Meclis'te scooter bilmecesi. Scooter'ın Türkçesi ne

Meclis'te scooter bilmecesi. Scooter'ın Türkçesi ne
Son zamanlarda kullanımı yaygınlaşan scooter'lar ile ilgili yasa teklifinin Meclis Çevre Komisyonu’ndaki görüşmeleri renkli anlara sahne oldu. Yasalaştığında kullanım hızı saatte 25 kilometreyle sınırlanacak olan elektrikli scooter’ın hangi adla yasaya gireceği tartışıldı.

Hürriyet gazetesinden Bülent Sarıoğlu'nun haberine göre, atıkta geri dönüşümü yaygınlaştırmayı amaçlayan yasa teklifinin Meclis Çevre Komisyonu’ndaki görüşmelerinde 'scooter' bilmecesi yaşandı. 

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emin Birpınar, Türkiye’de geri dönüşümle ilgili ilginç bilgiler verdi ve milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Komisyonda en renkli diyalog ise elektrikli scooter konusunda yaşandı. Teklif yasalaştığında elektrikli scooter kullanım hızı saatte 25 kilometreyle sınırlanacak. Milletvekilleri, yeni elektrikli araçların hangi adla yasaya gireceğini şu sözlerle tartıştı:

- Mahmut Tanal (CHP): Scooter, scooter dediniz. Bunun Türkçesi ne ya, Allah rızası için?

- Selman Özboyacı (AK Parti): Skuter.

- Tanal: Nedir bunun Türkçesi?

- Özboyacı: TDK öyle diyor.

- Tanal: Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı demiş ki: “Bir TDK’ya sorun. Hele bunun anlamı nedir?”

- Gülüstan Koçyiğit (HDP): ‘Bas git’ gibi bir şey mi? ‘Bin git’ ya da?

- Tanal: Nedir bu? Hakikaten kanun yapma tekniğine uygun mu?

- Emin Binpınar (Bakan Yardımcısı): TSE’nin standartlarında ‘scooter’ diye geçtiği için mecburen öyle geçtik. Türk Dil Kurumu’yla hukuk müşavirimiz görüşmüş, onların önerileri de var. Ama artık dünyanın her yerinde bu isim çok belirgin, aynı televizyon gibi. Siz istediğiniz kadar başka bir şey yazın, çocuklar buna ‘scooter’ diyor.

YILLIK 40 ADEDE KADAR DÜŞECEK

Ücretli sisteme geçildikten sonra poşet kullanımının ülke genelinde yüzde 80 oranında azaldığını söyleyen Bakan Yardımcısı Birpınar,  “Türkiye’de poşet miktarı kişi başına yıllık 90 adede kadar düştü. Önümüzdeki yıllarda inşallah yıllık 40 adede kadar düşecek. Avrupa standartlarında çevre noktasında bir yere gelmiş olduk. Şimdi tek kullanımlık ürünleri yasaklayabiliriz. Evet pipetleri yasakladık, kulaklara takılan hepsini yasakladık ama böyle bir sektör var. En ufak bir şeye girdiğimiz zaman sektör ayağa kalkıyor. Poşetçiler inanılmaz zarar gördüler, bağırdılar, çağırdılar. Ama yavaş yavaş bu kanunları geçirdik. Bir dahaki sefere karşınıza bu tek kullanımlık ürünlerin yasaklanmasıyla ilgili geleceğiz.” dedi.

"ÇÖP ORANINI YÜZDE 30 AZALTACAĞIZ"

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Emin Birpınar, "Türkiye’de geri dönüşüm oranını hiçbir zaman yüzde 10’un üzerine çıkaramadık. Çöpün içinde yüzde 25-30 arasında içecek ambalajı var, bunların tamamını kaynakta ayrıştırmamız lazım. Bunu başardığımız zaman belediyelerin toplayacağı çöpü yüzde 30 civarında azaltacağız. Bu aynı zamanda çöp depo sahalarında yüzde 30 azalma demek." diye konuştu.