Meclis'te araştırmaya AKP-MHP set çekiyor

Meclis'te araştırmaya AKP-MHP set çekiyor
AKP ve MHP, Meclis’te araştırmaya geçit vermiyor. Aralarında Çorlu tren kazası, Rabia Naz’ın öldürülmesi, Kılıçdaroğlu’na linç girişimi gibi konuların bulunduğu onlarca araştırma önergesi, Cumhur İttifakı'nın ret oylarına takıldı.

TBMM’de, CHP ve İYİ Parti Türkiye’de kritik konulara ilişkin araştırma komisyonu kurulmasına yönelik önergeleri, AKP ve MHP’nin oylarıyla reddediliyor. Reddedilen önergeler arasında TRT'de terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan’ın kardeşi terörist Osman Öcalan ile yapılan röportajla ilgili araştırma önergesi de bulunuyor. Çorlu’da yaşanan tren kazasının ve Rabia Naz’ın ölümünün araştırılmasına yönelik komisyon kurulması önergesi ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na Ankara Çubuk’taki linç girişimi gibi önergeler de Meclis’te “ret” oyu alan önergeler oldu.

CUMHUR İTTİFAKI HDP İLE YAN YANA GELMEKTEN ÇEKİNMİYOR

Cumhuriyet'in derlediği habere göre, muhalefet partileri, bugüne kadar TBMM gündemine sayısız önerge getirdi. Önergelerin birçoğu Türkiye’de çok tartışılan konular üzerine. Ancak bu önergelerin hemen hemen tamamı, AKP ve MHP’nin oylarıyla reddediliyor. MHP’nin önergelerin çoğuna “ret” kararı vermesinin nedeni, “HDP ve İYİ Parti gibi partilerin yanında yer almamak” olarak açıklanıyor. AKP grubunun da bu konuda “MHP ile aynı düşüncede olduğu” belirtiliyor. Ancak her iki parti de HDP’nin çekimser kaldığı ya da ret oyu verdiği önergelerde HDP’yle yan yana gelmekten çekinmiyor. Ayrıca reddedilen önergelerin çoğunun AKP’ye dokunacak olması da AKP’nin ret oyunda etkili. Kamuoyunda çokça tartışılan ve Meclis’te reddedilen araştırma önergelerinden dikkat çekenler şöyle:

TERÖRİST OSMAN ÖCALAN ÖNERGESİ: Yinelenen İstanbul seçiminden az bir süre önce terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın kardeşi terörist Osman Öcalan’ın TRT’nin Kürtçe yayın yapan Kurdî kanalına röportaj vermesi hakkında İYİ Parti tarafından, “TRT’nin yayın politikasının araştırılmasına” ilişkin verdiği araştırma önergesi, AKP ve MHP’nin “ret”, HDP’nin ise “çekimser” oylarıyla reddedildi. 

ÖĞRENCİLER BEKLEDİ AMA RET: CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, önceki gün, TBMM Genel Kurulu’nda üniversiteden yeni mezun öğrencilerin “en birincil sorunları arasında bulunan” Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) olan kredi borçlarının ödenmesinin kolaylaştırılması için araştırma önergesi verdi. Ancak bu önerge de AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi.

ÇORLU'DAKİ TREN KAZASI: Çorlu’da, 2018 yılının temmuz ayında gerçekleşen ve 25 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasına ilişkin davanın ilk duruşması iki gün önce Çorlu Adalet Sarayı’nda, 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanmış ve mahkeme heyeti davadan çekilmişti. Kazada yakınlarını kaybeden acılı ailelerin yakınlarının mahkeme salonuna alınmaması da ailelerin mahkeme önündeki acılı bekleyişi de yürekleri burkmuştu. Davadan önce aileler, Çorlu Adliyesi önünde başlattıkları “Adalet Nöbeti”ni, Ankara’ya, Anayasa Mahkemesi’ne taşımış, ancak Ankara’da da polisin sert müdahelusiyle karşı karşıya kalmıştı. O gün, CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, TBMM’ye, konuyla ilgili araştırma komisyonu kurulması amacıyla önerge verdi. Bu önerge, AKP’nin oylarıyla reddedildi. Meclis’e daha önce de aynı konu ile ilgili muhalefet partileri pek çok kez önerge verdi, ancak bu önergeler de AKP’nin “ret” oyu nedeniyle kabul görmedi.

RABİA NAZ VATAN ÖNERGESİ: Giresun’un Eynesil ilçesinde, evinin önünde şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan’ın ölümünün araştırılması ile ilgili geçen aylarda HDP, Meclis’e önerge verdi. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün de “takipçisi olacağını” açıkladığı dava henüz sonuçlanmamışken, HDP olayın Meclis’te de araştırılmasını istedi. Ancak HDP’nin önergesi, AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi.

‘BEKA' ÖNERGESİNE DE RET: AKP ve MHP, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde, seçim meydanlarında seçmenlere “Türkiye’nin beka sorunu olduğunu” sık sık dile getirdi. İYİ Parti de iktidar cephesinin bu söyleminden hareketle, TBMM’ye “Türkiye’nin beka sorunun araştırılmasına” yönelik komisyon kurulması yönünde önerge verdi. Ancak bu önerge de AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi.

FETÖ’NÜN SİYASİ AYAĞI: 15 Temmuz darbe girişimin ardından TBMM’de “15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu” kuruldu. Komisyonda pek çok önemli isim dinlendi. Ancak daha sonra Türkiye, 16 Nisan 2017’de anayasa referandumuna gitti ve anayasa değişti. Anayasa değişikliğiyle birlikte “parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”ne geçildi. Komisyonun raporu da Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmedi. Sonrasında partiler, “FETÖ’nün siyasi ayağının araştırılmasına yönelik komisyon kurulması” yönünde pek çok kez Meclis’e önerge verdi. Ancak bu önergeler de AKP’nin oylarıyla reddedildi.

ANDIMIZ'A RET: İYİ Partili İsmail Koncuk, Andımız’ın okullarda tekrar okutulmasına yönelik dava açmıştı. Koncuk’un açtığı davada Danıştay, Andımız’ın okutulmasına yönelik karar verdi. İYİ Parti de karar üzerine Meclis’e araştırma komisyonu kurulması yönünde önerge verdi. Önerge için AKP ve HDP “ret”, MHP ise “çekimser” oy kullandı.

EYT: Meclis’te AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedilen ve kamuoyunda çokça tartışılan bir başka önerge de İYİ Parti’nin emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili önergesi oldu. 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri öncesinde her siyasi partinin emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili seçim vaadi bulunuyordu. İYİ Parti, EYT’liler ile ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi, ancak komisyonun kurulması istemi reddedildi.

LİNCE DE RET: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, şehit er Yener Kırıkçı’nın 21 Nisan’da Ankara’nın Çubuk ilçesindeki cenazesinde linç girişimi ile karşı karşıya kalmıştı. CHP, “Kılıçdaroğlu’na yönelik linç girişiminin tüm yönleriyle aydınlatılabilmesi, güvenlik açığı ve istihbarat zafiyetinin nedenleri ile sorumlularının tespit edilebilmesi” amacıyla Meclis araştırması açılmasını istemişti. Ancak bu önerge de AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedilen önergeler arasında yer aldı.