Medya Arkası (01.05.2017)

Medya Arkası (01.05.2017)
Köşe yazarlarının bugünkü gündeminde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AKP'ye yeniden genel başkan seçilecek olması ve önümüzdeki günlerde yapılması planlanan ABD ziyareti yer aldı. İşte günün öne çıkan yazıları:

AKP’de zor günler / İsmet Özçelik / Aydınlık

İşte AKP’lilerin anlatımıyla, AKP’de “zor günler” yaşatacak olan sorunlardan bazıları:

SİYASETEN ZORDAYIZ

Halk oylamasında sonuç istediğimiz gibi olmadı. Üstelik meşruiyet tartışması var. YSK’nın kararları AKP tabanında da soru işareti yarattı. Kazandık ama “güçlü” değiliz

EKONOMİ KÖTÜ

Ekonomide ipin ucu kaçtı. Bol keseden harcamalar yaptık. Bol vaatlerle beklentiyi yükselttik. Bütçe disiplini diye bir şey kalmadı. Piyasaları uluslararası finans kuruluşları yönetiyor. Sanayide sıkıntı büyük. Fabrikalar üretimde zorlanıyor.

ÖRGÜTLER DARMDAĞIN

AKP örgütleri tam bir felaket. 16 Nisan’da çoğu hareketsiz kaldı. Bunun birçok nedeni bulunuyor. Bazısı yorgun, bazısı güvensiz, bazısı inanmıyor. Bazı yöneticiler kişisel çıkar peşinde.

FETÖ TEMİZLİĞİ

FETÖ bazı örgütlerimizde hala etkin. “Gizli FETÖ” ciddi sorun. Örgütlerin baştan ayağa yeniden düzenlenmesi gerekiyor.

BELEDİYELER DÖKÜLÜYOR

Belediyeler dökülüyor. Bu tespiti bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaptı. 2010 yılı öncesindeki heyecan gitti. Herkes kendi çapında rant çabasında. Belediye başkanları ve üst düzey belediye yöneticileri çok zenginleşti.

BU TABLO İLE SEÇİM ALINMAZ

AKP’de hemen hemen herkes, “Örgütün ve Türkiye’nin bu haliyle 2019 yerel, genel ve cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak mümkün değil” vurgusu yapıyor.

 Nasıl bir muhalefet? /Orhan Bursalı / Cumhuriyet

Hayır'ın içinde kim olursa olsun, demokrattır.

Evet'in içindekiler de, iktidardan veya şu şekilde nasiplenenler, pay alanlar, sadaka alanlar, bilinçsizler, cahiller, "bu iktidar döneminde para yüzü gördük" diyen yoksullar ve iktidarın yeni yarattığı orta sınıf... Şüphesiz ki, ne olursa olsun, tüm yaptıklarına rağmen (vardır bir bildikleri, derler!) İslamcılıklarından ötürü oy verenler...

Ve iktidar gözden düşmeye başlayınca, bunların önemli bir kesiminin de kopacağını bilelim.

Büyük bir demokrat kitlenin varlığı ortaya çıktı, referandumun kesin hesabı budur. Türkiye'de müthiş bir demokrat kesim var: MHP'lisiyle birlikte...

Bu kitle, Cumhuriyetin her şeye rağmen sağlam temeller üzerinde durduğunun göstergesi olarak da kabul edilebilir.

Önce bir safları seçip, sıklaştırmak gerek / Süleyman Karan / Yurt

AKP 7 Hazirandan bu yana ilk kez bir gerileme, bir durgunluk içinde defansif bir tutum takınmıştı. Her iki muhalif parti ve Hayır Meclislerinden tutun BHH'ye pek çok muhalif hareket, MHP muhalifleri ve yurdunu seven müminler, örnek bir eylem birliği içinde müthiş bir hayır kampanyası gerçekleştirmişti. Ve bunun sonucunda AKP, ciddi bir yenilgi almıştı. Bu yenilgisini örtmek için alelacele yaptığı sandık hileleri ise dünya âleme gayrimeşru bir iktidar olduğunu ayan beyan göstermişti. Ve başta ana muhalefet partisinin çekingen ve önyargılı tutumu sebebiyle. yeniden kendini toparlama şansı ona gümüş bir tabakta sunuldu! Üç yeni partiye ihtiyaç var Hal buysa, yani halkın gerisinde kalan bir muhalefet, hatta bu iktidarın ekmeğine yağ süren bir muhalefet varsa, örgütlenmiş ve halkın tüm kesimlerini mobilize edecek yeni siyasi oluşumlara acilen ihtiyaç var demektir. Bana göre bu ülkeye üç parti daha gerekiyor. Bu gerçek olursa eğer, siyasetin panoraması baştan sona değişebilir.

AK Parti’deki değişimle başlayacak yeni dönem / Osman Arolat / Dünya

AK Parti MYK ve MKYK'sının toplamlarında ele alınıp karara bağlanacak. Erdoğan 'in üyeliğe daveti bugün yapılacak ve salı günü Ak Parti'ye yeniden üye olacak. Bunun yanı sıra alınacak olağanüstü kurultay kararıyla, Erdoğan'ın parti genel başkanlığı görevini üsleneceği kurultay mayıs ayında gerçekleşecek. Bu gelişmeye bağlı olarak hem parti üst yönetiminde yenilenme ve değişim yaşanacak, hem de Hükümette özellikle ekonomi alanında ağırlıklı yenilenme ve değişim gündeme gelecek. AK Parti'de bu değişim olurken, referandum döneminde partiye destek veren MHP'nin yeni dönemde iktidarla işbirliğinin ne olabileceği de tartışılıyor. Yeni hükümette MHP'li üç üyenin yer alabileceği ve böylece iktidar ortağı olacağı iddia ediliyor.

Erdoğan Trump görüşmesi tehlikede/ Can Ataklı / Korkusuz

Yeni öğrendim. Cumhurbaşkanı Erdoğan son birkaç gündür yaptığı hemen tüm konuşmalarda 16 Mayıs'ta Amerika Başkanı Donald Trump'la yapacağını söylediği görüşmeye atıflarda bulunuyor. Türkiye'nin Kuzey Suriye ve Kuzey Irak'taki oldubittilere asla izin vermeyeceğini söylüyor, konuyu Trump'la yapacağı görüşmede dile getireceğini belirterek “Biz baş başa görüştüğümüzde sorunların çözeceğimize inanıyoruz” diyor. Saray'da da Amerika gezisi nedeniyle hummalı bir çalışma olduğunu öğrendim. Amerika'ya gidecek ekip harıl harıl çalışıyor, Trump'a verilecek belgeler ve bilgiler sürekli olarak yeniden değerlendiriliyor. Buna karşı Amerika'dan aldığım bazı haberler bu görüşmenin tehlikeye düşebileceği yönünde sinyaller veriyor. Beyaz Saray'la ilişkileri güçlü, birçok gazeteye haber servisi yaptıktan sonra artık emekliliğinin tadını Amerika'da çıkaran eski bir gazeteci dostumla son günlerin ışığında Türk Amerikan ilişkilerini konuştum cumartesi akşamı telefonla. Gazeteci dostum “Beyaz Saray ve Pentagon'un Türkiye ile gündeminde iki konu var” dedi. Bunlardan birincisi Türkiye'nin Kuzey Orak ve Suriye'ye yönelik askeri operasyonları. Amerika Türkiye'nin bu askeri operasyonlarından rahatsız. Çünkü Türkiye'nin operasyon yaptığı bölgede Amerikan askeri varlığı da var ve onların can güvenliği her an tehdit altında. İkinci konu ise Rıza Zarrap davası. Gazeteci dostum “tam teyit edemedim ama Salı günü (yarın) yapılacak Rıza Zarrap duruşmasında çok ilginç bir gelişme olabilirmiş. Mahkemede Rıza Zarrap'ın işlediği suçlarda Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin de dahli olduğu konusunda bazı belgeler açıklanacakmış” dedi.
 

AK Parti’de önemli gelişmeler yaşanacak / Abdülkadir Selvi / Hürriyet

1- AK Parti vitrini yenilenecek. AK Parti yönetiminden bazı isimler kabineye kaydırılacak, kabineden bazı isimler parti yönetimine getirilecek.

2- Kabine değişecek. 6-7 bakanı kapsayan bir değişikliğin olması bekleniyor.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hindistan gezisine çıkarken,  “Kabine değişikliği teklifi hükümetindir. Dolayısıyla hükümetin tasarruf alanına ben tabii ki cumhurbaşkanı olarak giremem. Şu anda gündemde böyle bir şey söz konusu değil. Ama ileride ne olur ne biter, onu da şu anda söylemek yanlış olur” dedi.

Belli ki kongreden önce değişiklik olmayacak.  Zaten AK Parti kulislerinde de MKYK değişikliği ile kabine revizyonunun birbirine yakın zamanlarda gerçekleşeceği konuşuluyor.

Reel politik için Avrupa sevdalısı olmak gerekmiyor / Mehmet Ocaktan / Karar

Referandum sürecinde sözün endazesi biraz kaçmış olabilir. Ama uluslararası ilişkilerin matematiği bize gösteriyor ki, meydanlarda söylenenler meydanlarda kalmalı, ülkeler arası ilişkiler kesinlikle milli çıkarlar perspektifinde yürütülmelidir. Bunun için de öncelikle zihinlerimizde herkesi potansiyel düşman kategorisi içine yerleştiren şablonlar acilen gözden geçirilmelidir.

Türkiye’nin ihtiyacı; bütün dünya ile olan ilişkilerini milli çıkarları üzerine bina ederek ‘açık kapı’ diplomasisi ile dış politikasını zenginleştirmek, içeride ise toplumsal barışı güçlendirmektir.

'Kibir borsası'nda da temizlik yapılacak mı? / Hadi Özışık / İnternethaber

Yüzünü gerçeklere dönen belediyeler, 16 Nisan'da karanlığa mahkûm oldu! Ellerinde Recep Tayyip Erdoğan gibi sağlam bir zırh varken, milletin kalbine giden yolu tercih etmek yerine, sabahtan akşama kadar twitter'da artistik pozlar verdiler.

Fotoğraflarını sosyal medyada sergileyip hizmet gibi sundular. İtimat kulelerini bir bir yıktılar. Bindikleri AK Parti gemisini halkın olmadığı güzergaha yönelttiler. Tayyip Erdoğan, Binali Yıldırım ve iyi niyetle çalışan bakanlar, milletvekilleri, teşkilatlara rağmen, "EVET" kıyısına varamadılar.

Mangalda kül bırakmayan kürekleriyle, Erdoğan'ın sermayesine yürüyorlar şimdi.

Dürüst değiller!

Dürüst olmadıkları için, ettikleri kelâmın da kıymeti olmuyor!

Bıçak gibi keskin bir fırtına sizi bekliyor beyler...

Hiç boşuna çırpınmayın!

21 Mayıs'ta yanardağlar sizin için patlayacak...

Biletiniz kesildi bile...

Size düşen karar almak...

Karar alıp çekilmek…