Maya Takvimi bitince ne olacak?

Pir Sultan Abdal’ın köyü Banaz’da, Aşık Veysel gibi gözleri görmeyen Aşık Deryani ile sohbet etmiştim. Deryani, o sırada Brezilya’daki Dünya Çevre Zirvesi’ni radyodan duymuştu; “Nükleer deneme dirildi gitti, Ozon tabakası delindi gitti, Dünyanın bağrını dağlamasınlar” diye hatırladığım bir türkü söylemişti!
Ozon tabakasının delinmesinden dolayı meydana gelen iklim dengesizlikleri sonucu, kutuplardaki buzullar eriyor, pek çok kara parçasının, bu arada Amerikan topraklarının deniz seviyesine yakın kısımlarının sular altında kalacağı tahmin ediliyor! Tufanlar bekleniyor! Bu sebeple, insanlık tarihinde de büyük bir değişim, hatta dönüşüm bekleniyor!
ABD, ozon tabakasının delinmesine sebep olan gazların üretiminden vazgeçmedi, Tokyo Protokolü’nü de imzalamadı. Şimdi kıtada kuş ölümleri başladı. Derken İsveç, Brezilya, Yeni Zelanda ve İngiltere’de de kuş ve balık ölümleri başladı.
İtalya’nın kuzeyinde Emilia Romagna bölgesinde yer alan Faenza kentinde son üç günde yüzlerce kumru öldü. Kent belediyesi, “Kumrular karın ağrısı sebebiyle ölmüş olabilir” gibi ciddiyetsiz bir açıklama yaptı.
ABD’deki kuş ölümlerine de havai fişeklerin sebep olduğu öne sürülmüştü.
Brezilya’nın Paranagua plajında 100 ton sardalye, Yeni Zelanda plajlarında yüzlerce  “snapper”  cinsi balık ve son olarak ABD’nin Maryland eyaletinde tam 2 milyon balık ölü bulundu. İngiltere kıyılarına da 40 bin ölü yengeç vurdu.
İnsanoğlu bu olaylara gereken önemi, toplu insan ölümleri başladığı zaman mı verecek?

***

Kuş ölümleri dolayısıyla Maya takvimi de gündeme getiriliyor.
2006 yılında NTV’den Buket Güvenç, Türkiye’ye gelen konunun uzmanı Carl Johan Calleman’a Maya Takvimi’ni sormuştu.
Carl Johan Calleman, “Maya Takvimi 21 Aralık 2012’de sona erecek? Bu tarihten sonra, insanların zaman bilinci değişecek. Bugün dünyada düalist bir bakış açısı var. Bizden ve onlardan bahsediyoruz. Bir hükmetme dünyasında yaşıyoruz. Bazıları diğerlerine hükmediyor. Ancak 5 bin yıl önce başlayan bu bölünme bilinci, düalist dünya sona erecek. Kendinizi bir bütünün parçası olarak göreceğiniz birlikçi bir bilinç ortaya çıkacak. Maya takviminin sona ermesi hem bir bitiş hem de bir başlangıcı ifade ediyor. İnsanoğlunun bilinci 5 bin yıl olduğundan tamamen farklı olacak. Maya takviminin haber verdiği bu değişiminden geri dönüş olmayacak” demişti.
Güvenç’in, “Doğu ve batı gerginliğine ilişkin öngörülerde bulunmuştunuz. Son zamanlarda İslam dünyası ile Batı arasında yaşanan karikatür krizini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Calleman şöyle cevap vermişti:
 “Maya takvimine göre uzun zamandır dünyaya batı yarımküre hakimdi. Batı yarımküre Batıyı, beynin analitik ve teknik düşünen bölümünü temsil ediyor. Bu sebeple dünya politikasına Batı hakimiyeti yaşanıyordu. Ancak adım adım, doğuyu temsil eden Doğu yarım küre dolayısıyla sağ beyin güçleniyor.
Dünya doğu ile batı arasında yeni bir dengeye doğru gidiyor. Bu denge değişirken her çeşit gerilim ve çatışmanın yaşanacağı açık. Maya takviminin sona ereceği 2012’ye kadar Doğu ile Batı arasındaki gerilim sürebilir. Ama Batının dünyaya hakimiyetinin sona ereceğini söyleyebilirim. Türkiye konumu ve tarihi ile Doğu ile Batı arasında bir denge kurulmasında özel bir rol oynayabilir. ABD’nin dünyaya hâkimiyeti sona eriyor.”
Değerlendirmeler, dünyanın mevcut durumunu gösteriyor. Bunun için Maya Takvimi’nin bitmesini beklemeye gerek yok. Gerçi ABD hala güçlü görünüyor ama gelişen Çin’e karşı Rusya ile ittifak yapmak zorunda kalıyor.. Bu da gücün Doğu’ya kaydığının açık bir göstergesi. Ancak Çin de çevreyi katleden bir sanayi geliştirdi. Bu sebeple dünya huzur bulmayacak.

Yazarın Diğer Yazıları