MEB'in burslarında büyük suistimal!

MEB'in burslarında büyük suistimal!
MEB, yurtdışında lisansüstü eğitim gören öğrencilere yaptığı burs ödemelerinde yasal sınırı aşarak burs kapsamında olmayan giderleri de karşıladı. Bakanlık, eğitimini tamamlayıp yurda dönen öğrencilere bir süre daha burs ödemeye devam etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı geride bırakarak en fazla kontenjan aldığı MEB Bursu’ndaki usulsüzlükler, Sayıştay’ın denetimlerine takıldı. MEB’in mali hesaplarını kontrol eden Sayıştay denetçileri, MEB Bursu ile yurt dışında eğitim gören öğrencilere yapılan ödemelerde yasal sınırın aşıldığını, burs kapsamında olmayan birtakım giderlerin de bütçeden karşılandığını belirledi.

Birgün gazetesinin haberine göre, bakanlığın yurtdışında lisansüstü eğitimi gören öğrencilere yapılan ödemelerde yasaları çiğnediği saptandı. Sayıştay’ın incelemelerine göre, öğrencilere tez yazımı, tezin ciltlenmesi, fotokopi ücreti, resim ve grafik harcamaları için en fazla bir aylık burs miktarı kadar ödeme yapması gereken MEB, daha yüksek tutarlarda ödeme yaptı.

ÜLKEYE DÖNENLERE ÖDEMEYE DEVAM

Bakanlık, yurtdışı eğitimini tamamlayıp yurda dönen 60 öğrencinin bir bölümünün de yurtdışı bursunu bir süre daha ödemeye devam etti. Zorunlu gider kapsamında olmayan bazı giderler de eğitim bütçesine yük edildi. Buna göre, bazı öğrencilerin aile fertleri için sağlık sigorta poliçesi bedeli ödendi. Rusya’da eğitim gören öğrenciler için makale yayımlama ya da makale basım ücreti ile Almanya’da öğrenim gören öğrencilerin tez düzeltme ve tez kontrol ücretleri de bütçeden karşılandı.

TAKİP SİSTEMİ İŞLEMEDİ

Sayıştay’a göre, eğitimlerini tamamlayamadığı için geri çağrılması ve haklarında tazminat süreci başlatılması gereken öğrenciler ile ilgili de hiçbir yaptırım uygulanmadı. Bakanlık, eğitimlerini tamamlayamayan öğrencilere burs ödemeye devam etti.

İLGİSİZ BİRİMLERDE GÖREVLENDİRME

MEB, önceden tedbir almayınca, yurtdışındaki lisansüstü eğitimini tamamlayıp Türkiye’ye dönenler, ilgili oldukları kurumlarda göreve başlatılamadı. MEB Bursu’ndan yararlanan öğrenciler, uzmanlık alanları ile ilgisi olmayan birimlerde görevlendirildi.

SUİSTİMAL EDİLDİ

Yurtdışından döndükten sonra çeşitli nedenler ile göreve başlatılamayan bursiyerlere ödenmesi gereken aylıkların yarısı oranındaki tutarlar, bu kişiler henüz yurda dönmeden yapıldı. İşe başlamadığı için ücret almaya devam eden bursiyerlerin henüz kurumlarından görev talebinde dahi bulunmadığı öğrenildi.