Medya Arkası (23.01.2018)

Medya Arkası (23.01.2018)
Yazarların bugünkü gündeminde YPG/PKK'ya yönelik Afrin'e başlatılan Zeytin Dalı Harekatı vardı. İşte günün öne çıkan yazar ve yazıları

Zeytindalı / Yılmaz Özdil / Sözcü

Afrin'e yürüdük.
“Savaş karşıtı” mesajlar atılıyor.
“İnsan hakları”ndan filan bahsediliyor.

*

Buseciğim lise öğrencisiydi, henüz 16 yaşındaydı, üniversite hayali kuruyordu, dersaneye gitmek üzere servise binmişti, Halkalı'da yol kenarına döşenen pusuya denk geldi, oracıkta can verdi… Bugünlerde “savaş karşıtı” açıklamalar yapan arkadaşların, o günlerde Buselerin “insan hakları”ndan bahsettiğini hiç görmedik maalesef.

*

Erenciğim lise öğrencisiydi, henüz 15 yaşındaydı, rüyaları bile bordo maviydi, kendisini hep Trabzonspor'un formasını giyerken düşlüyordu, Cudi dağında değil, Maçka'da uzun namlulu kalleş kurşunların hedefi oldu… Bugünlerde habire “hümanist” tweetler atan arkadaşların, o günlerde cep telefonlarının şarjı mı bitmişti?

*

Berkaycığım tıp öğrencisiydi, henüz 19 yaşındaydı, yüreğinin güzelliği yüzüne yansımıştı, pırıl pırıl gülümsüyordu, Beşiktaş stadının yanından dolmuşla geçerken kahpe saldırının kurbanı oldu… Bugünlerde “barış güvercini” oluveren arkadaşların, o günlerde Berkayların “yaşam hakkı”ndan bahsettiğini duyan oldu mu?

*

Elifciğim 9 yaşındaydı, Diyarbakır'da evinde oturuyordu, roket.
Viyancığım 5 yaşındaydı, Hakkari'de minibüsteydi, havan.
Mizginciğim, 8 aylık hamileydi, Batman'da yürüyordu, kurşun.
Ertancığım, 12 yaşındaydı, Ağrı'da çobandı, mayın.
Feyzacığım, 19 yaşındaydı, üniversite öğrencisiydi, evine gitmek için Kızılay'da otobüs durağında bekliyordu, bombalı araç.
Aybükeciğim, 22 yaşındaydı, Batman'da öğretmendi, Çalıkuşu'ydu, karne töreninden dönüyorlardı, Kalaşnikof.

*

Saymakla bitmez.

*

Pkk kadar kalleş bir örgütü, Pkk kadar çocuk öldüren bir örgütü, dünya tarihi görmemiştir.
Bakın, delikanlı gibi vuruşmak üzere Afrin'e yürüdük, Mehmetçik'in karşısına çıkmak yerine, ilk akıllarına gelen hamle, masum sivillerin üstüne füze fırlatmak oldu.

*

Evinde oturan kadınlara çocuklara füze fırlatmak insan hakkı mıdır?

*

Bu harekata “zeytindalı” adı verileceğine, zamanında yenen hurmaları hatırlatması için “hurmadalı” denseydi daha şık olurdu ama…
Akp'nin “yanlış” hükümet olması, bölücü zihniyeti “doğru” yapmaz.

*

Varsın iktidar bizden nefret etsin…
Vatan savunmasına muhalefet olmaz.

***

Niye çocuklar savaşır ki! / Fatih Altaylı / HaberTürk

HEPSİ PROFESYONEL ASKER

MERAK ettiğim bir şeyi öğrenmek için dün Genelkurmay’ı aradım.

Suriye’deki PKK varlığına yönelik harekâtta yer alan askerlerimizin ne kadarının “profesyonel asker”, ne kadarının ise zorunlu askerlik görevi için silah altına alınan erlerden oluştuğunu öğrenmek için.

Genelkurmay’dan gelen bilgi şu oldu:

“Bölgedeki askeri varlığımız hakkında sayısal bir bilgi vermemiz mümkün değil. Gerektiği kadar askerimiz harekât alanına sevk edildi.”

Sayısal değil oransal bilgi istediğimi söylediğim zaman aldığım yanıt ise içimi bir nebze olsun rahatlattı:

“Sınır ötesinde gerçekleştirilen harekâta katılan birliklerimizin tamamı profesyonel askerlerden oluşmaktadır.”

Diyeceksiniz ki: “Onlar bu ülkenin evladı değil mi?”

Evladı elbet.

Onların kılına zarar gelmesi, içimizi yakar.

Rahatlamamın sebebi o değil.

En azından “askerliği meslek olarak seçmiş, bunun eğitimini yıllardır almış, görevlerinin risklerini bilerek bu mesleği tercih etmiş ve iyi eğitimleri nedeniyle riski en aza indirme donanımına sahip”askerlerimiz orada.

***

Rusya ile mutabakatın perde arkası / Abdulkadir Selvi / Hürriyet

Peki Türkiye sadece Fırat’ın batısındaki YPG ve DEAŞ varlığına yönelik mi operasyon yapacak? ABD’nin himayesindeki Fırat’ın doğusu YPG’ye mi bırakıldı? Hayır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, operasyonun Irak sınırına kadar süreceğini açıkladı. Ancak hemen değil.Uygun zaman ve uygun konjonktür oluşturulduktan sonra Fırat’ın doğusu gündeme alınacak. Uzun vadeli hedef, ABD’nin oluşturmak istediği terör koridorunu güvenlik kuşağı haline getirmek.

***

Zeytin Dalı’nın Suriye’deki denkleme etkisi / Burhanettin Duran / Sabah

Zeytin Dalı'na yeşil ışık yakan Moskova, aynı zamanda Menbiç ve Fırat'ın doğusundaki YPG varlığı konusunda Ankara ile Washington'u da karşı karşıya getirmiş oldu. Türkiye kamuoyu "Rusya'nın Afrin'i verdiği yerde güya NATO müttefikimiz ABD neden en azından Menbiç sözünü tutmuyor?" sorusunu daha sık sorar hale gelecek.
ABD'nin Obama yönetiminden kalma üç askerle (Dunford, Votel ve McGurk) şekillendirdiği YPG politikası ya Türkiye'nin güvenlik çıkarlarını da göz önünde bulundurarak değişecek ya da Ankara-Washington hattında yeni gerilimlere tanık olacağız. Zira Ankara'nın en geniş hedefi PKK varlığını hem Suriye hem Irak'tan tasfiye etmek.

***

Arakan’dan Afrin’e Türkiye yansımaları / KemalÖztürk / Yeni Şafak

Geçen hafta Afrin operasyonunun yapılacağı sahayı görmek için Kilis’e ve sınır bölgesine gitmiştim. Suriye tarafındaki yoğun güvenlik riski nedeniyle karşıya geçemedim. Ancak şu anda Afrin’de operasyon yapan birliklerimizin kalması için yapılan yeni askeri alanları, yolları ve hazırlıkları görme fırsatım oldu.

Kilis’e, IŞİD’in roket attığı zamanlarda gitmiştim en son. O günden bu yana çok sakin ve canlı buldum şehri. Şimdi yeniden roket stresini yaşamaya başladı.

Sınır bölgesinden döner dönmez, hemen Bangladeş’e, Arakan’lı mültecilerin kaldığı kampa geldim. Bu yazıyı, tüm ruh dünyamı altüst eden mülteci kamplarının olduğu Cox’s-Bazar şehrinden yazıyorum. Herkesin unuttuğu bir zamanda, gözlerin başka tarafa çevrildiği bir zamanda geldim buraya.

***

Afrin’i Esad’a niye biz teslim edelim Sayın Başbuğ? / Akif Beki / Karar

Sınırımıza Şam rejimi gelmeli, sihirli sözcük Esad’la anlaşmaktır” diyor İlker Başbuğ.

YPG’dense tamam Esad gelsin sınırımıza, gelsin gelmesine de kendi teslim alarak gelsin.

Afrin’i YPG’den aldıktan sonra, elimizle Esad’a biz teslim edeceksek... Esad, Afrin harekatına göz yumarak toprak bütünlüğünü bize korutmuş olmayacak mı?

Madem sınırımıza Esad yerleşmeden kendimizi terör tehdidinden emin hissetmeyeceğimizi düşünüyor Genelkurmay eski Başkanı...

Sınırımızın öte yanını hem kendisi hem de bizim adımıza PKK uzantılarından temizlemesi karşılığında kendisini tanıyacağımızı, Esad’lı bir çözüme razı olacağımızı, ÖSO’yu da buna ikna edeceğimizi bildirsek...

Suriye’nin başında kalmak karşılığında bu teklifimizi kabul etmez miydi?

Üstelik...

Bölge, Rus bölgesi.

Afrin’deki YPG, Rusya destekli YPG.

Reyhanlı’ya attıkları roketler bile Rus silahı.

Esad’dan yana bir taviz verecekse Ankara...

Rusya’nın, ellerindeki silahları toplayıp kontrolündeki YPG unsurlarını dağıtmasını sağlayacak bir teklifle halledemez miydi konuyu?

Üstelik Rusya, operasyonun sorumluluğunu tek başına ABD’ye yıkarak fırsattan iki türlü de yararlanma peşinde.

ABD’nin provokasyonlarının Türkiye’yi kışkırttığını söyleyerek YPG’ye, ‘benden değil onlardan bilin, sizi ben satmadım’ mesajı yollayıp duruyor.

Üstüne bir de Lavrov, dün açıkça ABD’yi, PYD’nin Esad’la anlaşmasını engellemekle suçlayarak niyetlerini belli etmedi mi?

Esad’ın YPG ile anlaşmaya çalıştığı, Rusların arabuluculuğunda çokça pazarlığa oturduğu da biliniyor. Hatta Esad yönetimi, YPG’ye özerklik vermeyi bile konuşmaya açık olduklarını duyurmamış mıydı?