Meclis Maduro'yu yasa dışı ilan etti

Meclis Maduro'yu yasa dışı ilan etti
Muhalefetin kontrolündeki Ulusal Meclis, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun başkanlığının ikinci dönemini yasa dışı ilan etti.

Venezuela'da siyasi kriz yaşanıyor. Venezuela Ulusal Meclisi'nin yeni Başkanı Juan Guaido, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun ikinci dönemini yasa dışı olduğunu söyledi. 

Guaido, "Biz Nicolas Maduro'nun gayri meşruluğunu tekrar dile getirmeyi öneriyoruz. Çünkü 20 Mayıs'ta bir seçim olmadı. Maduro 10 Ocak itibariyle başkanlığı gasp etmiş olacak. Bu yüzden Venezuela halkı tarafından seçilmiş tek yetkili güç olan bu Ulusal Meclis halkın temsilini üstlenmelidir" dedi.

Guaido 10 Ocak'ta yemin ederek başkanlığının ikinci 6 yıllık dönemine başlamaya hazırlanan Devlet Başkanı Nicolas Maduro yönetimini yasa dışı ilan etti. 

35 yaşındaki Guaido, Maduro'yu meşruiyeti bitmiş bir diktatör olarak niteledi. Halkın, uluslararası toplumun ve ordunun da desteğiyle geçiş hükümeti için uygun şartların sağlanması halinde özgür seçimlerin yapılabileceğini söyledi.Uzun süredir yetkilerini aştığı gerekçesiyle Ulusal Meclisi boykot eden hükümet yanlıları ise yine salonda yoktu.

Ancak Maduro'nun meşruiyetini kaybettiğini düşünen yalnızca muhalefet değil.Venezuela Ulusal Meclisi'ne uluslararası toplumdan da destek var.Aralarında ABD, Kanada, Japonya, İtalya ve Almanya'nın da bulunduğu yaklaşık 20 ülkeden diplomat desteklerini göstermek üzere Ulusal Mecliste'ydi.

Amerika kıtasındaki 14 ülkeden oluşan "Lima Grubu"nun Meksika dışındaki üyeleri de Maduro hükümetini tanımayacaklarını açıkladı.

Maduro'ya göreve başlamama çağrısı yaptı. Seçimlerin şeffaf, adil, eşit ve uluslararası standartlarda tam katılımla gerçekleşmediği açıklandı. Hükümete yetkilerini Ulusal Meclis'e devretmesi çağrısı yapıldı.20 Mayıs'ta yapılan seçimlerde pek çok muhalifin hapiste olması ya da seçime katılması yasaklandı. 

Maduro ise seçimlerin demokratik olduğunu savundu. Lima Grubu'nu Washington'dan aldığı emirlerle ülkede darbeyi teşvik etmekle suçladı