Medya patronu suçlanamaz mı?

Soma'da 2014'de yaşanan faciada madeni işleten şirketin sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı hemen tutuklandı ama Siirt'te yaşanan maden faciasında sadece işletme müdürü tutuklandı.

Soma faciasında madeni işleten Soma Maden İşletmeleri AŞ'nin sahibi Alp Gürkan ile Yönetim Kurulu Başkanı oğlu Can Gürkan hatırlarsanız hemen gözaltına alındı ve tutuklandı, halen tutuklu yargılaması sürüyor. Şirket sahibi Alp Gürkan ise tutuksuz yargılanıyor.

Siirt'te bakır madenini işleten şirket Ciner Grubuna bağlı Park Elektrik A.Ş. Bu şirketin işlettiği açık bakır madeni ocağında 6 işçinin cenazeleri toprak altından çıkartılırken toprak altında kalan 10 işçiyi kurtarma faaliyetleri de devam ediyor. İşçiler bu madende 2 hafta önce de kaza meydana geldiğini ve bir işçinin hayatını kaybettiğini söylüyor ve şirketi ihmal nedeniyle suçluyorlar.

Şimdi gelelim konumuza Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden kazası faciasında sorumlulukları olduğu gerekçesi ile şirket sahibi tutuksuz ve Yönetim Kurulu Başkanı tutuklu yargılanıyorsa Siirt'teki maden faciasında şirket ve bağlı olduğu gurubun sahibi Turgay Ciner neden gözaltına alınmıyor ve yargı karşısına çıkarılmıyor?

Ciner Grubu'na bağlı Park Elektrik AŞ sahibi Turgay Ciner ünlü bir medya patronu olduğu için mi; ne gözaltına alındı, ne de tutuklandı?

Medya patronu olunca hukuken cezai soruşturma konusunda dokunulmazlığı mı var? Habertürk Televizyonu, Habertürk Gazetesi, Show TV, Bloomberg HT TV'nin de sahibi olan Turgay Ciner savcılığa sevk edilen sorumlular arasında neden yer almıyor?

Bu nasıl hukuk, bu nasıl çifte standart?

Soma faciasında maden ocağını aniden yeraltı suyu basarken, Siirt'te açık kazı yapılan maden ocağında kaza toprak kayması nedeniyle meydana geldi. Yani açık sahada aşırı yağış altında işçileri "daha fazla maden çıkaracağım" diye çalıştırırsanız "kaza geliyorum" demez mi?

Sonuçta 16 işçinin değil tek bir işçinin dahi hayatını kaybetmesinde maden ocaklarını işleten şirketlerin sahiplerini savcılar sorumlu tutup gözaltına alarak mahkemelere sevk ediyorlarsa, Siirt'te neden bu uygulama yapılmadı diye dikkat çekmek de medya olarak görevimizdir.

İster medya sahibi, ister başka şirketlerin sahibi olsun yani kim olursa olsun yargı karşısında eşit muamele görmeli ve hiç kimseye medya sahibi diye ayrıcalık yapılmamalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları