Meclis'te sinirler yine gerildi

Meclis'te sinirler yine gerildi
TBMM Genel Kurulu’nda devam eden bütçe görüşmeleri sırasında gerginlik yaşandı. AKP ile HDP arasındaki gerginliğin büyümesi ardından oturuma ara verildi.

HDP Milletvekili Ahmet Şık, “İktidar besmeleyle rüşvet alıp, dualarla sayıyor, fetvalarla rüşvetçilere sahip çıkılıyor” suçlamasında bulunurken AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, “Meyhaneden boşta kalan vakitlerini bu kürsüden gelip konuşma yapmaya çalışan birisi” karşılığını verince tartışma çıktı.

Bütçe üzerine HDP adına konuşan Ahmet Şık. “Seçtiklerimiz ve seçmediklerimizin toplamıyız ve bir arada yaşıyoruz. Bir yanda hak, adalet, eşitlik, özgürlük, barış, hukuk ve demokrasi, öte yanda savaşla beslenen bir zülüm ve soygun düzeni. Herkes kendi seçimini yaptı, yapıyor” dedi. Şık konuşmasında  “görünüşe göre çok dindar, ağızlarından Allah’ın adını düşürmeyen bir iktidar olduğunu” belirterek, şunları söyledi:

“İşte, bu iktidar döneminde besmeleyle alınan rüşvet paralarının dualarla sayıldığına hatta fetvalarla rüşvetçilere sahip çıkıldığına tanık olduk. Eski iktidar ve suç ortakları yayınca herkes duydu. Buna rağmen son vermediler, doymak bilmez açlıklarıyla her türden kirli işleri çevirenler bir avuç sermayedarın daha da zengin edildiği, komisyonlara ödenmiş ihaleler ve hortumlamalarla cumhuriyet tarihinin en büyük soygun çarkını döndürmeye devam ediyorlar. Kurdukları suç düzenini sürdürmek için kutsal saydıklarınızı kirletmekten çekinmeyen, yetim hakkı çalanlardan razı mısınız?” 

Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan AKP Grup Başkanvekili Mehmet Tuş, “Meyhaneden boşta kalan vakitlerini bu kürsüden gelip konuşma yapmaya çalışan birisi” deyince Oya Ersoy, “Saraydan boşta kalan vakitlerinizde halkın içine girin” diye laf attı.

Muş ise, sözlerine şöyle devam etti:

"Yüzsüzlük, yankesicilik, hırsızlık, soygun gibi isimler bizim lügatimizde yok.  Herkes kendi mesleğini icra eder, kendi mesleğini anlatır. Bunlar sizin mesleğiniz ki bu ifadeleri kullanmakta o kadar yatkınsınız. Bunlar bizde yok, bunlar sizin mesleğiniz. Siz mesleğinizi… Dolayısıyla kendisine tavsiyem meyhaneye ayırdığı vakitten daha fazlasını Parlamentoya ayırmasıdır.”

Bunun üzerine HDP’liler protesto ederken oturumu yöneten Başkan Levent Gök ise Muş’u “temiz bir dil” kullanması için uyardı.

Ancak Muş özür dilemeyince tartıma da büyünce Başkan Gök oturuma ara verdi.