Meğerse doğru sanılan bilgiler yanlışmış. Beslenme uzmanları 'hayati' diye açıkladı

Meğerse doğru sanılan bilgiler yanlışmış. Beslenme uzmanları 'hayati' diye açıkladı
Beslenme uzmanları, günlük hayatta en çok tüketilen ürünler arasında yer alan ürünlerin başında gelen şeker ile ilgili doğru bilinen yanlışları duyurdu. İşte beslenme uzmanları tarafından şekere dair yapılan açıklamalar…

Beslenme uzmanları, beslenmede çok önemli yer tutan ve vücudun temel ihtiyaçları arasında yer alan şeker ile ilgili araştırmalarını sürdürüyor. Şeker ile ilgili uzun süreden bu yana doğru bilinen bazı bilgilerin yanlış olduğunu belirtiyor.

Sağlıklıyız.com’da yer alan habere göre şeker, karbon, hidrojen ve oksijen atomlarından oluşan biyolojik bir molekül olan çözünür bir karbonhidrattır. Diğer tür karbonhidratlara örnek olarak nişasta ve selüloz verilebilir ki bunlar bitki hücre duvarlarının yapısal bir bileşenlendir. Basit şekerler veya monosakkaritler arasında glikoz ve fruktoz bulunur. Toz şeker ise glikoz ve fruktozdan oluşan ve sükroz olarak bilinen, bir bileşik şeker veya disakkarittir. Sindirim sırasında vücut disakkaritleri monosakkaritlere ayırır.

Peki nedir şeker ile ilgili olan efsaneler?

1. Şeker bağımlılık yapar

Şu anda şekerin bağımlılık yaptığına dair bilimsel bir kanıt yoktur ancak şekerin zevk üretmek de dahil olmak üzere psikolojik etkileri olduğunu biliyoruz ve bunlar neredeyse kesinlikle beyin ödül sistemleri aracılığıyla gerçekleşir. Sağlık uzmanları şekeri bağımlılık yapan bir madde olarak sınıflandırmasa da, bu durumun şeker tüketmenin sağlıklı yapmadığını belirtmek gerekir.

2. Şeker çocukları hiperaktif yapar

Bu belki de şekerle ilgili en yaygın efsanedir: şeker yemek çocukların çıldırmasına neden olur. Aslında, şekerin çocukların büyük çoğunluğunda hiperaktiviteyi artırdığına dair hiç bir bilimsel kanıt yoktur. Ancak gelin siz bunu bir de ailelere anlatın.

3. Şeker, şeker hastalığına neden olur

Nispeten yaygın bir başka efsane, şekerin doğrudan şeker hastalığına neden olmasıdır. Ancak ikisi arasında doğrudan bir bağlantı yoktur. Bu efsane, belki de kan şekeri seviyeleri ile diyabet arasında içsel bir ilişki olduğu için ortaya çıkmaktadır. Yine de hikaye aslında biraz daha karmaşık. Aşırı kilo ve obezite, tip 2 diyabet için risk faktörleridir ve yüksek düzeyde şeker tüketmek, aşırı kilo veya obezite gelişme olasılığını artırır. Ancak şeker, tip 2 diyabetin doğrudan nedeni değildir.

4. Diyet yaparken meyve yemekten kaçının

Meyveler, doğal olarak oluşan şekerler sayesinde tatlı oldukları için lezzetlidir. Şeker içeriği nedeniyle, bazı insanlar ılımlı bir kiloyu korurken meyve yemekten kaçınmamız gerektiğine inanıyor. Bu bir efsanedir. Meyveler, çeşitli vitamin ve mineraller ve lif dahil olmak üzere bir dizi sağlıklı bileşik içerir. Aslında, meyve tüketimi, düşük ölüm oranı dahil olmak üzere sağlık yararları ile ilişkilidir.

5. Şekeri diyetimizden çıkarmalıyız

Fazla şeker tüketmenin sağlık için kötü olduğunu bildiğimiz için, tüketimimizi azaltmak mantıklıdır. Ancak diyetimizden tamamen çıkarılmasına gerek yoktur.

6. Şeker kansere neden olur

Söylentilere rağmen, çoğu uzman şekerin doğrudan kansere neden olduğuna veya yayılmasını hızlandırdığına inanmıyor. Kanser hücreleri hızla bölünür, yani şekerin sağlayabileceği çok miktarda enerjiye ihtiyaç duyarlar. Bu, belki de bu efsanenin nedenidir. Şeker doğrudan kansere neden olmamakla ve gelişmesine yardımcı olmamakla birlikte, birisi yüksek düzeyde şeker tüketip obezite geliştirirse riski artar.