''Maske mi, iyot mu?''

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Göğüs ve Uyku Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nejat Altıntaş, aşılamada uykunun çok önemli olduğunu belirterek, "Koronavirüs aşısı oldunuz ama düzgün uyumadınız, 6 saatin altında uyudunuz. Sizde oluşacak antikor seviyesi yüzde 50''nin daha altındadır''" dedi.
Sputnik''te yayınlanan haber ilginç ama Doç. Dr. Nejat Altıntaş, "Vücudumuzda savunma hücresi dediğimiz beyaz küreler var. Beyaz kürenin aktivitesine bakmışlar. Tek bir gün, 4 saatin altında uyuyacak olursan savunma hücrelerin yüzde 70 azalıyor. Bu hücre ne için gerekli? Kanser hücrelerini, virüsleri bakterileri öldürmek için gerekli" derken, "bakmışlar" fiilini kullanmış... Nitekim Altıntaş, korona virüs aşısının uykuyla ilgisi konusunda henüz bir çalışması olmadığını belirtiyor ve "Ama daha önceki aşılarla ilgili yapılmış çalışmalar var." diyor.
Altıntaş, bir uyku hastalıkları uzmanı olarak şu kıymetli bilgileri de veriyor:
"Beynimizin içinde, beyin omurilik sıvısı dediğimiz bir sıvı var. Bu sıvı alzheimera sebep olacak meteomolit ve tau dediğimiz proteinleri oradan yıkar. Bu proteinler beyinde birikecek olursa alzheimer hastalığına sebep olur. Yalnız bu sıvının beyni yıkayabilmesi için beyin hücreleri arasında mesafe olması gerekiyor. Ama bu mesafe o kadar dar ki mesafeden sıvı geçemiyor. Sadece uyku esnasında ve derin uyku esnasında bu hücreler yaklaşık yüzde 80 küçülüyor. Küçülünce aralardan kanallar oluşuyor ve beyni yıkamaya başlıyorlar."
***
Demek, sadece Türkiye''de değil bütün dünyada, korona virüs konusunda her gün değişen iddialarla milyarlarca insanın ayakta uyutulmasının sebebi buymuş! (Burada gülümsenecek...)
Yine de beyin hücrelerinin uyku sırasında küçüldüğünü ve hücreler arası mesafenin açıldığını, omurilik sıvısının bu aralardan geçerek proteinleri yıkadığını öğrenmemiz iyi oldu. Çünkü ayakta uyuyanların neden garip davranışlar veya söylemler içinde bulunduğunu da öğrenmiş olduk!
***
Uyku sırasında beyin hücreleri arasında irtibat kesiliyorsa uyanıkken irtibatı sağlayan element nedir? Genel tıbbi kabullere göre bağlantıyı sağlayan element iyottur. İyot eksikliği zihinsel geriliğe sebep olabilir. Özellikle küçük yaşlardaki iyot eksikliğinin telafisi yoktur!
Bu itibarla yaşanan olayları doğru algılayamamak, hücrelerdeki iyot eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir!
Eski okurlarımdan Yüsra Mete, korona virüs konusunda iyot tedavisinden bahseden doktorlar bulunduğunu yazdı. Mesela Dr. Hasan Hüsnü Eren''in sayfasında, "Maske mi iyot mu? İyot gargarası, virüs bulaşmasını üç saat engeller." başlıklı veya "İyot, vücudun her hücresi tarafından kullanılıyorsa her hücre ile ilgili problemi de çözme potansiyeline sahiptir. Japonya''da günlük tüketilmesi önerilen iyot miktarı 3 miligramdır. İyot, prostat kâbusunu engeller. Kuru gözün kalıcı tedavisi iyot ve D vitamini takviyesidir. Kanserde erken teşhis değil, iyot hayat kurtarır" içerikli yazılar var. Ayrıca onkoloji uzmanı Doç. Dr. Eren Çetin''in de iyotla ilgili önerileri var.
***
Diğer taraftan IBM şirketi, dünyanın ilk iki nanometrelik çipini ürettiğini açıkladı. Habere göre işlemcilerdeki transistörlerin arasındaki mesafe, ilerleyen teknoloji sayesinde nanometrelere kadar indirildi. Nanometre bir metrenin milyarda birine deniyor.
Günümüzde ise elektronik ürünlerde kullanılan en yeni işlemcilerde transistörler arasındaki boşluk 7 nanometre seviyesindedir.
IBM uzmanları, bu teknolojiyle yapay zekânın da daha hızlı gelişeceğini düşünüyor.
Yani yapay zekâ da insan beynini esas alarak geliştiriliyor. Hücreler arası bağlantıyı iyi kurabilen insanlar veya toplumlar öne geçiyor. Diğerleri emir veya talimatları uyguluyor... Bağlantıyı sağlayamayanlar, genetik aşı ithal ediyor!

 

Yazarın Diğer Yazıları