MEB’den pedagojik formasyon açıklaması

MEB’den pedagojik formasyon açıklaması
Milli Eğitim Bakanlığı, yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon sertifika eğitiminin geçerliliğini yitirdiğini bildirdi. Açıklamanın ardından öğretmen olmak için formasyon almayı düşünenler araştırmalar başladı. Peki formasyon almak isteyenler ne yapacak? İşte detaylar

MEB’den gelen pedagojik formasyon açıklaması sonrasında “formasyon kalktı mı?” sorusu araştırmaya başlandı.  MEB’den gelen açıklama sonrasında pedagojik formasyon almayı düşünen kişiler kurumun açıklamasına yöneldi.

MEB'DEN PEDAGOJİK FORMASYON AÇIKLAMASI

"Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel, örgün ve yaygın eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanacakların atamalarına esas olan alanlar ile mezun oldukları yükseköğretim programları ve aylık karşılığı okutacakları derslerin belirlenmesine ilişkin iş ve işlemler ilgi karar ve eki çizelge doğrultusunda yürütülmektedir.

Bakanlığımız 2023 eğitim vizyon belgesinde, sertifikaya dayalı Pedagojik Formasyon uygulaması kaldırılarak yerine lisansüstü düzeyde programların açılması hedefine yer verilmiştir. Bu bağlamda ilgi Karareki Çizelge'de yer alan Bakanlık ve Yükseköğretim Kurulu iş birliği ile açılan açılacak olan ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisansı ya da pedagojik formasyon programı / pedagojik formasyon eğitimi sertifikası programını başarı ile tamamlayanlar ifadesi, ilgi karar doğrultsunda değiştirilmiş olup yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon sertifika eğitimi, ilgi karardaki geçerliliğini yitirmiştir. "

Kısaca,"Daha önce sertifika programı olarak uygulanan 'pedagojik formasyon' bundan böyle yüksek lisans programı haline getirilerek, Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı olarak uygulanacak".