Karnınız acıktığında hangi lokantaya gitmelisiniz. Asgari ücretle hayatta kalmanın yöntemini açıkladılar

Karnınız acıktığında hangi lokantaya gitmelisiniz. Asgari ücretle hayatta kalmanın yöntemini açıkladılar
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022’de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için toplanırken, sosyal medyada paylaşılan bir fotoğraf geçim sıkıntısındaki vatandaşların durumunu özetledi.

Asgari ücretle hayatta kalmanın yöntemini açıkladılar. Masada bol ekmek ve turşu da oluyor

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022''de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında bugün toplandı. Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında resmi süreç başladı.

2 bin 825 lira olan net asgari ücret ve daha düşük olan geçinmek zorunda olan çok sayıda vatandaş art arda gelen zamlar ve hayat pahalılığına gerek sosyal medya gerekse sokak röportajlarında verdikleri tepkilerle yüksek sesle dile getiriyorlar.

Özellikle gıda fiyatlarındaki artış lokantalardaki yemek fiyatlarına da yansımaya başladı. Birçok vatandaş için çorbanın yanında yemek söylemek bile adeta lüks hale geldi. Geçim sıkıntısı yaşayan insanlara yetmeyen bu ücret miktarı, sosyal medya kullanıcılarını isyan ettirdi.

Bu duruma çarpıcı tepkilerden biri de Asgari Ücret İle Hayatta Kalma Rehberi isimli sosyal medya kullanıcısından geldi. Yapılan paylaşımda, “Esnaf lokantasına gidin ve yalnızca bir çorba isteyin. Çorbanın yanında sınırsız ekmek seçeneği olduğu için karnınız fazlasıyla doyacaktır. Tüm bunların yanında masada bulunan biber turşusuyla kendinizi şımartabilirsiniz.” ifadelerine yer verildi.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5''er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından Komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

NET 2 BİN 825 LİRA OLMUŞTU

Geçtiğimiz yıl İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda 1 Ocak 2021''den itibaren geçerli olacak asgari ücret, bekar ve çocuksuz olanlar için brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira olmuştu.

İlgili Haberler