilmesiyle açığa çıkan bu madde, uykusuzlukla mücadelede faydalı olabilir. Lactucarium rahatlatıcı olup uyku getirebilir.

METABOLİZMAYI İYİLEŞTİRİR

Demir, potasyum ve magnezyum alımı ile vücut metabolik süreçlerin düzenlenmesine yardımcı olur. Yine metabolizmaya destek olan B grubu vitaminler marulda bulunur.

GÖZ SAĞLIĞINI KORUR

Görmeyi iyileştiren zeaksantin antioksidanın, katarakt ve sarı nokta hastalığını önlemede etkili olduğu belirtilir. Yine yeşil yapraklı sebzelerde bulunan lutein de görme sağlığını iyileştirmede yardımcıdır.

SİNDİRİM SİSTEMİNİ LİFLE DÜZENE SOKAR

“Lif” demek “iyi bir sindirim sistemi” demektir. Lifli yapısıyla marul, kabızlığı önleyici ve şişkinlik gibi sindirim sorunlarını giderici bir özellik taşır. Hazımsızlık sorunu olanlar için marul beslenmeye eklenmeli.

KEMİKLERİ DE BESLER

Maruldaki vitaminler kemik sağlığı açısından da önemlidir. A, K ve C vitaminleri kolajen oluşumunda etkilidir. K vitamini kıkırdak ve bağ dokusu oluşumunda; A vitamini yeni kemik hücrelerinin oluşumunda; C vitamini yaşlanma sonucu oluşabilecek kemik kayıplarında savaşır. K vitamini eksikliği düşük kemik yoğunluğu (osteopeni) ve kemik kırıkları riskini artırır. Kemik kütlesini ve gücünü arttırmak için bu vitaminleri yeterli alabilmek önemlidir.

HAMİLELİK BESLENME LİSTESİNE EKLENMELİ

Marulun içerdiği folat, hamilelikte doğum anomalileri riskini düşürmede önemlidir. Yine maruldaki K vitamininin eksikliği durumunda, hamilelik döneminde kanamalara neden olabilir. Hamilelik beslenmesinde tüketilebileceğiniz besinler arasında marulu alabilirsiniz. Yine hamilelerin sıklıkla şikayet ettiği kabızlık sorunu, maruldaki lif sayesinde azalabilir.

KASLARI GÜÇLENDİREBİLİR

Potasyum, kaslar için çok önemlidir. Potasyum açısından zengin olan marul, kasları güçlendirebilir. Egzersiz kapasitesini arttırdığı bilinen nitratları da içeren marulun faydaları için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

MARULDAKİ VİTAMİNLERİN GÜCÜ

A vitamini cilt yenilenmesini teşvik ederken C vitamini UV ışınlarına karşı cildi korur. Bu da cildin yaşlanmasını geciktirir. Lifli yapısı marulu cilt sağlığı açısından da önemli bir sebze yapar. K vitamini saçlarınızı da güçlendirir. Neredeyse yüzde 95’i su olan marulu tüketmeniz cildinizin de nemli kalmasına destek olabilir.

İlgili Haberler