Meclis 42 gün sonra açıldı

Meclis 42 gün sonra açıldı
TBMM, 26. Dönem ikinci Yasama Yılı açılış programı saat 14.00'te Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törenle başladı.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, törende saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından anıta çelenk koydu. 

Törene, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, TBMM Başkanvekilleri Ahmet Aydın, Ayşe Nur Bahçekapılı, Pervin Buldan, AKP Grup başkanvekilleri Naci Bostancı, Mustafa Elitaş, CHP Grup başkanvekilleri Özgür Özel, Levent Gök ve Engin Altay, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, milletvekilleri ve TBMM bürokratları katıldı.

TÜRKİYE'NİN DARBE DEVRİ KAPANMIŞTIR

TBMM Genel Kurulu, saat 15.00'de Meclis Başkanı Kahraman başkanlığında toplandı. Kahraman, sunuş konuşmasında, "Milletimiz 15 Temmuz'da bir daha darbe olamayacağını ispat etti. Artık Türkiye'de darbe devri kapanmıştır" dedi.

ERDOĞAN'IN KONUŞMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan özetle şunları söyledi: "Sayın Başkan, değerli milletvekilleri TBMM'nin 26. Dönem 2. Yasama Yılı açılışında sizleri en kalbi duygularla selamlıyorum. Tüm milletvekillerimizi saygıyla yad ediyorum. Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere ahirete göçmüş olanları rahmetle anıyorum.  23 Nisan 1920 gününden bugüne TBMM tarihinin pek çok dönüm noktası vardır. Bundan sonra 15 Temmuz 2016 gecesinin TBMM tarihinde de ayrı ve özel bir yeri olacaktır.  Darbe girişiminin ardından derhal bu salonda toplanarak, tepkiyi Meclis'te ortaya koyan sizlere şükranlarımı sunuyorum. Milletvekillerimiz onurlu ve güçlü bir duruş sergileyerek bu kuruma sahip çıktı. 15 Temmuz'dan sonra Meclisimiz ikinci defa gazilik şerefine nail oldu. Şehit olan 241 vatandaşımız milletimizin gönlüne ve tarihin sayfalarına altın harflerle kazınmıştır.

'MİLLETİMİZE CAN BORCUMUZ OLDUĞUNU UNUTMAMALIYIZ'

Demokrasi nöbetlerinde 29 gece sabahlayan on milyonlarca vatandaşımıza borcumuzu asla ödeyemeyiz. Türkiye bir avuç hainin dışında 79 milyonj vatandaşının tamamıyla bir özgürlük ve demokrasi dersi vermiştir. Milletimiz terör örgütlerine olduğu gibi darbe heveslilerine de meydanı bırakmayacağını gösterdi. Şahsım başta olmak üzere hepimizin milletimize can borcumuz olduğunu unutmamalıyız. Daha çok çalışmalı, daha çok üretmeli ve Türkiye'yi daha ileri taşımalıyız.

"ANAYASA DEĞİŞMELİ"

Ülkemizin önünü açacak, 2023 hedeflerimize ulaşmaya katkı sağlayacak her hususta meclisimiz öncü olmalıdır. Kapsamlı bir anayasa değişikliğini süratle hayata geçirmeliyiz. Meclis çatısında süren çalışmaları olumlu bir adım olarak değerlendiriyorum. Meclisimizin uzlaşmayla bu kapsamlı çalışmayı yürütecek bir umut filizlendi. Meclis ve milletvekilleri ne kadar etkin çalışırsa itibarları da o kadar artacaktır. Tüm sorunların yegane çıkış yolunu milli irade olarak gören bir cumhurbaşkanı olarak anayasa çalışmalarını destekliyorum.

Doğrudan cumhurun oyuyla seçilmiş bir Cumhurbaşkanı olarak anayasada tanımlı sorumluluklarımın farkındayım. İlk defa karşılaştığımız bu yeni durumun böylesine kritik bir dönemde yaşanması önemlidir. Sorumluluklarımı yerine getirmek için gece - gündüz çalıştım, çalışmaya devam ediyorum. Her yeni durum gibi doğrudan milletin oyuyla seçilen cumhurbaşkanlığı makamımla ilgili zaman içinde beliren sorular da ortadan kalkmıştır. Milletiyle uyum içinde bir cumhurbaşkanlığı vazifesi icra ettiğimi düşünüyorum. Anayasal görevlerimi ve milletimin beklentilerini en iyi şekilde karşılamak için çalışmaya devam edeceğim. Burada hedef alınan şahsım değil, milletimizin hür iradesiyle yaptığı tercihtir. Benim gibi milletimizin oyuyla seçilen milletvekillerinin şahsıma yönelik eleştiri yapmaya hiç ama hiç yoktur. Bu anlamsız sorunun da geride kalacağına inanıyorum.

YENİKAPI RUHU

Yenikapı'daki manzaraya destek olan siyasi parti ve kurum temsilcilerine teşekkürlerimi tekrar ifade ediyorum. Yenikapı ruhunun titizlikle korunması hepimizin görevidir."

Müziksiz resepsiyon

Son dönemdeki terör olayları nedeniyle TBMM’de resepsiyonlar yapılmıyordu. Bu kez saat 19.00'da Meclis Başkanı, 1 Ekim resepsiyonu verecek. Resepsiyonda müzik çalınmayacak. 15 Temmuz gecesi büyük darbe alan TBMM'de inşaat ve tadilat çalışmaları da devam ediyor. Başbakanın makam katında inşaat çalışması sürüyor. Muhalefet kulisinin bulunduğu alandaki tadilat ise tamamlanmak üzere. Ana binada şeref holünün olduğu bölümde de demokrasi müzesi açılacak.